Co wymienić?
Witam. Mam wolne 500zł i chciałbym przeznaczyć tą kwotę na ulepszenie mojego komputera.
AMD Phenom II X2 550 Processor 3,1GHz
4,0GB RAM
ATI Radeon HD 4800 Series 512MB
Czy za te pięć stów wymienię jakąś część na coś lepszego czy sobie odpuścić?
nie warto
Na sile moglbys dokupic druga HD4850(strzelam) + jakies chlodzenie na procek i wszystko podkrecic.
@down
Nvidia + 2rdzenie = no-go. :)
Co to za karta, konkretnie?
4850? Jeżeli tak, możesz się pokusić na wymianę na GeForce GTX460 - skok wydajności będzie ewidentny. Ponadto poczytaj trochę o overclockingu, Twój procesor jest na poziomie E8200 a spokojnie możesz go "ulepszyć" do poziomu E8500.
Edit: Albo tak jak mówi Fanboi - druga 4850 jeżeli masz płytę obsługującą Crossfire i jeżeli Twój zasilacz to "wytrzyma".
Ciężko jest cokolwiek doradzić nie wiedząc tak na prawdę z jaką płytą mamy do czynienia (podałeś tylko z jakim RAMem jest kompatybilna, a nie model konkretnej płyty). To samo dotyczy grafiki, podałeś do jakiej rodziny kart należy, a nie jaki posiadasz model.
Jeżeli masz np. 4870 to wymiana na 5770 jest zupełnie bezsensowna, bo skok wydajności będzie nieznaczny - zupełnie nie warty włożonej kasy.
Zupełnie inaczej wygląda sprawa przy kartach z serii 6800/6900 - tutaj różnica będzie duża, karty dzieli przepaść technologiczna.
Moja sugestia:
a) Poczekaj aż stanieje Radeon HD6850, obecnie kartę można dostać za ok. 550zł więc nie naczekasz się zbyt długo.
b) Dozbieraj 50zł i kartę kup już teraz.
Następnym krokiem powinna być wymiana procesora na coś 4-rdzeniowego, choć nie jest to sprawa pilna, Twój procesor wciąż będzie dawał radę przez jakiś czas.
Przepraszam za moje niewyczerpujące i nieprofesjonalne wypowiedzi na temat komputera, ale moja wiedza na ten temat jest praktycznie zerowa.
Dane, które wyczytałem z programu CPUID Hardware Monitor na temat karty graficznej i płyty:
Radeon HD 4850
Gigabyte DES
500zł to taka głupia kwota za którą nie kupi się niczego co by dało przyrost wydajności warty wydanych pieniędzy. Odłóż sobie tą kasę i jak Ci wpadnie jeszcze trochę grosza to się wtedy pomyśli.
Półki co jedyny sensowny pomysł, na co przeznaczyć część tych pieniędzy to zmiana zasilacza- ten co masz teraz to tandetny no-name który nie nadaje się do mocnych konfiguracji.
Za jakieś 200zł kupisz już bardzo dobry zasilacz, któremu nie straszne będą przyszłe "upgrejdy".
Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. Jaka kwota pozwoli mi na sensowne i opłacalne ulepszenie komputera?
Przy tysiacu zlotych mozna myslec o HD6950 i nowym chlodzeniu.
Za 1k, można by już kupić HD6950/GTX560Ti i odpowiedni do tych kart zasilacz, wtedy jeszcze tylko podkręcić procesor i różnica w wydajności była by już naprawdę spora.
Pytanie tylko, czy warto ładować jedną z lepszych obecnie kart na rynku (mowa o Radeonie, szczególnie gdy "zmoduje się" ją do 6970) do 2-rdzeniowca ze średniej półki?
Wydaje mi się że takie posunięcie ma sens jedynie jeżeli Santaix ma zamiar wymienić procesor w najbliższym czasie.
Trudno to poprzeć jakimikolwiek testami ale wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem byłoby kupno trochę tańszej karty i upgrade do 4-rdzeniowego procesora jeżeli autor chce się zmieścić w kwocie nieprzekraczającej znacznie 1000zł.
Podkreślam jednak, że to moje przypuszczenia nie poparte żadnymi benchmarkami. No i oczywiście nie ma w ogóle sprawy, jeżeli tylko wymiana procesora również jest brana pod uwagę w przyszłości.
500zł to taka głupia kwota za którą nie kupi się niczego co by dało przyrost wydajności warty wydanych pieniędzy
Zwłaszcza gdy ktoś ma dobry 4 rdzeniowy procesor, 4gb ramu i na przykład GTS 250 ;) - wówczas można kartę wymienić na np. HD6850
No ale z tym ,że w przypadku autora wątku sensu na wymianę nie ma to się zgodzę. Jednak następnym razem nie uogólniaj ;P