Jak GOG.com może być bez DRM, skoro jak dobrze rozumiem GOG.com to platforma w stylu Steama? Tzn. musisz ją mieć, aby grać.
Inne pytanie, gdzieś czytałem, że gry Ubisoftu na Steamie, i tak potrzebą Uplaya, to jakaś bzdura czy to jest bez sensu? Origin podobnie?
Nie musisz jej miec
1. w gog ściągasz wersję instalacyjną gry i instalujesz gdzie i kiedy chcesz
2. to jest bez sensu ale faktycznie większość gier ubisoftu wymaga uplay
Nie musisz. poprostu logujesz się na stronie, wchodzisz w biblioteke i ściagasz instalki, instalujesz i grasz. Grasz gdzie chce i kiedy chcesz.
Ponoć origin przypisuje automatycznie gry EA, które masz na Steamie. Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa, bo na Originie nic nie kupiłem, a i nie mam żadnej gry EA na Steamie, wiec :) A niestety wszystkie gry Ubi potrzebują to coś co mają czelnośc nazwać platformą cyfrową :)
Jedyny "DRM" na GOGu, to wymóg założenia konta.
Ciekawostka: gracze domagali się wprowadzenia zabezpieczenia do gry F-117, bo... miało fajny edukacyjny aspekt. Po prostu, przed uruchomieniem gry, musieliśmy poprawnie nazwać samolot, którego zdjęcie można było znaleźć w instrukcji. Niestety, gogowcy się nie złamali :-(
Co do UPlaya, to wygląda to dokładnie tak jak opisałeś. Gry uplayowskie, kupione na Steamie mają podwójny DRM i wymagają obu klientów (kont).
Bodajże nie wszystkie gry Ubi mają podwójny drm, część starszych tytułów pewnie nie wymaga uplaya.
Dlatego właśnie napisałem "gry uplayowskie" a nie "gry Ubisoftu".
Zresztą, Ubi to w ogóle jest jakieś dziwne. Ma swoją platformę, a wydaje różniaste gry:
- z Tagesem,
- wymagające UPlaya,
- wymagające Steama (chociażby nowe Herosy),
- gry ze zwykłym serialem,
- a nawet gry DRMFree (któryś tam nowszy Rayman).
EA z tym swoim Originem przynajmniej jest konsekwentne, a ci strasznie mieszają. I o ile lubię UPlaya (bo prosty, szybki, nie jest przeładowany jak Steam), tak to wydziwianie może doprowadzić do szału.
chyba u-will-not-playa...
Jak GOG.com może być bez DRM, skoro jak dobrze rozumiem GOG.com to platforma w stylu Steama? Tzn. musisz ją mieć, aby grać.
Źle rozumiesz. To strona internetowa, z której ściągasz plik instalacyjny gry. Taki plik możesz zapisać sobie na dysku i będziesz mógł zainstalować grę oraz w nią grać nawet jak GOG.com przestanie istnieć.
możesz kupić raz, skopiować milion razy tą instalkę z goga i zainstalować na milionach komputerów i odpalać jednocześnie i nie będzie żadnych problemów, pomijam moralność i legalność takiego rozwiązania, ale nie będzie można tego zrobić z żadną gierką ze steama np., każda osoba musi mieć swoją kopię na swoim koncie steam