Mam problem. Otóż wysypał mi się windows w laptopie ACER 5742 (swoją drogą straszny shit, ale mniejsza), próbowałem wejść do partycji recovery - bezskutecznie, ponieważ laptop się zawiesza i nic nie mogę zrobić, gdy klikam napraw system widnieje czarny ekran, a gdy zaskoczy nic się nie dzieje. Postanowiłem nagrać windows'a na pendrive i od nowa zainstalować system, nic to nie dało, ponieważ nie wyświetla mi się żaden komunikat o wybranie narzędzia bootującego. Tryb awaryjny nie działa. Ładowanie stoi na pliku classpnp. Pomóżcie, bo już na prawdę nie mam pojęcia, co mogę jeszcze zrobić.
Dysk wysiadł witaj w klubie. Ja już czekam drugi tydzień na nowy. Pozdrowienia dla komputronika
Czy działa opcja wejścia do biosu?
Czy jest możliwe uruchomienie komputera z live-cd?
Masz produkt z firmy ACER a oni dają do każdego swojego produktu program Acer eRecovery Management. (przynajmniej ja tak mam i ludzie których znam co mają kompy z ACERA też mają takie coś)
Jeśli się kompa da uruchomić to po prostu odpal program z pulpitu czy gdzie go masz i tyle.
Jeśli się nie da kompa uruchomić, to podczas uruchamiania klikaj jak posrany na F8 włączając zaawansowane opcje rozruchu. Tam powinien być ten program ale jeśli go nie znajdziesz to poszukaj i włącz Narzędzie do naprawy systemu Windows podczas uruchomienia. Po włączeniu narzędzie te będzie chciało automatycznie naprawić Windowsa, jeśli mu się to uda masz problem z głowy ale jeśli nie to tam będzie takie coś jak zaawansowane opcje naprawy systemu czy jakoś tak (dawno to robiłem :D) i tam będzie (powinien być!) ten program (Acer eRecovery Management.)
PS. Jak masz jakiś kłopot z systemem to ten program zrobi szybki format i masz wszystko jak now ;)
Choć przyczyną naprawdę może być dysk a nie sam system bo to by wyjaśniało czemu nie umiesz się dostać do partycji Recovery
[2] Wątpię. Dysk całkiem nie dawno sprawdzałem i wszystko było ok.
[4] --->
próbowałem wejść do partycji recovery - bezskutecznie, ponieważ laptop się zawiesza i nic nie mogę zrobić
[3] do biosu wejść mogę, aczkolwiek nic (po za godziną i datą) nie mogę tam zmienić. Gdy włożę pendrive bios go widzi, ale co z tego skoro nie mogę wymusić bootowania z tego właśnie pendrive'a.
No co, dałem Ci poradnik jak łatwo sobie naprawić Windowsa jeśli ma się kompa z ACERA bo przy ich produktach to nawet 5-cio letnie dziecko by format umiało zrobić ;)
Ale teraz jestem już bardziej przekonany do tego że Ci dysk poszedł ;)
Aha dobra, już czaję o co cho :D nie doczytałem do końca pierwszego postu....właściwie to doczytałem do tego: swoją drogą straszny shit, ale mniejsza i wtedy bez namysłu zabrałem się do pisania tego jakże świetnego poradnika :D
Ale w ogóle nie wyświetla Ci się opcja wyboru kolejności bootowania, wyświetla ale jest niezmieniana czy system ją ignoruje?
Może spróbuj wypiąć dysk z laptopa i wtedy spróbować czy pendrive zaskoczy? :) Nieco dookoła, ale zawsze ;).
Myślałem, że obejdzie się bez tego, ale no nic śrubokręt w dłoń i jedziemy. Napiszę gdy będzie jakiś postęp.
Wyjąłem dysk, zrobiłem tak jak pisał drendron i nic. (ale no nie ma co na cuda liczyć :P, przy okazji wyczyściłem lapka, więc było warto) Najwyraźniej siadł. :/ No trudno