Co jest przyczyną blue screena?
po włączeniu systemu informacja :
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: 7a
BCP1: FFFFF6FC40007348
BCP2: FFFFFFFFC0000185
BCP3: 000000002F455860
BCP4: FFFFF88000E6914C
OS Version: 6_1_7600
Service Pack: 0_0
Product: 256_1
Pliki pomagające opisać problem:
C:\Windows\Minidump\091314-20389-01.dmp
C:\Windows\Temp\WER-26426-0.sysdata.xml
Dowiedzmy się dlaczego wyświetla się BSOD.
http://www.hotfix.pl/bluescreen-bsod-szukanie-przyczyny-powstawania-czytanie-plikow-dmp-a17.htm
Ewentualnie spakuj katalog z zrzutami (C:\Windows\Minidump\)i wrzuć na jakiś serwer - sprawdzimy Ci.
Próbuj odpalać w trybie awaryjnym (naciskając F8 przed startem).
W innym wypadku pozostaje Ci zabawa z jakimś Live CD.
Blue screen pojawia się przy końcu formatowania partycji dysku. Jak to naprawić ?
Istnieję prawdopodobieństwo uszkodzeniu dysku, może też jakaś wtyczka być niedociśnięta, jakiś konflikt sterownika lub kontrolera Sata... ciężko wywróżyć.
Czym formatujesz dysk, jaki dysk, jaka partycja i dlaczego?
Możesz próbować użyć czegoś z zewnątrz, np gparted ale zanim Ci cokolwiek polecę to wolałbym się upewnić co tam nakręciłeś.
Mam 2 partycje C i D. Na obydwóch miałem zainstalowanego windowsa więc sformatowałem D i przed ukończeniem akcji pojawił się blue screen. Formatuje podstawowym urządzeniem do formatowania od windowsa
1. Na początku spróbuj naprawić system plików.
Mój komputer-> prawy klawisz na wybraną partycję(czyli w Twoim wypadku D)->właściwości->narzędzia->Sprawdzanie błędów-> sprawdź-> Zaznacz te dwie opcje i czekaj na wynik.
2. Sprawdź też dysk programem HDtune. Interesuje Cię zakładka Errors i Health.
Trzecim krokiem będzie wyposażenie się w płytkę live cd gparted(czyli taką którą uruchamiasz bez udziału windowsa) i spod niej sformatowanie Twojej partycji. ALE! Najpierw zobacz czy po kroku pierwszym i drugim coś się zmienia.
Sprawdzanie błędów nie da się uruchomić bo najpierw trzeba sformatować dysk a w HD Tune w Healst wszystko ok i w Error 0.0% Damaged Blocks
No to nie pozostaje Ci nic innego jak wyposażyć się w gparted live cd, czy jakiegoś innego linuxa live cd i machnąć format z zewnątrz.
Nawet możesz spróbować użyć instalatora systemu, wywalić tą drugą partycję i stworzyć na nowo.
Poczytaj sobie poradniki w sieci/pooglądaj na you tube bo z zewnątrz możesz sobie łatwo dysk uwalić(w sensie wykasować wszystkie dane).
Poradziłem sobie w inny sposób. Odpaliłem kompa z płyty z systemem i tam usunołem partycje dodałem inną i sformatowałem ;p