Brać umowe czy kupić telefon w sklepie? Sony Xperia E i inne.
Witajcie, stoje przed prawdziwym dylematem.
Otóż zastanawiam się nad takimi opcjami:
- Sony Xperia E - umowa na 2 lata - cena tel w umowie 319zł - abonament 29zł/msc
- Nokia Asha 311 - umowa na 2 lata - cena tel w umowie 269zł - abonament 29zł/msc
- LG Swift L5 - umowa na 2 lata - cena tel w umowie 279zł - abonament 29zł/msc
- LG Swift L3 II umowa na 2 lata - cena tel w umowie 199zł - abonament 29zł/msc
Mogę tez również kupić normalnie telefon w sklepie i mieć na karte.
Co mi doradzicie? Który z tych telefonów wyżej najbardziej się opłaca?
Z góry dziękuje
Policz sobie - sumujesz np 319 + (24 * 29) i otrzymujesz kwote, jaka zaplacisz za pierwsza opcje w ciagu dwoch lat.
Pozniej sumujesz cene, za jaka mozesz miec aparat bez umowy i 24 * kwota, jaka bedziesz placil co miesiac.
Gdzie wyjdzie mniej, to sie bardziej oplaca.
To nie jest takie proste. Trzeba wziąć pod uwagę że biorąc telefon od operatora narażasz się na wersję brandowaną, z którą zazwyczaj wiąże się cała masa problemów. Lepiej takie telefony omijać szerokim łukiem. Warto brać telefon nawet droższy, ale z wolnego rynku. No chyba że masz pewność że brandingu nie będzie, lub też z góry zakładasz że wymienisz sobie ROM.
Natomiast ile razy ja robiłem takie rachunki, jeszcze nigdy i nigdzie nie widziałem by telefon w abonamencie się opłacał.
[Arayan] - Wersję brandowaną ? Chodzi Ci o najzwyklejszego simlocka, którego zresztą np. w T-mobile nie ma od dwóch lat ?
>>> Xavier455
Nie, chodzi mu o brandowane oprogramowanie (ktore zawiera dodatki od danego dostawcy). Obecnie mam brandowany telefon z firmware'em Orange - scierwo jakich malo, bo brandowanie sprawia, ze np. aktualizacja Androida pojawi sie na Twoj telefon 'x' miesiecy od oficjalnej (czyt. niebrandowanej) dystrybucji, bo MUSISZ czekac na aktualizacje ialbo musisz sie bawic we flashowanie telefonu (i w razie awarii, mozesz miec problemy z gwarancja).
wysiak - ale telefon i tak sie doładowywuje co miesiąc prawie, wiec na jedno by wyszło, a jest okazja kupić taniej. sammie wiem co to zrobić
X@Vier455
Nie, jak wyżej napisał Piotrek. Oprócz gwarantowanych problemów z aktualizacją telefony brandowane zaśmiecone różnymi syfami sprawiają dużo problemów typu lagowanie, utrata stabilności, krótko trzymające baterie. Omijać z daleka. Ścierwo to dobre określenie. W sumie nie wiem jak operatorzy dokonują takich cudów, bo to jest sztuka tak psuć romy. W Androidzie 4 nie jest to taki problem jak w Androidzie 2 (telefony brandowane walnie przyczyniły się do mitów lagujących Androidów), ale sam fakt problemów z aktualizacją wystarczy.