W grach a nawet czasami na pulpicie słyszę dziwne bzyczenie np: gdy gram w jakieś darmówki ze steama czy coś to słysze bzyczenie. Nie wiem czego jest to wina i prosze o pomoc.
specyfikacja komputera:
dysk hdd 800gb i ssd 129gb
karta graficzna: Intel hd graphics 2000
procesor: intel core I3-2120 3.30GHz
Ram:8GB
Bzyczenie z komputera, czy z głośników? Jeśli z komputera, to możliwe, że dysk HDD pada albo jest cały czas mocno obciążony (miałem tak w starym komputerze). Sprawdź wykorzystanie dysku w menedżerze zadań podczas tego bzyczenia.
Wiem że to co napiszę brzmi zabawnie, ale piszę na serio.
Jeżeli bzyczy ci w prostych grach a nie bzyczy w grach z rozbudowana grafiką, to może być odgłos z kondensatorów karty graficznej. Jeżeli gra ma prostą grafikę, twoja karta graficzna choć wolna potrafi wyciągnąć dużą ilość klatek na sekundę, czemu towarzyszą duże częstotliwości pracy karty graficznej i odgłos bzyczenia pochodzi z jej elementów a głównie z kondensatorów.
Pomóc powinno zablokowanie ilości klatek na sekundę w grze na np 30 albo 60. Niestety w tanich grach często tej opcji brak.
Możesz też spróbować czy w driverach do karty nie ma możliwości ustawienia maksymalnej ilości klatek.
Inne odgłosy mogą również pochodzić z hdd lub wiatraków ale wtedy bzyczenia byś miał przy dużym obciążeniu czyli przy grach z wymagającą grafiką.
karta graficzna jest zintegrowana z procesorem
dysk ledwo co wykorzystuje siebie
Ja od siebie dodam, że nie tylko kondensatory na karcie graficznej potrafią bardzo uciążliwie brzęczeć, ale również cewki.
Edit; Uszkodzony talerz dysku powoduje ostre brzęczenie nawet przy niewymagających operacjach. Lepiej pobierz HDTune i sprawdź czy dysk nie posiada uszkodzonych sektorów.
czasami bzyczenie ustaje po jakimś czasie np kiedy pisałem ten wątek i zacząłem grać w rimworld bzyczenie przestało i jak na razie nie ma
Tomatoes ---> procesor karty graficznej tak, ale są jeszcze inne elementy które są wlutowane na płycie.
kiera2003 ---> tak oczywiście cewki, słowo "kondensator" w moim wykonaniu należy traktować dosyć umownie :)
Tomatoes ---> było to co prawda wiele lat temu ale z mojego doświadczenia 5 lat bycia szefem serwisu komputerowego wynika że 90% "bzyczeń" to jest to co ci napisałem powyżej.
To że słyszysz to w głośniku niczego nie zmienia, bo głośnik po prostu przekazuje zakłócenia dalej.
Jeżeli normalnie jak jesteś w desktopie ci nie bzyczy, nie bzyczy ci również jak grasz w grę z rozbudowaną grafiką, a bzyczy ci przy prostych grach z prostą grafiką to tylko potwierdza to co ci napisałem wyżej.
Co zrobić? Przyzwyczaić się lub kupić nowy komputer, najlepiej droższy. A jeszcze lepiej kupić stacjonarkę z dobrą grafiką.
Jeżeli nie planujesz zmiany komputera, spróbuj obniżyć ilość kaltek w grze, zmień rozdzielczość, odpal grę w oknie zamiast na pełnym ekranie, spróbuj kiedy przestanie ci bzyczeć.
Odłącz głośniki, spróbuj z innymi.
Powód bzyczenia może być inny sprawdź czy w drugim pokoju też ci będzie bzyczało, bo powodem może być też jakieś inne działające w pobliżu urządzenie elektryczne.
Jeżeli chodzi o odgłosy związane z HDD to raczej są to terkoty i piski. Wiatraki szumią i buczą.
Ogólnie to jest trudny problem bo nie słyszę tego co o czym mówisz i mogę się tylko domyślać.
Tomatoes
te bzyczenie tak jakby z głośników dobiegało a nie z dysku
proponuje zgooglować jak przystawia się ucho do głośnika