Bitlocker Format a dane
Witam, mam dysk z bitlocker chce go sprzedać, czy po formacie zaszyfrowanego dysku w momencie gdy był odblokowany, można odzyskać z niego dane? czy jednak zostały trwałe skasowane po formacie? Dysk byl sformatowany po wpisaniu hasla. Wie ktoś cos
Wrzuć tam jakiś film w 4K albo kilkunastogigabajtową binarke z gry i kopiuj ją do momentu zapełnienia dysku, później coś mniejszego do momentu, aż zostanie ilość wolnego miejsca bliska zeru i po problemie.
Również dobrze mogę użyć programu DMDE tylko czy będzie sens jeśli pliki faktycznie zostały utracony trwale po formacie, wiem że pliki są usunięte trwale gdy dysk jest zaszyfrowany czyli nie odblkowoamy, a jak jest gdy dysk jest odblokowany, bo wpisałem hasło i dałem format i tu jest pytanie.
Nawet jak wpiszesz hasło, to dysk nie jest "odszyfrowany". Odszyfrowanie całego dysku to robota na ładnych parę godzin. A już nawet pomijając czas odszyfrowywania, gdyby wpisanie hasła oznaczało jego odszyfrowanie, to nagłą utrata zasilania przed wyłączeniem komputera by cię pozostawiała z niezaszyfrowanym dyskiem. Do kitu z taką ochroną.
Jak wpisujesz hasło i dysk odblokowujesz, to dane na dysku wciąż pozostają zaszyfrowane. To co potrzebujesz, jest pobierane do RAM-u i tymczasowo odszyfrowane w pamięci. Więc masz teraz sformatowaną, ale wciąż zaszyfrowaną partycję, z której nikt nic bez hasła nie odzyska.
No chyba, że przez "odblokowany" rozumiesz, że kazałeś bitlockerowi trwale odszyfrować dyski czekałeś przez ileś tam godzin, aż to zrobi i dopiero potem walnąłeś format. Jeśli nie, to wszystko gra. O ile nie naraziłeś się bardzo NSA, możesz sprzedawać dysk spokojnie.
No to masz problem z głowy. Możesz śmiało sprzedawać.
Poniżej rada Silvarena jest bardzo dobra, ale dotyczy dysków bez szyfrowania. Skoro twój był zaszyfrowany, to by było tylko marnowanie czasu.
A nie wygodniej wykonać formatowanie niskiego poziomu? ;P
Jest masa narzędzi do tego
Robi to format i zapisuje jednocześnie nadpisuje wszędzie 0 co uniemożliwia odzyskanie danych
Darik's Boot and Nuke (DBAN)
Powszechnie wykorzystywany przez służby do czyszczenia dysków przed utylizacją poprzez zapisywanie śmieciowych danych. Stosuje kilka algorytmów, dysk przechodzi przez określoną liczbę cyklów zapisu, więc oryginalnej zawartości nie da się potem odzyskać.
Kiedy ostatnio używałem, to był jakiś problem z najnowszą wersją i musiałem pobrać jedną z wcześniejszych niż 2.3. Nie pamiętam o co wtedy chodziło, ale chyba był jakiś problem z wykrywaniem dysku.