Co myślicie o...

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
30.08.2011 18:27
HETRIX22
1
odpowiedz
HETRIX22
216
PLEBS

Co myślicie o...

kupowaniu sprzętu RTV i AGD przez sklep internetowy? Mi wszyscy odradzają kupować sprzęt wart ponad 1000zł przez sklep internetowy, bo może z tego wyniknąć wiele nieprzyjemności. Jak tam u was z tym kupowaniem drogiego sprzętu przez sklep internetowy? Jakie wady i zalety?

30.08.2011 18:32
Marcin017
2
odpowiedz
Marcin017
108
Generał

Jakie nieprzyjemności? Wystarczy wziąć opłatę za pobraniem i nikt nas nie oszuka. Ja osobiście kupiłem komputer i nie mam zastrzeżeń.

30.08.2011 18:33
Roniq
3
odpowiedz
Roniq
113
Unknown

Kupowałem konsole za pobraniem z pewnych sprawdzonych sklepów - zero problemów, 100% zadowolenia.

30.08.2011 18:35
Łyczek
😊
4
odpowiedz
Łyczek
235
The Chosen One

Kupiłem swego czasu (3-4 lata temu) wieżę Sony za 2000 zł z kolumnami i co mogę powiedzieć ?
Zalety:
- tańszy zestaw o 400 zł niż w sklepie naziemnym.
- szybka dostawa kuriera.
Wady:
- brak

W takim razie napisz mi, co "ci wszyscy odradzający" mówili na temat nieprzyjemności ?

30.08.2011 18:36
Michlos
5
odpowiedz
Michlos
103
Generał

Im droższy sprzęt tym lepiej kupować przez internet bo więcej zaoszczędzimy. Sam kupowałem m.in. dwa laptopy, zmywarkę (we wszystkich przypadkach co najmniej 1000zł przedpłaty) i za każdym razem było wszystko ok a w kieszeni sporo zostawało. To, że wiele ludzi kupuje taki sprzęt z niewiadomego pochodzenia (sklepy bez żadnych komentarzy lub podajrzani użytkownicy na allegro) i mają problemy to już inna sprawa.

30.08.2011 18:48
HETRIX22
6
odpowiedz
HETRIX22
216
PLEBS

"W takim razie napisz mi, co "ci wszyscy odradzający" mówili na temat nieprzyjemności ?". -Nie zobaczysz sprzętu na własne oczy przed zakupem (czy ci napewno odpowiada)
-W trakcie transportu może się coś uszkodzić, a to uszkodzenie odczujemy dopiero po jakiś czasie używania
-Zależnie od sklepu: trudności z kontaktem, długa wysyłka, koszty przesyłki, przysłanie sprzętu niezgodnego z opisem, badź zupełnie innego

30.08.2011 18:48
PrzemoDZ
7
odpowiedz
PrzemoDZ
144
Legend

Jak wyżej- im droższy sprzęt, tym więcej zaoszczędzimy kupując w sieci. Dlaczego? Ano dlatego że firma prowadząca sklep internetowy płaci jedynie za magazyn, lub wręcz za magazynowanie towaru w magazynach innych firm, oraz działa na skalę ogólnopolską więc ma duży obrót, a standardowy sklep opłaca również lokal i ekspedientów i obsługuje jedynie lokalnych klientów- musi mieś dużą marżę aby się utrzymać.

Sam od kilku lat kupuję w internecie wszystkie artykuły nie codziennego użytku- zazwyczaj wystarczy kupić produkt za 70-80zł żeby koszty przesyłki się zwróciły.

-Nie zobaczysz sprzętu na własne oczy przed zakupem (czy ci napewno odpowiada)
Oglądać się chodzi do sklepów standardowych- sam spędziłem kilkanaście godzin słuchając w różnych sklepach słuchawek, po to by wybrać odpowiadający mi model i zamówić go w internecie 200zł taniej niż z Saturnie.

-W trakcie transportu może się coś uszkodzić, a to uszkodzenie odczujemy dopiero po jakiś czasie używania
Jeśli coś jest uszkodzone w transporcie to zazwyczaj pudełko jest również uszkodzone. Przysłany sprzęt zawsze się sprawdza w obecności kuriera.
Poza tym- sytuacja którą opisujesz może mieć miejsce w każdym sklepie- kupujesz a po miesiącu okazuje się że sprzęt jest w jakiś sposób uszkodzony... Przecierz do każdego sklepu towar jest dowożony...

-Zależnie od sklepu: trudności z kontaktem, długa wysyłka, koszty przesyłki, przysłanie sprzętu niezgodnego z opisem, badź zupełnie innego

Kupując w zaufanych sklepach takich problemów się nie ma. W przypadku kłopotów kupujący ma szereg praw, nie przysługujących w przypadku kupienia produktu w sklepie tradycyjnym.
Koszty przesyłki pokrywa się z różnicy cen między sklepem internetowym a tradycyjnym- przy sprzęcie za więcej niż 1k, i tak jesteś za zwyczaj sporo w przód.

30.08.2011 18:51
8
odpowiedz
el.kocyk
193
Legend

kupilem kilka laptopow przez net, ostatni za ponad 4000 zl,zero problemow

30.08.2011 18:52
9
odpowiedz
demon92
198
Senator

Każdy człowiek z odrobiną rozumu, może kupić w necie bezpiecznie, często taniej cokolwiek, czy to buty za 100zł czy TV za 3000zł, wystarczy tylko troszkę pomyśleć, bo jak ktoś kupuje na allegro TV wart 3k za 1k u gościa który ma 0 komentarzy to raczej oczywiste, że to będzie ziemniak a nie TV. Wystarczy kupować w sklepach/u osób z dobrą opinią/dużą ilością pozytywnych komentarzy i wtedy można nawet przelewem od razu wcześniej zapłacić, a jak ktoś się na prawdę boi, to zawsze jest opcja kupna za pobraniem.

Kupiłem już wiele elektroniki przez internet i raz w życiu miałem z tym problem, bo w karcie graficznej była wada fabryczna o której sprzedawca nie wiedział, ale oczywiście był szybki zwrot pieniążków i po problemie, a na dobrą sprawę kupując w sklepie mogło mi się przydarzyć to samo, dlatego też kupowanie przez net uważam za jak najbardziej bezpieczne i mądre.

30.08.2011 18:53
Kazuya_3
10
odpowiedz
Kazuya_3
153
Legend

Najlepsza rada, zapamiętaj - chodzisz po wszystkich możliwych sklepach, testujesz, sprawdzasz, oglądasz - po wszytskim kupujesz taniej w internecie = pełne zadowolenie

30.08.2011 19:16
😊
11
odpowiedz
zanonimizowany746040
14
Konsul

Nie ma się czego obawiać już tyle rzeczy kupowałem na allegro nawet z kwotą powyżej 1000zł tylko bierz zawsze za pobraniem to chociaż będziesz miał pewność...

30.08.2011 19:27
Deton
12
odpowiedz
Deton
215
Know thyself

Kupowanie w nie-internecie jest zazwyczaj bardzo mało korzystnym biznesem...

30.08.2011 20:03
fazikjunior
13
odpowiedz
fazikjunior
155
eXtreme

Nie ma zadnych problemow z kupnem przez Internet. Nawet jakbys dostal wadliwy sprzet to zawsze masz przeciez gwarancje.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl