Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Resonance: A Plague Tale LegacyWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Bawi się ktoś okularami ala TV 173 cale?

Forum Technologiczne
Odpowiedz
18.07.2026 10:36
cycu2003
1
odpowiedz
cycu2003
270
Legend

Bawi się ktoś okularami ala TV 173 cale?

Jakiś czas temu myślałem kupić okulary udające wielki ekran ale w recenzjach było jeszcze sporo wad.
Ostatnio oglądałem Pisarskiego i z tego co mówi usunięto większość problemów w modelu VITURE XR Beast. Ma ktoś podobne? Jak się sprawują? Te konkretnie na google ma dużo opinii z różnych sklepów i średnią 4.9
https://www.mediaexpert.pl/gaming/pokoj-gracza/okulary-ar/okulary-viture-xr-beast-rozmiar-l
Do tego jest jeszcze stacja dokująca. Chyba żeby konsoli podłączyć też
https://www.mediaexpert.pl/gaming/akcesoria-do-konsol/pozostale-akcesoria/stacja-dokujaca-viture-pro-mobile-doc-pro-mbdk-blk

18.07.2026 19:56
Narmo
1.1
odpowiedz
Narmo
46
nikt

Same okulary mają tylko port USB-C, więc jeżeli urządzenie nie możliwości przekazywania video w ten sposób, to będzie potrzebna dodatkowo ta stacja dokująca. W PC różnie z tym bywa (zazwyczaj przez USB-C obraz nie jest przesyłany), ale w laptopach, telefonach i tabletach to teraz standard raczej. Nie wiem, jak z konsolami przenośnymi.
Jeżeli planujesz więc podłączyć pod to większość PC, albo "duże" konsole jak XBOX czy Playstation, to stacja będzie wymagana.

18.07.2026 15:38
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Benekchlebek
40
Senator

Mam XReal One i nie wyobrażam sobie grania inaczej niż przez te okulary. Robię to tak, że na S25 mam zainstalowaną appkę Moonlight. Łączę się ze streamerem PC o nazwie Sunshine i gram nma nich bnędąc w dowolnym miejscu na ziemi łącząc się ze stacjonarnym PC. Największa ich zaleta to skalowanie obrazu z 2D na 3D w czasie rzeczywistym i nie jest to sztuczna głębia. Materiał autentycznie może być pisany pod 2D, a w tych okularach materiały takie wyglądają lepiej niż np taki Avatar pisany stricte pod 3D. Rewelacja. Do tego omżliwość zakrzywienia ekranu na 3 sposoby, 4 rodzaje głębi 3D i 3 rodzaje samego stereoskopowego 3D. Możliwość włączenia pełnego AR lub zaciemnienia ekranu przez efekt sali kinowej. Możliwość zakotwiczenia ekranu w przestrzeni, lub ustawienia smooth follow (poruszania się ekranu za użytkownikiem) na 2 sposoby: albo ruch jest płynny, co daje trochę głupie uczucie, albo ustawienia SF mechanicznego, że ekran podąża za użytkownikiem stopniowo. Fajna jest też opcja wypoziomowania ekranu, ustawienia dowolnej odległości i dowolnej przekątnej (nawet 600 cali). Co więcej, te okulary mają największą zaletę. Tworząc profil w Sunshine mamy w nim specjalne ustawienia kodeka NEVC. Dzięki temu nawet po włączeniu generatora klatek x6 nie jesteśmy w stanie odczuć laga (tylko trzeba dodatkowo włączyć NVidia Reflex + Boost by to działało). Mamy wtedy wrażenie, że mamy taki sam Input Lag co na natywnym monitorze/TV/projektorze. Dzięki temu posiadając zaledwie RTX'a 5060 TI (koniecznie w wersji 16 GB, gdyż na 8 to zwyczajnie nie działa) możemy grać we wszystko, co istanieje w 4K 60 FPS z DLSS ustawionym na poziomie Quality. Nie znalazłem ani jednej gry, w której na takich ustawieniach nie trzymało mi stałych 60 fps-ów. Rewelacja. Pod koniec roku zmienię je na model PRO lub inny model, który całkowicie już niweluje efekt kwadratu przez olbrzymie pole widzenia, choć X Real One to już jest niemal to, ale jednak miejscami efekt kwadratu w trybie Body Anchord (zakottwiczenia obrazu w przestrzeni - tryb 3DoF) czasem występuje, ale jeśli ustawimy od siebie odległość na poziomie 4m i właczymy tryb 21:9 to i jego nie widać.
Co do Twojegoo pytania - tak, da się podłączyć okulary pod konsolę, ale przewodowo. By grać na konsoli w pełnej krasie z włączonym HDR, należy kupić specjalną kartę do PC i stremować sobie obraz z konsoli na PC, dzięki czemu połączymy się z samą konsolą przez Moonl;ight i nie musimyu koniecznie używać Dual Sence'a, tylko wystarczy najtańszy bezprzewodowy pad do telefonu. Oczywiście możemy to zrobić bez kupna takiej karty (jej koszt to około 600-650 zł), ale wtedy mamy rozdzielczość 1080p max i brak trybu HDR. Natomiast granie po przewodzie to bezsens. Jedyny przewóds, jaki powinien być w nich wykorzystany, to ten od samch okularów pod tel, gdyż tego i tak zawsze przy sobie. Natomiast kupno długiego kabla z USB-C do PC/konsoli, to uwiązanie rodem z pierwszych gogli VR. Co więcej - złącze USB-C w PC nie posiada w sobie DP Alt Mod, rzez co i tak nie będziemy mieli obrazu, gdyż wymagany jest standard USB-C min typu 3.1. Dlatego też musimy mieć telefon flagowy. Np Iphone to minimum 15 PRO Max, gdyż niższe modele nie mają USB-C. Z Androidem jest dużo lepiej przy czym nawet tegorocznej Samsungi Galaxy (np A53) kosztujące ponad 2000zł takowego złącza nie mają. Musimy mieć Galaxy od S9+ w górę i tylko eS-ki. Warto o tym pamiętać.

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-18 20:17:23
18.07.2026 16:00
cycu2003
2.1
odpowiedz
cycu2003
270
Legend

Benekchlebek Akurat telefon mam Samsunga s26 ultra to nie byłoby problemu ale do grania na konsoli to pierwsze słyszę o jakiejś karcie do strumieniowania przez PC 🤔

post wyedytowany przez cycu2003 2026-07-18 16:02:06
18.07.2026 20:15
2.2
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

cycu2003 AVermedia Livegamer Exteme 3 lub Elgato HD60X. Oba adaptery jak się okazuje, kosztują ok 600-650 zł (poprawiłem w nawiasie w poprzednim poście), Natomiast potrzebny jest jeszcze adapter 8bitDo Wireless USB lub MayFlash Magic-S Pro 2 jeśli chcemy grać innym padem niż Dual Sence i ten kosztuje ok 100-160 zł.

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-18 20:18:37
18.07.2026 21:54
maciell
3
odpowiedz
6 odpowiedzi
maciell
143
Senator

A nie taniej kupic Quest 3 i po virtual desktop albo tym programem od meta po wifi ?Albo Pimaxy jak musi byc oled. W trasie ogladalem na moich quest 3 filmy. W domu to jednak wole na oledzie tv. W kazdym razie Pimaxy rozdzielczoscia zjadaja te okulary do ogladania. No i fovem. Dodatkowo mozna ich uzywac do grania.

19.07.2026 10:35
3.1
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

maciell Nie lepiej. Q3 to mimo wszystko gogle VR. Nie pójdziesz z nimi na miasto. W tych okularach mogę iść nawet do Biedronki i nikt nie zwróci na mnie uwagi bo ludzie zobaczą zwykłego gościa w okularach przeciwsłonecznych, które przy najniższym presecie zmienią się wręcz w okulary korekcyjne. Mam kino w kieszeni, nie potrzebuję ciężkiego laptopa, by szukać miejsca na kolanie, lub stolika, plątanina kabli, szukanie miejsca na ładowarkę, gniazdo do ładowania, że nie wspomnę o konieczności bycia przywiązanym do jednego miejsca. A co do Oleda - te okulary mają panele oledowe i ilość nit to aż 600. Do tego wspierają HDR podczas gdy Quest tego nie robi. Mało tego - na Hithubie masz pliki pozwalające na nich grać w gry VR, a że te lepsze okulary wspierają 6DoF, to nie ma problemu z emulacją. No i jeszcze waga - okularów nawet nie czujesz na nosie, bo masz wagę zwykłych okularów, a gogle VR pod względem wagi to tragedia, bo po kilku godzinach grania już nas uwierają od wagi (choćbyśmy perfekcyjnie rozmieścili sobie przeciwwagę na całą twarz, to zawsze odczujemy ich obecność po dłuższym czasie). No i najważniejsze: jakość obrazu na tych okularach masz mw taką, co na najlepszym monitorze do gier, a na goglach VR nawet na Pimaxire 8KX nie uzyskamy aż tak ostrego obrazu.

19.07.2026 11:17
Bezi2598
3.2
odpowiedz
Bezi2598
197
Legend

Benekchlebek
Ale po co ktoś chciałby iść w tych okularach do biedronki?

Szczerze mówiąc to zastosowanie wydaje się bardzo wąskie. Fizyczny porządny ekran będzie zawsze lepszy. Mobilność nie jest zbyt przydatna poza bardzo rzadkimi wypadkami. Jak gram w gry to jestem w domu, to samo z oglądaniem filmów więc po co mi okulary jak mam lepszy fizyczny ekran? Może przydatne jak jesteś w samolocie żeby obejrzeć film? No ale jak często lata się samolotem.

I mówię to jako posiadacz Questa 3. Virtual Desktop był fajnym gadżetem, ale teraz z tego nie korzystam w ogóle. Oczy się męczą, musisz być pod kablem przy dłuższych sesjach i tak, bo nawet z dodatkową baterią nie trzyma długo. Z tego co widzę to te okulary nie rozwiązują żadnych z tych problemów poza tym że pewnie są wygodniejsze.

post wyedytowany przez Bezi2598 2026-07-19 11:20:56
19.07.2026 18:26
3.3
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

maciell Spróbuję to sprostować. Na xreal One ten obraz jest tak dobry, że naprawdę ciężko go rozróżnić między rzeczywistym monitorem, aczkolwiek niektórzy podobno skarżą się na czcionki, chociaż okulary mają w sobie korektę napisów i nawet nie wiedzą, że taka funkcja istnieje. Natomiast na takich okularach jak Xreal One z dopiskiem PRO czy np na Virture XR Luma z dopiskiem ULTRA jakość obrazu jest jeden do jednego względem dobrego ekranu oledowego. Nawet HDR po włączeniu trybu HDR (ktory w pkularach XReal One nazywa się JASNOŚĆ - to nie jest żadna regulacja jasności, tylko masz specjalny guzik który uaktywnia tryb HDR, ponieważ soczewki są dostosowane do trybu HDR, więc jakość HDR będzie identyczna jak na natywnym monitorze/TV. Oczywiście pod warunkiem, że w pececie włączymy HDR i to samo zrobimy w aplikacji Moonlight (lub podlaczymy okulary pod PC bezpośrednio, przy czym tutaj musimy dokupić specjalny adapter, który posiada displayport alt Mode, gdyz USB-C na płytach głównych pecetów z reguły jest podpięty pod integrę i nie ma tam displayport alt Mode dającego wyświetlany obraz, podobnie jak na telefonach, które nie są flagowcami i do których takich okularów nie podepniemy). Co do Pimaxów - testowałem 8 KX i zapewniam, że jakość obrazu na x real one Pro kompletnie od nich nie odbiega. Nawet mam wrażenie, że jakość jest lepsza. No i właśnie te okulary niwelują ten problem, który miałeś z Virtual desktop na Quest 3. Jak zapewne pamiętasz też posiadałem większość gogli VR, w tym wspomnianego questa i wiem doskonale jak to wygląda. Świadomie sprzedałem te Google zamieniając je na te okulary i to był najlepszy wybór, jaki mogłem zrobić. Różnica jest jednak taka, że na wersji One bez dopisku Pro, które posiadam, widać przy końcówkach w trybie 3 i 6DoF te ramki. Właśnie dlatego w tym tygodniu zmieniam je na Pro, które właśnie poprawiają tą czytelność małych czcionek i całkowicie niwelują efekt ramki przy zakotwiczonym ekranie w przestrzeni. I teraz najważniejsze: poniżej dałem instrukcję krok po kroku, jak zmienić te okulary w pełnoprawne gogle VR. Pomyśl sobie o tym tak: w ogóle ich nie odczuwasz, że masz coś na głowie, ponieważ one mają wagę nie odbiegającą za bardzo od zwykłych okularów przeciwsłonecznych, więc po wielu godzinach kompletnie nie czujesz, że masz cokolwiek na nosie. Mam nadzieję że instrukcja się przyda i jednak to rozważysz, ale wcześniej sugeruję wejść na Reddit i forum github, z którego musisz pobrać odpowiednie narzędzia, ponieważ źle dokonana modyfikacja może tylko popsuć twój setup, ale jeśli zrobisz to poprawnie, efekt jest taki, jakbyśmy naprawdę posiadali gogle VR, a nie okulary z ekranikami

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-19 18:28:41
19.07.2026 18:37
cycu2003
3.4
odpowiedz
cycu2003
270
Legend

Benekchlebek Podasz link gdzie kupiłeś najnowszy model? Polska czy ściągasz z zza granicy?

19.07.2026 19:03
3.5
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

maciell Masz w Media Expert lub Euro-AGD. XReal One PRO niestety kosztuje tam 2749 zł, ale na Ceneo masz za 2499 zł. Ja natomiast wynajmuje je z Plenti. Płacę za to 126 zł miesięcznie, ale po roku mogę wymienić na nowszy model, mam ubezpieczenie od uszkodzenia, czy i mogę je traktować tak jak własne. Co więcej: nigdy nie zbliżysz się do całej kwoty po tym roku, a zawsze masz topowy sprzęt, więc to już zależy od podejścia do tego typu tematów.
Najtaniej jednak masz tutaj i tu kupisz je za 2 tysie
https://erli.pl/produkt/okulary-ar-xreal-one-pro-rozmiar-l,338217621?xid=1jTJp5ODSEG1PPK-wwGU4pL6-PQm2PYpQqBVyhm_nNnzR4nejZXTPczbI-Iv02OpAD28KLuzc4ppEb76wz6I5FSneGpRnGS-bQaB6Vp3XyfFAA&xidv=3&gad_source=1&gad_campaignid=22796454685&gclid=Cj0KCQjw6_HSBhCpARIsANvVltZ85mcroFadabavihFUubLDHQ05Y0fMLFITmsNcdXOEN44RvQ_fnRoaAu9MEALw_wcB

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-19 19:06:26
20.07.2026 12:28
cycu2003
3.6
odpowiedz
cycu2003
270
Legend
Image

Benekchlebek No dobra. A do tych typowo jakbym chciał połączyć jednak bezpośrednio z konsolami to jakiś hub muszę dokupić? Nie mogę bezpośrednio wpiąć długiego kabla USB w port USB konsoli? I jaki rozmiar brałeś M czy L. Tutaj wypadałoby chyba w sklepie przymierzyć ale pewnie nie mają na stanie 🤔

I jeśli już to chyba kupić w normalnym elektro bo ten co podałeś za przykład ma tragiczne opinie

post wyedytowany przez cycu2003 2026-07-20 12:30:18
19.07.2026 00:17
WolfDale
4
odpowiedz
8 odpowiedzi
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Widać że kryzys wieku średniego, coraz większych ekranów się zachciewa 🤪

19.07.2026 07:42
cycu2003
4.1
odpowiedz
cycu2003
270
Legend

WolfDale jeszcze nie kupuje Harleya ani auta typu kabriolet 🥸😜

19.07.2026 10:37
4.2
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

WolfDale te ekrany zmieniły moje życie hamingowe i nie wyobrażam sobie grania w inny sposób. Gram tak od roku i z pewnością przed świętami nabędę nowszu topowy model, w którym przy trybie Body Anchord (zakotwiczenie obrazu w przestrzeni) nie zobaczymy efektu ramki, gdzie u mnie X Real One przy zbyt dużym zbliżeniu ekranu od siebie ten efekt jeszcze czasem widać. Pomaga usyawienie ekranu na przekątną 147 cali i ustawieniu ich dokładnie 3.8 m od siebie. Dodam Ci, że możesz to zrobić (na moim egzemplarzu) od 1m do 10m i od 28 cali do nawet 600, tylko by zobaczyć te 600 cali poprawnie należy ustawić obraz od siebie oddalony o 10m.

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-19 10:45:39
19.07.2026 19:56
py5znym4g
4.3
odpowiedz
py5znym4g
0
Chorąży

To kupisz czy wynajmiesz hydrolocie? Zdecyduj się.

19.07.2026 23:04
WolfDale
4.4
1
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

cycu2003 Droga już niedaleka, najpierw cabrio, potem Harley, żona zamieniona na dziewczynę i poleci 🤪

Benekchlebek Wiem wiem już mi miliony razy pisałeś potrzebujesz telebimu aby czuć satysfakcję, zapamiętałem naprawdę.

20.07.2026 12:31
cycu2003
4.5
odpowiedz
cycu2003
270
Legend

WolfDale Prędzej pójdzie w inną stronę bo nie cierpię kabrioletów a motorów tym bardziej 😜

21.07.2026 00:20
WolfDale
4.6
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

cycu2003 No dobra, ale coś dziwnie przemilczałeś dziewczynę 🤪

21.07.2026 00:40
cycu2003
4.7
odpowiedz
cycu2003
270
Legend

WolfDale Tu nie ma dyskusji. Prócz żony i tak by mnie nikt nie chciał 😅

21.07.2026 01:10
WolfDale
😂
4.8
1
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

cycu2003 Dobra, wygrałeś... Nie mam pomysłu jak odbić taką piłeczkę.

19.07.2026 11:06
Bezi2598
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
Bezi2598
197
Legend
Wideo

Nie wiedziałem nawet, że takie coś istnieje. Ciężko jest w sieci znaleźć jakieś niesponsorowane materiały, ale szczerze mówiąc to nie zachęca:

https://youtu.be/t6WO8I6ryPA?si=ybENJ8rT9LCrj43y

19.07.2026 16:58
cycu2003
5.1
odpowiedz
cycu2003
270
Legend
Wideo

Bezi2598 Ja oglądałem tylko Pisarskiego narazie. Pewnie zapłacone ale w same wrażenia z grania wierzę.
https://youtu.be/JF4pVsatK_Q?is=R_Qb-chBjcsYVCp9

19.07.2026 17:34
Bezi2598
5.2
odpowiedz
Bezi2598
197
Legend
Image

cycu2003
Nie wiem kto to jest Pisarki, ale dla mnie ktos kto pisze, ze material nie jest reklama, a zaraz pod spodem daje link afilicajny do produktu omawianego na filmie ma zerowa wiarygodnosc. Zreszta 99% "tech" kanalow na YT w ten sposob dziala.

post wyedytowany przez Bezi2598 2026-07-19 17:34:51
19.07.2026 17:42
cycu2003
5.3
odpowiedz
cycu2003
270
Legend

Bezi2598 Link jest do xkomu, z nimi ma współpracę. Ale tu akurat było już masa filmów, że jak były wady to mówił wprost że mu nie pasuje. Nawet okulary były inne kilka miesięcy temu i takie sobie i nie dla każdego.

19.07.2026 17:53
6
odpowiedz
7 odpowiedzi
Benekchlebek
40
Senator

Uwaga uwaga. Napiszę Wam teraz krok po kroku jak zmienić te okulary w Gogle VR i nie musicie kupować Meta Quest 3 bo na okularach, gdzie macie 57 stopni pole widzenia, nie widać w ogóle tych ramek i nie zobaczycie najmniejszych różnic między Meta Qquest 3 a tymi okularami. Natomiast jeśli pole widzenia Waszych okularów ma np 50 stopni (lub mniej np w modelu Air 2/PRO gdzie mamy tylko 46 stopni, ramka niestety będziejeszcze bardziej widoczna i potrzebujecie dodatkowo urzadzenie o nazwie Beam lub Beam PRO), możecie mimo wszystko widzieć efekt ramki przy końcówkach ekranu ale VR będzie takie same. To niestety spowoduje, że będzie efekt troszeczkę gorszy niż na prawdziwych goglach VR, ponieważ efekt będzie nawet gorszy, niż efekt lornetki, ale jak najbardziej będzie to użyteczne. Dlatego polecam do tego rozwiązania tylko i wyłącznie okulary które mają 57 stopniowe pole widzenia . Oto moja instrukcja krok po kroku, jak zmienić te okulary w Gogle VR
maciell Bezi2598 Ta Instrukcja jest szczególnie dla Was, Mam nadzieję że wam się przyda zapomniałem o tym wspomnieć, a przecież to jest kolejny dowód na to dlaczego VR wam do niczego nie jest potrzebne, nawet jeśli jesteście fanami VR i co więcej będziecie mogli grać w Half-life: Alyx tak jak na Meta Quest 3 lub valve index

Krok 1: Przygotowanie połączenia i streamingu przez Moonlight
Włącz aplikację Moonlight na urządzeniu klienckim w sypialni i połącz się ze swoim PC.
Wybierz po prostu strumieniowanie głównego pulpitu lub bezpośrednie uruchomienie aplikacji z grą w 120Hz. Moonlight przechwyci ten czysty sygnał wideo i wyświetli go w okularach. Obraz z gry zacznie generować się bezpośrednio w systemie.

Krok 2: Konfiguracja Driver4VR jako głównego sterownika (niestety - jego koszt na Steamie to 83zł)
Uruchom na PC program Driver4VR, który w pełni zastępuje dawne, skomplikowane rozwiązania i przejmuje całkowitą kontrolę nad środowiskiem VR.
W sekcji śledzenia głowy (Head Tracking) wskaż odpowiedni profil wirtualnego trackera pobierający dane z okularów – dzięki temu Driver4VR sam zajmie się prawidłowym formatowaniem obrazu trójwymiarowego, co trwale eliminuje problem czarnego ekranu i pozwala na bezproblemowe uruchomienie każdej gry bez konieczności ręcznej edycji plików systemowych.
Sparuj kontrolery bezprzewodowo (np. przez Bluetooth) ze swoim komputerem PC lub urządzeniem klienckim przy łóżku.
W sekcji urządzeń wejściowych programu (Hand Tracking) wskaż swój podłączony gamepad. Oprogramowanie automatycznie przypisze fizyczne gałki, przyciski i triggery do standardu kontrolerów VR, tworząc profil wirtualny dedykowany dla okularów. Dzięki temu program sam emuluje osie analogowe i przyciski pada tak, aby SteamVR widział go jako pełnoprawne kontrolery ruchowe dłoni.

