Witam, jak zwykle potrzebuję ekspertów ds. sprzętu i liczę na Waszą pomoc :)
Bez problemu podłączałem Acera AO 522 do różnych telewizorów przez kabel hdmi, dźwięk przesyłał się jak należy. Ale któregoś razu po prostu przestał działać i teraz mam sam obraz, a dźwięk leci przez głośnik z netbooka. Jedyne rozwiązanie, które działa, to podpięcie dźwięku przez kabel audio, ale to mnie nie zadowala.
Sterownik dźwięku - Conexant HD Audio. Złącze HDMI śmiga na sterowniku ATI. Laptop bez problemu wykrywa podłączone tv, ale za wuja nie chce przez nie odtwarzać dźwięku.
Wejdź w panelu sterowania-> Dźwięk i zobacz czy przypadkowo nie wyłączyłeś sobie wyjścia HDMI, kliknij prawym klawiszem i wybierz Włącz.
Obrazek pomocniczy->
a sprawdzales filmy i np muzyke? bo w bestplayerze mozna np ustawic, ze mimo, ze zalozmy wyjscie hdmi jest dzwiekiem to mozna ustawic dzwiek na zwykle glosniki.
Spróbuj może ustawić jako domyślne, przy podłączonym kablu HDMI(na niepodłączonym tego nie zrobisz:P).
Masz możliwość użycia innego kabla HDMI? Czy próbowałeś na kilku?
Sprawdzałem na YT filmy w Splashu - dźwięk idzie przez głośniki netbooka. Windows Media Player odmawia współpracy kiedy kabel jest podłaczony :)
siwy346 - Ustawienie ATI Hdmi Output jako domyślne urządzenie nic nie daje. Mało tego, kiedy naciskam testy wyskakuje komunikat o używaniu urządzenia przez inną aplikację. Tak jest z każdym kablem i każdym telewizorem.
Zmieniałeś może w tym czasie kodeki, instalowałeś nowe sterowniki, Czy inny tego typu podobny software?
Jeśli masz kodeki ffdshow audio decoder(zawarte między innymi w pakiecie K-Lite) to spróbuj zresetować ustawienia audio, w pasku wyszukiwania wpisz ffdshow audio decoder po otworzeniu się okna po lewej stronie zjedź na dół i przejdź do Output i góry po prawej stronie naciśnij przycisk reset.
siwy - nie instaluję kodeków, bo Splash Pro nie potrzebuje. To bardzo fajny player, ma wszystko czego trzeba i nie zamierzam zmieniać. Moim zdaniem kodeki i tak tu nic by nie zmieniły, bo audio z żadnego programu nie chce się puszczać przez kabel. Trudno też mi powiedzieć co jest przyczyną, bo nie wiem kiedy przestało działać - ot, podłączyłem do tv i nie ma dźwięku. Na innych to samo.
A co ze sterownikami karty graficznej(w których jest między innymi zawarty sterownik do wyjścia audio HDMI), aktualizowałeś je może ostatnio?
Zobacz czy w menedżerze urządzeń(http://www.vista.pl/artykuly/12530_menedzer_urzadzen_w_systemie_windows.html - mała ściąga w razie czego) nie masz żadnych znaków zapytania.
Przeinstalowałem sterowniki catalyst i dalej to samo. W menadżerze urządzeń wszystko ok.
Ja się poddaje:/ Życzę Ci, żeby twój sprzęt trafił w dobre ręce, które uporają się z problemem:)