Budowanie portfolio - POTRZEBUJE OPINII!!!
Witam. Ostatnio biorę się za budowanie portfolio i strasznie potrzebuje opinii co do moich prac, które by się mniej więcej do tego nadawały :D Sam nie ocenie, więc potrzebuje waszej pomocy.
O to linki:
http://www.youtube.com/watch?v=tO0Up2ePU2k
http://www.youtube.com/watch?v=kCgx7t8ctfw&feature=mfu_in_order&list=UL
Yhy, yhy. Nieprzemyślane to trochę. Mogłeś dodać numer przed każdym zdjęciem, by łatwiej było wskazać, które to nam się podoba.
Szlag! :D Ale takie literki psułyby efekt :D No trudno, zawszę można korzystać ze starego, dobrego 3:00, 2:75 :P Ale rzeczywiście trochę nie przemyślałem :D
Gdybym miał wybierać te które mi się podobają najbardziej to by filmiki oba trwały 20 sekund :P Ale tu chodzi o to co myślą inni o nich na pierwszy rzut oka :D Wyciągnę wtedy średnią i wybiorę rzeczywiście najlepsze pracę :P
według mnie zdjęcia nie są najlepsze, większość opiera się na naturze, krajobrazie, co jest (na poziomie tych zdjęć) najprostszą techniką fotografowania - nie ma tam macro, wyjątkowych kompozycji krajobrazu, pomysłów - ot tak zdjęcia kwiatków. Nie wiem gdzie chcesz dać to portfolio, ale ja bym jeszcze nad nim popracował.
W 3d dopiero w ostatnim renderze uzyles wiecej niz jednego zrodla swiatla, zrób z 15 prac w tym stylu i dopiero bierz sie za portfolio. Pozostałe rzeczy sie po prostu nie nadają, nie zrobiłeś portfolio, tylko po prostu slideshow z wykonanymi pracami.
Dobrze jest napisać podstawowe informacje, nawet jeżeli coś było tylko wprawka, co testowales, co chciałeś osiągnąć, nie mówię tu juz nawet o kliencie bo zakładam ze raczej bawisz sie niż pracujesz w 3d.
Co do fot to samo, po trzeciej idzie w ruch slider i tyle jest z oglądania. Musisz założyć niestety, ze oglądający nie ma czasu i ma tysiąc ciekwszych rzeczy do zrobienia niż oglądać slideshowy. Najlepsze rzeczy dajesz na początek żeby zainteresować, na końcówce tez coś czym dobrze zakonczysz. Jednak nie dawaj wszystkiego, chyba ze to ma być video dla znajomkow, którym chcesz sie powozic w towrzystwie (cieżko będzie)
w mojej skromnej opinii przeciętnej posiadaczki oczu:
*grafika za prosta za zwyczajna gdzie masz wyobraźnię? jedno jak z programu meblowego
*zdjęcia niektóre ciekawe niektóre tak banalne i tyle razy już to było że się oglądać nie chce: kwiateczki i rozmyte tło leeee....
ale...
podobały mi się trzy zdjęcia:
*butelka w piasku- pierwsze skojarzenie: znoooowu list w butelce na plaży nuuuuda... i takie zaskoczenie etykietka polskiej wódki. hm mam nadzieje że taka drobna groteska to efekt celowy bo przykuwa uwagę
*roślinka czy źdźbełko trawy ciemne na jasnym tle jak dla mnie obrazuje samotność... tak to odbieram...
*i domek pod lasem z liniami elektrycznymi to mi się czysto wizualnie podoba bez głębszych wrażeń
to tyle :)
No cóż... doceniam to, że masz pasję. Jednak powiem szczerze większość zdjęć jest nijaka.
W kwestii technicznej to sporej części z nich brakuje ostrości. Rozumiem zabawy z głębią ostrości, ale na zdjęciu powinien być choć jeden punkt wyostrzony. Zdjęcia nieostre od razu odrzucaj.
Zdjęcie powinno mieć jakiś przekaz. Widać jak na dłoni, że te zdjęcia były robione na szybko i bez większego zastanowienia. Ot przechadzka z aparatem po ogródku. Zdjęcia z pociągu czy samochodu, z pobytu nad morzem itd... Dobrze jest robić takie zdjęcia, żeby opanować podstawowe umiejętności, ale ich wartość jest tak naprawdę żadna. Ile to osób zrobiło zdjęcia roślinie z kroplami rosy?
Portfolio to nie album rodzinny. Portfolio powinno pokazać od jak najlepiej zaprezentować Twoje umiejętności. Zdjęcia powinny być różne, oczywiście jakiś krajobraz i makro może się znaleźć, ale warto byłoby dać coś bardziej ulotnego. Zdjęcia zwierząt, czy ludzi wykonujących jakieś czynności. To co się znajduje na zdjęciu powinno opowiadać swoją historię, albo przekazywać emocje czy uczucia. Zdjęcie z butelką na plaży jest chyba najlepsze pod tym względem.
W kwestii grafiki 3D jest podobnie. Patrząc na te prace nie widać ani złożonych modeli, ani ciekawej kompozycji sceny. Wszystko jak wyciągnięte z tutorialu dla początkujących. Wrzucenie dostępnego wszędzie modelu teapot to już naprawdę pomyłka. No chyba, że byłaby to jakaś zabawa konwencją...
Ostatnia scena jest przyzwoita, ale tak odstaje od wcześniejszych, że raczej trudno uwierzyć, aby autor zrobił te modele samodzielnie.
Mam nadzieję, że to co napisałem Cię nie zniechęci. Po prostu pracuj dalej, a do tego czytaj o fotografii. Z własnego doświadczenia wiem, że w każdej dziedzinie o wiele łatwiej jest uczyć się od innych niż samemu popełniać błędy, które popełniło mnóstwo ludzi przed Tobą.