Krok 3: Uruchomienie środowiska SteamVR i start gry
Kliknij przycisk aktywacji (Start/Inject) w programie Driver4VR, aby wstrzyknąć wirtualne sterowniki.
SteamVR wystartuje teraz czysto w tle – na ekranie monitora wystarczy przejść przez prosty kreator konfiguracyjny, a w oknie SteamVR zobaczysz poprawnie wykryte i świecące na zielono ikony gogli oraz wirtualnych kontrolerów ruchowych.
Uruchom grę VR na komputerze (np. Beat Saber). Gra od razu odpali się z poprawnym formatowaniem 3D, obraz włączy się w okularach samoczynnie, a całe środowisko będzie idealnie reagować na ruchy Twojej głowy oraz dłoni emulowanych przez pad.

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-19 21:26:20
19.07.2026 18:54
6.1
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

Tutaj jeszcze opiszę, jak to wygląda w trybie Roomscale, gdyż owszem - ekran mamy zakotwiczony przed sobą, ale podłogę już nie i kiedy będziemy chcieli się fizycznie schylić, nasza fizyczna podłoga w mieszkaniu zrobi niestety to samo.
W grach takich jak Half-Life: Alyx problem z podnoszeniem rzeczy z ziemi praktycznie nie istnieje. Twórcy gry genialnie to przewidzieli i dali graczowi tzw. „Rękawice Grawitacyjne” (Russells). Kiedy stoimy lub leżymy, a przedmiot jest daleko na wirtualnej podłodze, nie musimy fizycznie schylać się do samej ziemi. Wystarczy, że wyciągniemy rękę z emulowanym kontrolerem w stronę przedmiotu, klikniemy i szarpniemy nadgarstkiem, a przedmiot sam przyleci do naszej dłoni. W większości nowoczesnych gier VR ta mechanika przyciągania działa idealnie i ratuje sytuację.
Problem pojawia się w grach, które wymagają podejścia ręką do samej ziemi lub gdy wirtualna podłoga w grze wygeneruje się na wysokości naszego fizycznego materaca, przez co wirtualne przedmioty „zapadną się” w łóżko. Ponieważ okulary same z siebie nie pozwalają na dotykową kalibrację wysokości, w takich grach trzeba ratować się dwiema rzeczami:
Opcje wewnątrz gry (Tryb Siedzący): Wiele gier VR posiada w menu opcję Seated Mode (Tryb Siedzący) lub suwak Crouch/Height Offset (Wysokość/Przesunięcie). Po jej włączeniu gra automatycznie sztucznie unosi wirtualny świat do góry lub pozwala nam przypisać jeden przycisk na kontrolerze do „kucania” i „wstawania”, dzięki czemu wirtualne dłonie mogą dosięgnąć ziemi bez naszego fizycznego ruchu.
Zanim położymy się do grania, możemy w programie OpenTrack lub w ustawieniach środowiska SteamVR zresetować pozycję centralną (funkcja Center). Kiedy leżymy wygodnie, klikamy skrót klawiszowy, a system przyjmuje tę pozycję jako domyślny poziom oczu, sztucznie obniżając lub podwyższając wirtualną przestrzeń wokół nas tak, aby pasowała do naszej aktualnej pozycji.
Kiedy spojrzymy głową w dół, wirtualny ekran i całe otoczenie VR obrócą się prawidłowo – zobaczymy swoje wirtualne ciało i podłogę gry pod sobą. Dzięki powyższym cyfrowym sztuczkom świat gry będzie przesunięty w taki sposób, że wirtualna podłoga znajdzie się w bezpiecznej odległości od naszych rąk, a mechanika przyciągania przedmiotów załatwi resztę.

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-19 19:00:18
19.07.2026 19:04
maciell
6.2
odpowiedz
maciell
143
Senator

Benekchlebek No, ale po mi to ? Ja mam quest 3 z asferycznymi soczekwami. W tych twoich zaloze sie sie ,ze srodek ma sweet spot a reszta mydlo. Calkowicie wtedy niszczy sens uzywania jako okularow do symulatorow VR bo nie odczytam instrumentow w heli/samolocie/samochodzie. Jak pisalem sens tych twoich okularow jest dla mnie zerowy. Do filmow/seriali/grania mam oled tv i zupelnie mi wystarcza. Tryb kina w quest 3 traktuje jako bajer, a nie przydatna funkcje. No i obejrzalem pare filmow VR na youtube.

