C# - Odwołanie do elementu z innej formy HELP

Forum Komputery
Odpowiedz
17.08.2011 21:48
😊
1
odpowiedz
Baszcz_NPC
31
Konsul

C# - Odwołanie do elementu z innej formy HELP

Mam problem z C#, jestem dopier początkującym programistą i jak na razie po prostu dostosowuję gotowe aplikacje do swoich potrzeb - Obecnie mam problem z odwołaniem się do np. labeli znajdującej się w np. FormA.cs z formy np. FormB.cs

Chodzi o to żeby po kliknięciu przycisku z formy B pojawiła się labela ( domyślnie ukryta ) w oknie formy A. Przy użyciu kodu Label1.Show(); albo FormA.Label1.Show(); wyskakuje error który mówi o tym że label1 nie znajduje się w bieżącym kontekście :(

Prosiłbym o dokładne wskazówki jak "przywołać" dostęp do labeli z innej formy, tak na chłopski rozum :)

17.08.2011 22:48
2
odpowiedz
Baszcz_NPC
31
Konsul

up

17.08.2011 23:12
3
odpowiedz
Erudsor_NPC
35
Generał

Najpierw zacznij od podstaw a dopiero pozniej zaczynaj bardziej zaawansowane rzeczy. Najlepiej zaczynac od programow w konsoli.

17.08.2011 23:14
Bajt
4
odpowiedz
Bajt
126
Ariakan

Trudno cos powiedziec, jesli nie wiadomo jakie sa zaleznosci miedzy klasami FormA i FormB.

Pierwsze co mi przychodzi do glowy na szybko, to rzucanie jakiegos eventu przez FormB i jego obsluga w FormA.

17.08.2011 23:27
redan
5
odpowiedz
redan
29
Brodaty Wiking

a może zamiast show zmieniać parametr "visible" true/false. nie wiem jak to jest c#, bo programowałem w delphi. ale może tak jest podobnie

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl