Będzie działać ?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
16.08.2011 17:38
emil kuroń
1
odpowiedz
emil kuroń
68
Image

Będzie działać ?

Witam. Chciałem kupić przejściówkę Duży jack 6.3mm na Mały jack 3.5mm.

Ale zauważyłem, że jest wtyczka stereo, a ja mam mono. I tu pytanie. Będzie działać ?

http://allegro.pl/hot-wire-redukcja-adapter-mini-jack-stereo-mbs-i1758896555.html

16.08.2011 20:40
Imak
2
odpowiedz
Imak
128
Senator
Image

Będzie, ale zwróć uwagę, aby wsadzać ten wtyk jedynie do gniazda mono. Jeśli wsadzisz go do gniazda stereo, to urządzenie może nipoprawnie działać(zależy co to jest).
W takiej kombinacji przejściówka działa w trybie mono, wyjaśnia to dołączony rysunek.
Jeśli urządzenie używa dwóch kanałów, to wtedy kanał oznaczony na zielono będzie zwarty do masy, a to własnie w zależności od urządzenia w którym wtyczka będzie może powodować nieporządane skutki.

16.08.2011 20:45
3
odpowiedz
50groszy_smile
54
Generał

zawsze mnie ciekawiło. Czym różni się mono od stereo ?

16.08.2011 20:48
4
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

Czym różni się mono od stereo ?
Wytłumaczę na przykładzie - załóżmy, że masz dwa głośniki. Gdy muzyka gra w trybie mono, wtedy dźwięk dochodzi tylko z jednego głośnika. Gdy muzyka gra w trybie stereo, dźwięk dochodzi z dwóch głośników.

16.08.2011 20:50
jarooli
😐
5
odpowiedz
jarooli
111
Would you kindly?

[3] Naprawdę tego nie wiesz? Jesteś aż tak zacofany?

16.08.2011 20:55
😊
6
odpowiedz
50groszy_smile
54
Generał

jarooli czemu zacofany ? po prostu tego nie wiedziałem, a jak nadażyła sie okazja to sie spytałem. Wole wiedzieć więcej niż nic nie wiedzieć.

Miczkus dziękuje za odpowiedź :) w porównaniu do pana z [5], potrafiłeś odpowiedzieć na pytanie a nie od razu nazywać zacofanym ;)

E300 w takim razie wytłumacz. Bo jestem tego ciekaw

16.08.2011 20:56
7
odpowiedz
zanonimizowany795359
4
Chorąży

[4]
Chyba nie zdajesz sobie sprawy jaką bzdure napisałeś

Mono to jeden kanał(jedna ścieżka dźwiękowa), i koniec.
Stereo, to dwa sygnały(różniące się zawartością).
Człowiek ma parę uszu(2 sztuki), a nie tylko jedno. Daje to możliwość określania położenia źródła dźwięku w przestrzeni(w tym samym celu masz dwoje oczu, a nie jedno - aby oceniać odległość od różnych obiektów).

Stereo daje większy komfort(większą wiarygodność) przy słuchaniu(jakie będą konkretne efekty, to zależy od realizatora dźwięku/kompozytora danej piosenki).

W sygnałach Stereo, niskie tony(basy) są raczej takie same w obu kanałach(bo człowiek nie rozróżnia położenia źródeł dźwięku o niskiej częstotliwości). Natomiast średnie i wysokie tony są już różne w obu kanałach(decydują o efektach, głębi odczuwanej przestrzeni, itp).

16.08.2011 21:15
8
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

E300, czy to właśnie dlatego w jednej słuchawce słyszę jedną linię melodyczną, a w drugiej troszeczkę inną? No i z tego wynika, że w dźwięku mono nie ma efektu tzw. sceny.

16.08.2011 21:32
👍
9
odpowiedz
zanonimizowany795359
4
Chorąży

[8] Dokładnie

16.08.2011 21:56
czekers
10
odpowiedz
czekers
28
Legend

teraz ja się wygłupię, ale dwa pytania do pros-ów:
1. Czym się różni interfejs audio za 8 tysięcy zł od gniazdka mikrofonowego w laptopie :P
2. Do czego tak właściwie służy amplituner i dlaczego te cholerstwa są takie drogie?

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl