BIOS nie widzi twardego dysku - pomocy!!

Forum Komputery
Odpowiedz
12.11.2012 09:23
MirageBE
1
odpowiedz
MirageBE
4
Legionista

BIOS nie widzi twardego dysku - pomocy!!

Założyłam już inny wątek na temat mojego problemu, po uporczywych zmaganiach z kompem nie udało mi się zalogować do systemu. Doszłam do tego że BIOS nie widzi dysku twardego tak jakby go w ogóle nie było, nie wiem czy jest popsuty, dodam że jestem w posiadaniu notebooka Lenovo i nie jest mi dane dojść głębiej niż dysk twardy, karty grafiki itp.

12.11.2012 09:32
2
odpowiedz
116
3 grosze

Zakładam, że w BIOSie nikt nie namieszał.

Spróbuj podłączyć dysk do innego komputera - dowolnym sposobem.

Czytałem Twój poprzedni wątek dotyczący okoliczności - jeśli kable wewnątrz są podłączone, to znajdź kogoś z przenośnym dyskiem lub przejściówką umożliwiającą podłączenie Twojego dysku do USB lub kogoś z wolnym złączem pasującym do Twojego dysku - spróbuj - jeśli nie ruszy będziesz wiedzieć, że to raczej pad dysku.

12.11.2012 09:43
MirageBE
3
odpowiedz
MirageBE
4
Legionista

Właśnie w tym problem że do kabli nie mogę się dostać a nie są one widoczne są pod obudową której nie dam rady zdjąć, a o kompa to musiałabym popytać, z tego komputera co pisze to nie mam pojęcia czy dysk jest taki sam....

12.11.2012 10:23
4
odpowiedz
116
3 grosze

Jeżeli ustawieniami w BIOSie nic nie da sie zrobić - bez rozbierania/otwierania obudowy nic się nie da ustalić. W moim laptopie mam dostęp poprzez oddzielną klapkę, po otwarciu której wszystko widać, ale nie zawsze tak jest - nie wiem jak jest z Twoim lenovo.

12.11.2012 10:48
MirageBE
5
odpowiedz
MirageBE
4
Legionista

W moim lenovo jest są dwie klapki jedna do twardego dysku a druga do takich mniejszych rzeczy ale kabel od twardego dysku jest pod obudową której nie dałam rady odkręcić. Chyba za słaba jestem.

12.11.2012 10:56
6
odpowiedz
116
3 grosze

nie dałam rady odkręcić. Chyba za słaba jestem.

To nie kwestia siły - to zwykle kwestia doboru narzędzia - musisz zdobyć precyzyjny wkrętak, który pasuje do wkrętów w Twojej obudowie (np. w Lidlu są tanie zestawy precyzyjnych narzędzi, w Netto i Biedronce były całkiem niedawno). Kobiety dają sobie radę z precyzyjną robotą często lepiej od facetów ;) niektóre wkręty mogą być zamaskowane nalepkami .. których zerwanie powoduje utratę gwarancji!

12.11.2012 12:10
MirageBE
7
odpowiedz
MirageBE
4
Legionista

Właśnie posiadam taki zestaw, nalepek tam nie było komp dawno stracił gawarancję ma nieco lat, chłopak wróci z pracy to mi pomoże palce mnie już bolą.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl