Witam. Posiadam dosyć stary komputer HP. Pytanie do was: Opłaca sie pakować w niego nową kartę graficzną, procesor, czy muszę kupić nowego PC'ta? Komputer jest mi potrzeby praktycznie tylko do grania. Nastawiam sie na granie w starsze tytuły np. Battlefield BC 2 itp... Nie mam za dużo kasy i muszę się dokładnie dowiedziec co i jak. W sprawach tych jestem kompletnie zielony wiec licze na wasza pomoc.
Mój aktualny PC:
RAM: 3 GB
Karta graficzna: NVIDIA GE force 9300 GE
Procesor: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4000+ 2.10 GHz
(Chce go przerobić [jeżeli sie da] tak, żeby smigał BBC2.)
Musisz podać najpierw kwotę, którą jesteś w stanie przeznaczyć na ten cel.
Nie wiem co trzeba będzie kupić. W tej chwili mam do wydania około 300 złotych. W razie czego dozbieram pieniądze jeżeli będzie to konieczne.
*Aha! Podaj jak możesz inne parametry "piecyka", bo po tych nie wiem na czym mam bazować.
*Po tym co napisałeś wydaje mi się, że komp cały do wymiany
Za 300 zł do BfBC2 nie da rady chyba że tylko grafike :/
Dojade do domu to pomyślę.
Tu macie płyte główna (całkowicie nie wiem o co w tym biega wiec wklejam z EVERESTA całosc.)
ID płyty głównej 06/10/2008-MCP61P-6A61KE11C-00
Nazwa płyty głównej Nieznane
Co jeszcze podać?
Czyli masz ram raczej DDR2. Bo to stara płyta
Ja bym zrobił tak:
- dokup grafikę : ASUS GeForce 8800 Ultra za około 200zł ( możesz kupić jakąś mocniejszą za 300 zł, droższej sie nie opłaca bo ci procek będzie ją ograniczał
- poproś kogoś kto się na tym zna o podkręcenie procesora. Jakiegoś kumpla, nie wiem... Tylko jeśli ten ktoś tego nie potrafi to możesz stracić procesor!
- dokup 1gb ramu ...i powinien bfbc2 iść na full/wysokich detalach ( chyba! )
Edit! Ta opcja przy zasilaczu minimum 400W ~
Okej, dzięki. Odezwę się za jakis czas i Ci powiem co i jak.
A czy taka była by dobra?: http://allegro.pl/grafika-gigabyte-gt520sl-1gb-ddr3-super-cena-nowa-i2238696528.html
Nie.
Możesz powiedzieć dlaczego?
Bo to straszny szajs... nie chce mi się rozpisywać dlaczego do 300zł najlepiej kupić Radeona HD 4850, jest on głośny, ma wysokie temperatury ale jest bardzo wydajny jak na swoją cenę (240zł). Do tego dokup jeszcze 1 GB RAM najlepiej takiego samego jak masz teraz (pewnie DDR 2, ale sprawdź to programem CPUID, lub przeczytaj z naklejki na RAMie). Zasilacz pewnie też do wymiany najtańszy opłacalny to Tacens RADIX V 450W (kosztuje około 140zł). Więc powinieneś się zmieścić w 500zł, pewnie wyjdzie coś koło 430zł ale warto dołożyć bo to o wiele lepszy wybór niż GeForce 8800 czy tam 520.
Potwierdzam kolege wyzej ( przepraszam, ze bez polskich znakow ale pisze z tabletu i nie mam ;p) ten Radek to lepszy wybor, o ile mozesz wydac te 500 zl na calosc to bardzo polecam tak zrobic.
Jak moglem zapomniec o tym radeonie ?! ;)
Okej. A wracając do tego GeForce'a 8800 to musi być "Ultra", a nie np. ten GTX czy GT? Na benchmarku pisza że róznica jest mała, a tego "Ultra" nie moge znaleźć w internecie... ( Odwiedze rzecz jasna jakis sklep, ale najpierw przeszukuje allegro.)
W sklepie nie kupisz juz GF8800, pozostaje tylko allegro.
Odpuść sobie: najpierw podaj jaki masz zasilacz (model, marka, moc), bez tego ani rusz.
No Wilu25 ma tu racje, bo my strzelamy na slepo ze musisz kupowac wszystko, a jest mozliwe, ze do zmiany jest tylko grafika i procek? Musisz poznac lepiej swojego kompa. Co do 8800ultra jest lepszy od tej wersji 8800gtx ale nie wiele, jest po prostu lepszy, a miesci sie w cenie 300 zl. Ale na pewno nie bierz wersji gt bo jest slaba, minimum gts, a na tym ultra pograsz nawet w bf3 bez problemu.
Panowie nie mam doswiadczenia z karta : Sapphire ATI Radeon HD6670 1GB DDR5 bo ona jest na 100 % lepsza od tego gf8800, ale czy sie mu oplaca taka brac?
Jak juz bedziesz wiedzial jaki masz zasilacz i reszte kompa to napisz i Ci doradzimy. Ale najlepiej tego radeona hd4850 brac i do niego jak trzeba to zasilacz( nie wiesz jaki masz) i 1 gb ramu
Chyba mam racje nie ?
@MortaHawk- Tak, masz racje. HD 4850 można wyrwać na allegro nawet za 200zł i to z gwarancją, więc jak widać prawie za darmo. Wydajnościowo HD 4850 bije Geforca 8800 i to mocno :)