Mój komputer: AMD Athlon(tm) Processor LE-1600
2.2 GHz
Ram 2.0 GB
Microsoft Windows 7 Ultimate Edition Service Pack 1 (build 7601), 32-bit
GeForce 6150SE nForce 430
Video RAM: 825.5 MB
Jest on już dość stary. Chodzi mi o to jak w jak najlepszy sposób zainsestować w niego, aby zagrać w nowsze tutuły niż cs 1.6 :). Kupowanie nowego odpada, ponieważ dysponuję kwotą max 600 zł. Ktoś pomoże?
Wszystko.
A konkretnie. Procesor (a co za tym idzie i płytę główną), dołożenie min. 2 GB ramu, o karcie nie wspominam, bo to kwestia raczej oczywista.
Czyli tak jak mówiłem, wszystko.
Czyli lepiej kupić jakiś nowy komputer? No cóż trudno. Może ktoś coś mi złoży a stronie typu esc.pl jakiegoś kompa do 1000 zł?
Za 1000 zł do gier ? Bądźmy poważni :)
Możesz poskładać coś z używanych części np. na allegro.
https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-71/z3c30edd?N=1
Jeśli kupisz części z zestawu za 1350zł (pierwszy post w tamtym wątku, oczywiście) odliczając obudowę i dysk twardy (bo te już posiadasz), skok wydajności będzie absurdalny. Nie zawracaj sobie z kolei głowy zestawem za 1250zł bo różnica w cenie jest naprawdę niewielka, a w wydajności dość znaczna.
Na tym komputerze będziesz w stanie zagrać w każdą grę która dotychczas wyszła, choć niektóre z nich (np. Crysis3 ) będą działały płynnie tylko na średnio-niskich ustawieniach.
Tak czy siak różnica pomiędzy tamtym komputerem a Twoim obecnym to po prostu kosmos, dzieli je kilka epok.
Na YT jest kanał patrykbednarskipc, często ukazują się tam cykle dotyczące kupna zestawu PC w różnych kwotach, nawet od 1000 zł. Z kolei blackwhite321 ma ciekawe programy o doborze części, komputerowych ( z serii np. jak dobrać kartę itd), oraz o upgradzie hardware w starych komputerach.
CM_Punk_2013-->Przemęcz się i zbieraj kasę dalej, potem sprzedasz starego PC i złożysz coś za 1300-1500zł
EW. Sprzedaj PC i kup Komputer bez nowego dysku i obudowy oraz karty graficznej
AMD Phenom II X4 945 – 312zł
ASRock 970DE3/U3S3 – 231zł
Crucial DDR3 4096MB PC1333 CL9 – 113zł
Tacens PRIOR LIMITED EDITION - 115zł
+używany Geforce 8800GT za 60-80zł z Allegro
Razem 851zł, jak sprzedasz starego PC to będziesz miał akurat kasy, jak ci wyjdzie więcej gotówki to kup używanego Radeona 4870 za ~150zł. Jak będziesz miał więcej pieniędzy to kupisz sobie nową grafikę.
PS. Mogę ci sprzedać mojego MSI GF 9600GT za 60zł
PS możesz też wysłać e-mail do sklepów komputerowych o ofertę w określonej cenie, jest kilka dużych sklepów internetowych np. Morele gdzie wysyłając takie zapytanie otrzymasz propozycję zestawu, który mogą ci zmontować i przysłać gotowy.
No właśnie przez wakacje zbieralem ale widzę ze to za mało. Dzięki za rady, z niektórych skorzystam. :)