Będzie działać ?
Witam. Chciałem kupić przejściówkę Duży jack 6.3mm na Mały jack 3.5mm.
Ale zauważyłem, że jest wtyczka stereo, a ja mam mono. I tu pytanie. Będzie działać ?
http://allegro.pl/hot-wire-redukcja-adapter-mini-jack-stereo-mbs-i1758896555.html

Będzie, ale zwróć uwagę, aby wsadzać ten wtyk jedynie do gniazda mono. Jeśli wsadzisz go do gniazda stereo, to urządzenie może nipoprawnie działać(zależy co to jest).
W takiej kombinacji przejściówka działa w trybie mono, wyjaśnia to dołączony rysunek.
Jeśli urządzenie używa dwóch kanałów, to wtedy kanał oznaczony na zielono będzie zwarty do masy, a to własnie w zależności od urządzenia w którym wtyczka będzie może powodować nieporządane skutki.
Czym różni się mono od stereo ?
Wytłumaczę na przykładzie - załóżmy, że masz dwa głośniki. Gdy muzyka gra w trybie mono, wtedy dźwięk dochodzi tylko z jednego głośnika. Gdy muzyka gra w trybie stereo, dźwięk dochodzi z dwóch głośników.
jarooli czemu zacofany ? po prostu tego nie wiedziałem, a jak nadażyła sie okazja to sie spytałem. Wole wiedzieć więcej niż nic nie wiedzieć.
Miczkus dziękuje za odpowiedź :) w porównaniu do pana z [5], potrafiłeś odpowiedzieć na pytanie a nie od razu nazywać zacofanym ;)
E300 w takim razie wytłumacz. Bo jestem tego ciekaw
[4]
Chyba nie zdajesz sobie sprawy jaką bzdure napisałeś
Mono to jeden kanał(jedna ścieżka dźwiękowa), i koniec.
Stereo, to dwa sygnały(różniące się zawartością).
Człowiek ma parę uszu(2 sztuki), a nie tylko jedno. Daje to możliwość określania położenia źródła dźwięku w przestrzeni(w tym samym celu masz dwoje oczu, a nie jedno - aby oceniać odległość od różnych obiektów).
Stereo daje większy komfort(większą wiarygodność) przy słuchaniu(jakie będą konkretne efekty, to zależy od realizatora dźwięku/kompozytora danej piosenki).
W sygnałach Stereo, niskie tony(basy) są raczej takie same w obu kanałach(bo człowiek nie rozróżnia położenia źródeł dźwięku o niskiej częstotliwości). Natomiast średnie i wysokie tony są już różne w obu kanałach(decydują o efektach, głębi odczuwanej przestrzeni, itp).
E300, czy to właśnie dlatego w jednej słuchawce słyszę jedną linię melodyczną, a w drugiej troszeczkę inną? No i z tego wynika, że w dźwięku mono nie ma efektu tzw. sceny.
[8] Dokładnie