BIOS nie widzi twardego dysku - pomocy!!
Założyłam już inny wątek na temat mojego problemu, po uporczywych zmaganiach z kompem nie udało mi się zalogować do systemu. Doszłam do tego że BIOS nie widzi dysku twardego tak jakby go w ogóle nie było, nie wiem czy jest popsuty, dodam że jestem w posiadaniu notebooka Lenovo i nie jest mi dane dojść głębiej niż dysk twardy, karty grafiki itp.
Zakładam, że w BIOSie nikt nie namieszał.
Spróbuj podłączyć dysk do innego komputera - dowolnym sposobem.
Czytałem Twój poprzedni wątek dotyczący okoliczności - jeśli kable wewnątrz są podłączone, to znajdź kogoś z przenośnym dyskiem lub przejściówką umożliwiającą podłączenie Twojego dysku do USB lub kogoś z wolnym złączem pasującym do Twojego dysku - spróbuj - jeśli nie ruszy będziesz wiedzieć, że to raczej pad dysku.
Właśnie w tym problem że do kabli nie mogę się dostać a nie są one widoczne są pod obudową której nie dam rady zdjąć, a o kompa to musiałabym popytać, z tego komputera co pisze to nie mam pojęcia czy dysk jest taki sam....
Jeżeli ustawieniami w BIOSie nic nie da sie zrobić - bez rozbierania/otwierania obudowy nic się nie da ustalić. W moim laptopie mam dostęp poprzez oddzielną klapkę, po otwarciu której wszystko widać, ale nie zawsze tak jest - nie wiem jak jest z Twoim lenovo.
W moim lenovo jest są dwie klapki jedna do twardego dysku a druga do takich mniejszych rzeczy ale kabel od twardego dysku jest pod obudową której nie dałam rady odkręcić. Chyba za słaba jestem.
nie dałam rady odkręcić. Chyba za słaba jestem.
To nie kwestia siły - to zwykle kwestia doboru narzędzia - musisz zdobyć precyzyjny wkrętak, który pasuje do wkrętów w Twojej obudowie (np. w Lidlu są tanie zestawy precyzyjnych narzędzi, w Netto i Biedronce były całkiem niedawno). Kobiety dają sobie radę z precyzyjną robotą często lepiej od facetów ;) niektóre wkręty mogą być zamaskowane nalepkami .. których zerwanie powoduje utratę gwarancji!