Chłodzenie dla Xeona X3440
Lato przyszło i boxowy cooler Xeona przestał dawać radę. Głównym podejrzanym jest Scythe Mugen 2 rev. B - jednak dwa ale. Nie potrzebuję aż takiego monstrum, bo procek nie jest i nie będzie kręcony, mimo że robi to doskonale. Poza tym baaardzo średnio mi się chce odkręcać całą płytę główną, czyli de facto wszystko.
Czy jest coś porównywalnej jakości/nieco tylko gorsze, ale z montażem takim jak boxowy?
[1] Mam takiego samego procka i polecam Thermaltake Contac 29
Niemal niedostępny, a jak już to w cenie Mugena. Montaż montażem, ale jednak aż tak głupi bym nie był. :)
Jakieś inne propozycje? :)
Podaj budżet...
Bez tego mogę Ci dużo wymienić :
Zalman Performa
Prolimatech Armageddon
Thermalright Venomous X
Noctua NH-D14
...
Budżet taki jak dla Mugena właśnie, czyli te 150zł.
A Mugen nie jest od niego lepszy? Już pomijając upierdliwy montaż wszędzie go bardzo chwalą. A w momencie gdy Contac kosztuje prawie tyle samo, to przecież się poświęcę dla tej lepszej (jeśli jest lepsza) wydajności.
Bleh, według wszelkich tekstów i tak nie obejdzie się bez wyjęcia płyty. W takim przypadku który z tych dwóch polecisz? Różnica cenowa 15zł, więc bez znaczenia. Obudowę mam SilentiumPC Gladius GD-800, więc oba powinny bez trudu się zmieścić.
A ta obudowa nie ma przypadkiem odpowiedniego wcięcia z tyłu, żeby zakładać takie chłodzenie bez rozmontowywania całego komputera?
A, widzisz - faktycznie ma. Ciekawe czy się sprawdzi.
BTW Mugen przy max 1300 obr. jest chyba cichszy? Bo i to się bardzo liczy.
Wg. pclab
Mugen - Max. Obroty ( 1300RPM ) --> 39,6 Decybeli
Thermaltake Contac 29 - Max. Obroty ( 2000RPM ) --> 42 Decybele
Podejrzewam, że gdybyś Contac 29 ustawił na 1300RPM to byłby cichszy.
Ostatecznie padło jednak na Mugena 2. Gladius rzeczywiście ma wcięcie odpowiednie i bez żadnego problemu zamontowałem chłodzenie bez wyjmowania płyty. Ogólnie poszło lekko, łatwo i przyjemnie. Temperatury w stosunku do boxowego coolera spadły o połowę, wiatrak niesłyszalny. Zajebiście. :)