Ciśnienie tętnicze
Czy ciśnienie 140 na 80 w wieku lat 16 jest zagrożeniem dla życia lub zdrowia? Jak zbić takowe ciśnienie?
Musisz iść do lekarza!
Prawidłowe ciśnienie powinno utrzymywać się pomiędzy 120 na 80 a 135 na 85 mm HG. Granicznym ciśnieniem jest ciśnienie 140 na 90. Wszystko, co powyżej, jest już nadciśnieniem.
mirencjum -> Jak zauważyłeś, u mnie jest własnie poniżej :)
Jesteś na granicy i z latami poprawy raczej nie będzie.
Po to, by stwierdzić, czy pacjent ma nadciśnienie tętnicze, należy wykonać kilkanaście pomiarów w różnych porach dnia lub wykonać całodobowy pomiar ciśnienia przy pomocy specjalnego aparatu, podobnego do holterowskiego.
Może być zagrożeniem. Nie ze względu na wysokość (chociaż 140 w wieku 16 lat to jednak za dużo - szczególnie, jeżeli masz takie ciągle), ale na różnicę.
Przy różnicach powyżej 63 (nie wiem czemu akurat taka wartość, ale tak jest :P) występuje zwiększone ryzyko zawału serca.
Idź do lekarza jeżeli chcesz wiedzieć konkretnie. Nikt Ci nic nie doradzi widząc tylko Twojego posta.
A tętno ? Ja mam idealne ciśnienie 120/70 tylko problem z tętnem, bo utrzymuje się w spoczynku na poziomie 51-53 czasem 55. Do lekarza nie szedłem nigdy bo zawszę takie miałem a jakoś źle się nie czuję, senny nie jestem, przemęczony itp. Ktoś jeszcze takie ma ?
gandalf2007 --> Uprawiasz sport, masz dużo ruchu i wysiłku? Ludzie uprawiający sport często mają niskie tętno... wynika to z tego, że serce ćwiczącego pracuje bardzo wydajnie, poza tym jego krew przenosi więcej tlenu, a mięśnie lepiej wykorzystują energię - przy takich warunkach nie ma potrzeby bić z częstotliwością 70/min czy wyżej, wystarczy 50, także póki nie pojawią się jakieś znaczące objawy jak zasłabnięcia, omdlenia, zamroczenia nie martw się wartością tętna.
Przy 140/80 w kilku pomiarach i tak zaczyna się od zmiany trybu życia. Zrzuć parę kg jeżeli ważysz w górnych granicach BMI, zacznij biegać itd. I jeżeli nie spadnie Ci o pare mmHG to wtedy może lekarz pomyśli o farmakoterapii, ale przy takim ciśnieniu i Twoim młodym wieku raczej przyłożyłbym się do zmiany nawyków.
--->No Pain No game
Kawa nie podnosi ciśnienia, przy dłuższym stosowaniu może nawet obniżać.
--->gandalf2007
Bradykardia nie jest problemem, jeżeli nie masz objawów. Czy uprawiasz dużo sportu? W takim wypadku mielibyśmy doczynienia z wagotonią czyli przewagą układu przywspółczulnego. Serc ma duży rzut i może bić wolniej żeby utrzymać stałą minutową ilość krwii pompowanej.
mirencjum
Ubiegłeś mnie :)
Gen4 -> Chyba bingo :D BMI (187 cm i 72 kg) mam jak najbardziej w normie, ale jeśli chodzi o ruch to kondycja = 0. Prowadzę także nocny tryb życia i lubię słodycze. Ma to coś wspólnego z tym?
Polecam zaczać biegać jeżeli nie masz problemów z kolanami. W sieci jest pełno poradników jak przejść z marszu do biegu przez 30minut. Warto kupić sobie dobre buty do biegania.
Sam tak zrobiłem i ciśnienie spadło mi do satysfakcjonującego mnie poziomu :) A korzyści z lepszej kondycji są nie do przecenienia :)
Co do pozostałych dwóch rzeczy to mogą, ale nie muszą :)