Znów podwyżka...
Sąd Najwyższy podjął decyzję:
"Wysokość odszkodowania za rozbite auto nie może być ustalona w oparciu o ceny zamienników części, które są tańsze niż oryginalne podzespoły. Ubezpieczyciel nie może też swobodnie zaniżać odszkodowania o koszty amortyzacji pojazdu i zasłaniać się tym, że uszkodzone części nie były nowe. Taki wniosek płynie z uchwały Sądu Najwyższego (SN) z 12 kwietnia 2012 roku.
W uchwale sąd uznał, że zakład ubezpieczeń zobowiązany jest na żądanie poszkodowanego do wypłaty, w ramach odpowiedzialności z tytułu ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego, odszkodowania obejmującego celowe i ekonomicznie uzasadnione koszty nowych części i materiałów służących do naprawy uszkodzonego pojazdu"
to logiczne - jeśli jeżdżę nowym samochodem to czemu mają mi liczyć kwotę na tanie zamienniki - warsztat montuje oryginalne części za np 6 tys zł, ubezpieczyciel wycenia, biorąc pod uwagę zamienniki, na kwotę 2 tys zł - kto dopłaci resztę?
Dla czego od razu ma być podwyżka? Przecież kwota ubezpieczenia się nie zmienia.
To będzie ciekawie jak ktoś w auto starej daty wjedzie. Skąd oni nowe części wezmą do wyceny? :D
Mirencjum - OC jest po to aby CHRONIĆ ofiarę wypadku. Ktoś w Ciebie wjechał i dostaniesz 300zł bo części w aucie stare już były, fajnie to tak?
Wert - podwyżka stąd że już teraz ubezpieczalnie do OC DOKŁADAJĄ!! A będą musiały wypłacać wyższe odszkodowania + np. płacić za samochód zastępczy - też niedawny wyrok.
jak to dokładają - przecież to są kapitalistyczne firmy które zarabiają - z czego mają dokładać?
tej zajmij się czym pożytecznym mirencjum bo tylko jęczysz i jęczysz jak jakiś polaczek z podmiejskiej budki z piwem
wert - ze składek na AC, życie, dom.
Jak płacisz tylko OC to dla ubezpieczyciela przynosisz stratę. Dzieje się tak pewnie poniekąd ze względu na wysokie koszty marketingu itp i niską efektywność ubezpieczyciela, ale zasadniczo na samym OC są ponoć do tyłu.
Proponuje przede wszystkim zajac sie cenami z ksiezyca za uslugi ASO, od razu ubezpieczycielom zacznie sie bardziej wszystko oplacac i bez podwyzek.
graf_0 - hahahahhahahahahahahahahahaha wiekszej bzdury dawno nie slyszalem....ty widziales ile oni inkasuja a ile wyplacaja ? Nie? To po cholere tak glupio gadasz.....ubezpieczalnie doplacaja do oc, hahahhaa dobre:D Pewnie wierzysz tez, ze stacje nie zarabiaja na paliwie, tylko na tym co sprzedadza w tych ich sklepikach ? :D
_Luke_ - uslugi w aso nie sa drogie, to czesci sa cholernie drogie, jakbys obliczyl wieksza naprawe, to taniej wyjdzie w aso niz u jakiegos mietka.
Nie jest :) Bo obliczalem u nich ile bedzie dana naprawa kosztowac, i wyszlo sporo taniej niz u mietka, bo mietek by narzekal ze byly trudnosci z tym , z tamtym. A oni w aso maja do kazdej czesci obliczony czas na jej wymiane i placisz za ten czas jaki ci wyjdzie. Poza tym, masz fakturke ladnie wszystko, daja ci gware, a mietek ? Zjebie ci cos po wyjezdzie a ten rozlozy rece. Najlepszy byl mietek ,tkroy kolezecnace mojej mamy kol nie dokrecl i jak jechala to ja kolo wyprzedzilo... na szczescie nic sie nie stalo...i gowno zrobi, bo rachunku ani faktury nie ma, bo jak bierzesz fakture to sobie dolicz 23 % jeszcze.... a kto ci wezmie jak woli miec taniej.
Ale ja i tak nie serwisuje auta w aso, bo czesci ja sam wole sobie taniej kupic, a w aso nie wezma czesci mojej tylko swoje biora.
_MyszooR_ - orlenowskie stacje przez moment przed wyborami sprzedawały paliwo z 1groszową marżą...
Jak to działało - nie wiem
Tak, tak, jasne, wierz im.... yhy. Powodzenia zycze....To w takim razie stacje na Auchan dokladali do paliwa... bo tam jest srednio taniej 20-30 groszy z tym ze dostarcza tam paliwko wlasnie orlen.
Byly ostatnio podane wyniki ubezpieczalni, ile dostali kasy za oc i ac od ludzi, a ile wyplacili....uwierz mi, roznica byla w milionach.... na korzysc ubezpieczalni oczywiscie.
Myszor - no przecież napisałem że tracą ze względu na wysoki koszt marketingu, reklamy, placówek itp. Pewnie jest to kreatywnie księgowane, aby wyszło że straty tylko na OC są...
A co do paliwa, to nie wiem czy nie ma jakiejś sprawy sądowe za dumping cenowy, bo przed wyborami, kiedy paliwo było po 4.99 na orlenie cena hurtowa to było 4.98 i cała konkurencja się burzyła.
Myszoor
Jakoś mój mietek daje i fakturę i gwarancje i robi taniej niż ASO - a założę się, że nawet porządniej.
14
sklepy posiadające swoje stacje benzynowe mogą sprzedawać poniżej kreski, ponieważ jednocześnie zarabiają na produktach na półkach.
graf_0 - u mnie to jest zmowa orlenu ze stat oilem , bo ceny maja takie same, lub jedna stacja o grosz ma nizsza
NewGravedigger - tak jasne, tylko ze tam 99% ludzi to ludzie tkorzy tylko tankuja i odjezdzaja....sam tak robie jak jestem w poblizu....nie sprzedaja ze strata, tylko mniejsza marze maja i tyle. orlen wali w ciula, bo moze.
Karrde- to masz dobrego mietka, bo u mnie zaden ci nic nie da, nawet starej czesci, ale ja sie zawsze upominam o to, bo kto wie, moze akurat cos bylo dobre.
Kurwa dróg porzadnych nie ma a podwyżki chcą..
Byly ostatnio podane wyniki ubezpieczalni, ile dostali kasy za oc i ac od ludzi, a ile wyplacili....uwierz mi, roznica byla w milionach.... na korzysc ubezpieczalni oczywiscie.
W "Rzepie" jakoś na przełomie marca i kwietnia (albo lutego i marca, nie pamiętam dokładnie) był duży artykuł, gdzie ktoś z ubezpieczycieli klarował, iż za każde 100PLN wpłaconego tytułem ubezpieczenia wypłacają 107PLN. Szczegóły mi już umknęły, ale liczb jestem pewien prawie na bank.
Z drugiej strony za każdym razem, kiedy pęka taka "bomba" jak ostatni wyrok SN, to ubezpieczyciele zawsze twierdzą, że przecież oni już tak robią od dawna, że ten wyrok nie był potrzebny, więc skąd ta podwyżka ja się pytam, skoro do tej pory wszystko robiliście zgodnie ze sztuką?