Będzie działać normalnie?
Cześć, mam szybkie pytanie:
Mogę włożyć do komputera takie kości RAM: 2x1GB + 1x2GB? Są identyczne, jedyna różnica to firma i te 1GB mają CL5 a 2GB CL6. Będzie wszystko chodziło jak należy?
Poczytaj w słowniku co znaczy słowo identyczne. Bo niebo w dzień i w nocy wygląda identyczne, tylko w dzień trochę jaśniejsze...
A tak na poważnie. Zazwyczaj takie kombinacje działają bez problemu, ale wtedy wolniejsze kości będą trochę ograniczać te szybsze.
Może, ale nie musi. Ja np. mam taką samą sytuację jak ty i mi wszystko działa. Zdarzają się jednak wypadki kiedy ta dołożona kość z innym zegarem/timingami przeszkadza pierwszej i występują problemy.
A w jaki sposób poznam, czy wolniejsze kości ograniczają czy nie ograniczają szybszych?
tak juz jest. jak sie nie "pogryza" to komp ci noramlnie odpali i bedzie ddzialal. w dzialalniu raczej nie uda ci sie "roznicy predkosci" zauwazyc, conajwyzej w CPU-Z zobaczysz ze wszystkie kosci dzialaja z CLK6. inna sprawa czy masz x64 system zeby 4 GB ramu byly w pelni wykorzystane.
Wsadziłem do komputera wszystkie 3 kości; przy włączeniu pojawia się bsod z takim komunikatem: PFN_LIST_CORRUPT
Osobno te kości działają normalnie.
Cos z tym mogę zrobić, czy nie ma szans żeby korzystać z tych 3 kości naraz?
Mam sloty: żółte-czerwone-żółne-czerwone
Żadna kombinacja ustawienia tych kości nie działa ;/
A w jaki sposób poznam, czy wolniejsze kości ograniczają czy nie ograniczają szybszych?
Wolniejsze kostki zawsze będą ograniczały szybsze. Pytanie tylko czy w ogóle będą działać, bo mogą się pogryźć i będzie dupa. No i na to wygląda w tym przypadku. Włóż obie kostki 1GB, do slotów o jednym kolorze, i kość 2GB do slotu nr 1 innego koloru (tak, sloty są numerowane i często pamięci w slotach 2 nie działają jeśli sloty 1 są puste).
Nie wiem nic na temat twojej płyty głównej- to w sumie mało prawdopodobne by tryb Dual channel był włączany ręcznie, ale możesz zaglądnąć do biosu czy nie ma tam takiej opcji- jeśli będzie, to ją wyłącz.
Kolejna sprawa- sprawdź napięcia na jakich pracują te pamięci- kontroler RAMu podaje na wszystkie sloty takie samo napięcie. Jeśli kostki 1GB i 2GB mają różne standardowe napięcia zasilania, musisz sam pobawić się w zmianę parametrów pracy kości i ustawić ich napięcie na sztywno.
Nie chcę się bawić w zmiany zasilania, bo się na tym zwyczajnie nie znam. Przeczytałem gdzieś, że zresetowanie biosu może pomóc. Opłaca się próbować, czy raczej nic nie da?
Przeczytałem gdzieś, że zresetowanie biosu może pomóc.
Jak nie masz podkręcanego PC, to pędzluj...