Co potrzeba wymienić? Wkładkę? Sam zamek ten z 3 bolcami? Sorry jeśli używam złej terminologii.
Nie da się żyć jak wracam do domu w nocy i budzę całe mieszkanie albo jak ja śpię i ktoś późnym wieczorem przychodzi to ja zostaję z armaty obudzony...
http://www.youtube.com/watch?v=oodGRwxpDhI&feature=youtu.be - filmik o co się rozchodzi
Zależy. Może być to wina zawieszenia jak i samej obróbki drzwi ( mogą być np. wadliwe wygięcie ). Trochę się na tym znam. Uwierz :P
eDIT: Dopiero teraz skapłem się że chodzi o zamek a nie o drzwi. Tak trzeba wymienić. Zamek wygląda na solidny. Może go naoliwić ?
Przynajmniej jak ci się włamią to się od razu obudzisz :P
Nie wracaj(cie) późno do domu.
Teraz zobaczyłem, że w samym pokrętle jest mały kołeczek wbity tak, że chyba nie da się tego pokrętła wyjąć...nosz gerda jego mać!
Rod - a coś w temacie co może pomóc?
Nie jestem technikiem ani specem od drzwi, ale ja bym naoliwił lub wezwał speca, a nie pytał o poradę tutaj.
A głośne drzwi to w sumie dobry alarm. :)
Mam podobny zamek i też trochę trzaska, ale nie aż tak...
Ja zazwyczaj w nocy staram się po prostu bardzo powoli nim ruszać i wtedy kliknięcie jest mniejsze, mniejszy przeskok niż kręcenie nim z całej siły. Na początku zakręcałem rękę w ręcznik i to tłumiło dźwięk. :D Aczkolwiek u mnie nie jest to tak głośne i nic z tym nie robiliśmy.
Jak jakieś spece wymieniały Ci drzwi, to do nich się kieruj, u nas jak się stało coś to przyszli, naprawili i poszli.
Wkładka nie ma tu nic do rzeczy, jak już to zamek. Zresztą tego typu zamki tak już mają. Może wystarczy wolniej przekręcać.
Teraz zobaczyłem, że w samym pokrętle jest mały kołeczek wbity tak, że chyba nie da się tego pokrętła wyjąć...
Mówisz o gałce którą zamykasz zamek? Z tego co wiem wkładkę odkręca się od boku(tam gdzie te bolce są)
wymiana zamka ( wkładki ) nie ma nic wspólnego z tym zabolcowanym pokrętłem.
by wymienić musisz wykręcić śrubę która znajduje sie na szczycie drzwi tz, tuż pod lub pomiędzy ryglami które uruchamia wkładka.
Niestety wymiana nic ci nie da bo te dźwięki wydobywają sie z rygli .
moja rada:
wymontuj wkładkę ( po wykręceniu śruby blokującej przekręć pokrętłem w pozycje umożliwiającą wysunięcie. następnie wykręć obudowę rygli ( 2 śruby) i wyjmij całe to ustrojstwo z gniazda. drzwi.
przesmaruj silikonem w sprayu ewentualnie WD ( silikon skuteczniejszy) możesz tez zastosować chamski smar > całkiem mozliwe ze w tym wypadku będzie najlepszy .
mam nadzieje ze pomoże
< == Gerda jego mać
Spróbuje wolniej przekręcać. Ewentualnie wyłóż korytarz matą dźwiękoszczelną :>
zapomniałem ze do wyjęcia zamka ( rygli) musisz zdjąć klamki. prawdopodobnie wewnętrzna jest przykręcona od spodu ampulem
edit. Gerda celowo jest głosna . takie dodatkowe zabezpieczenie ( alaram )
Mi sie wydaje że klamka nie ma nic wspólnego z tym zamkiem. Zamek jest u góry a klamka z innym zamkiem na dole.
klamka uruchamia "falkę" ( dodatkowy rygiel) jeżeli ta falka jest częścią zamka musisz zdemontować klamki.
jeżeli nie to nie ))) na filmiku nie widać
edit. fakt jest na końcu filmu > olej klamki )))
dobra jutro albo sam zacznę to rozbierać albo wezwę "fachofcóff" bo jeszcze w drzwiach coś lata jak się nimi potrząśnie, no paranoja jakaś...
[10] wolne przekręcanie nic nie daje, jest tak samo :/ matą to ja powinienem obłożyć matkę co chciała zaoszczędzić 300zł na drzwiach i wybrała firmę krzak...
nosz gerda jego mać! spec od cenzury ;p. Jeśli bardzo Ci to przeszkadza to ja bym zmienił zamek, bo wątpię, żeby dało go w jakiś sposób wyciszyć.