Brak DRM-u w GOG.com
Jak GOG.com może być bez DRM, skoro jak dobrze rozumiem GOG.com to platforma w stylu Steama? Tzn. musisz ją mieć, aby grać.
Inne pytanie, gdzieś czytałem, że gry Ubisoftu na Steamie, i tak potrzebą Uplaya, to jakaś bzdura czy to jest bez sensu? Origin podobnie?
1. w gog ściągasz wersję instalacyjną gry i instalujesz gdzie i kiedy chcesz
2. to jest bez sensu ale faktycznie większość gier ubisoftu wymaga uplay
Nie musisz. poprostu logujesz się na stronie, wchodzisz w biblioteke i ściagasz instalki, instalujesz i grasz. Grasz gdzie chce i kiedy chcesz.
Ponoć origin przypisuje automatycznie gry EA, które masz na Steamie. Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa, bo na Originie nic nie kupiłem, a i nie mam żadnej gry EA na Steamie, wiec :) A niestety wszystkie gry Ubi potrzebują to coś co mają czelnośc nazwać platformą cyfrową :)
Jedyny "DRM" na GOGu, to wymóg założenia konta.
Ciekawostka: gracze domagali się wprowadzenia zabezpieczenia do gry F-117, bo... miało fajny edukacyjny aspekt. Po prostu, przed uruchomieniem gry, musieliśmy poprawnie nazwać samolot, którego zdjęcie można było znaleźć w instrukcji. Niestety, gogowcy się nie złamali :-(
Co do UPlaya, to wygląda to dokładnie tak jak opisałeś. Gry uplayowskie, kupione na Steamie mają podwójny DRM i wymagają obu klientów (kont).
Bodajże nie wszystkie gry Ubi mają podwójny drm, część starszych tytułów pewnie nie wymaga uplaya.
Dlatego właśnie napisałem "gry uplayowskie" a nie "gry Ubisoftu".
Zresztą, Ubi to w ogóle jest jakieś dziwne. Ma swoją platformę, a wydaje różniaste gry:
- z Tagesem,
- wymagające UPlaya,
- wymagające Steama (chociażby nowe Herosy),
- gry ze zwykłym serialem,
- a nawet gry DRMFree (któryś tam nowszy Rayman).
EA z tym swoim Originem przynajmniej jest konsekwentne, a ci strasznie mieszają. I o ile lubię UPlaya (bo prosty, szybki, nie jest przeładowany jak Steam), tak to wydziwianie może doprowadzić do szału.
Jak GOG.com może być bez DRM, skoro jak dobrze rozumiem GOG.com to platforma w stylu Steama? Tzn. musisz ją mieć, aby grać.
Źle rozumiesz. To strona internetowa, z której ściągasz plik instalacyjny gry. Taki plik możesz zapisać sobie na dysku i będziesz mógł zainstalować grę oraz w nią grać nawet jak GOG.com przestanie istnieć.
możesz kupić raz, skopiować milion razy tą instalkę z goga i zainstalować na milionach komputerów i odpalać jednocześnie i nie będzie żadnych problemów, pomijam moralność i legalność takiego rozwiązania, ale nie będzie można tego zrobić z żadną gierką ze steama np., każda osoba musi mieć swoją kopię na swoim koncie steam