Gdybym byl zafiksowanay na oled to bym kupil okulary sony vr 2 i adapter umozliwiajacy podlaczenie do pcta. Bo te okulary maja 1 ficzer, ktory brakuje mi w moich quest 3. Czyli sledzenie oczu co ma kapitalne znaczenie dla fps w grach. No i tez maja tryb kinowy bo w koncu to okulary Sony., ale podobno nie powala. No, ale jak pisalem dla mnie to pomijalne bo tryb kinowy do taki bajer dla mnie, a nie must have funkcja.

19.07.2026 19:09
6.3
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

maciell No właśnie mówię, że Sweet spot na wersji Pro jest lepszy niż w meta quest 3. Model, który (jez,cze) posiadam (czyli bez dopisku PRO) akurat ma delikatnie gorszy Sweet spot ze względu na 50-stopniowe pole widzenia, podczas gdy w wersji Pro mamy go aż 57 stopni i pokrywa on cały obszar okularów. Jednak z czytaniem tekstu wyjaśniłem to w kompletnej instrukcji i ponownie: wersja Pro ma czytelność napisów perfekcyjną jakbyśmy patrzyli w rzeczywistym monitor
Zakładasz, że poza ścisłym środkiem jest „mydło”, co jest domeną starszych soczewek. W wersji Pro z optyką pryzmatyczną X-P Prism i polem widzenia 57 stopni sweet spot pokrywa praktycznie cały obszar wyświetlacza. Ostrość od krawędzi do krawędzi jest tam na tak wysokim poziomie, że czytanie małych wskaźników czy zegarów w symulatorach jest bezproblemowe.co do PPD: to kluczowy argument, który całkowicie obala Twoją teorię o braku możliwości odczytania instrumentów w symulatorach. Okulary z matrycami Micro-OLED mają znacznie wyższy wskaźnik PPD (pikseli na stopień) niż Meta Quest 3. Oznacza to, że zagęszczenie pikseli jest większe, a tekst i małe cyfry na desce rozdzielczej w samolocie czy samochodzie są ostrzejsze i bardziej czytelne niż na Quest 3, gdzie przy asferycznych soczewkach wciąż widać delikatną siatkę pikseli.
Meta Quest 3 ma PPD na poziomie zaledwie około 25.Batomiast XREAL One Pro poodobnie jak moje bez PRO już 42-49, choć w modelu moim bez PRO w nazwie różnicę robi optyka i pole widzenia – w moich okularach przez węższe 50 stopni i widoczne ramki sweet spot na krawędziach wydaje się gorszy, podczas gdy wersja PRO posiadając 57 stopni dzięki pokryciu całego obszaru szkieł powoduje, że ostrość i SS są autentyczne względem parametrów na papierze. 😉

Edit - poprawiłem jedną ważną rzecz w tej odpowiedzi, bo wprowadziłem Cię nieco w błąd. Teraz tekst jest poprawny :)

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-19 19:36:00
19.07.2026 20:58
6.4
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

Zapomniałem w tym wszystkim napisać najważniejszego i niestety bez tego ani rusz. Potrzebny nam jeszcze jeden program i niestety jest on płatny, bo kosztuje 83zł. Chodzi o ten program https://store.steampowered.com/app/1366950/Driver4VR/
Coo więcej - dzięki temu programowi nie potrzebujemy Opentrack. Dlatego edytowałem instrukcję i skróciłem ją najbardziej i najprościej, jak się da

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-19 21:23:44
20.07.2026 22:33
maciell
6.5
1
odpowiedz
maciell
143
Senator

Benekchlebek Fajnie, ze sie tak poswieciles i z AI wysrales takie sciany tekstu. No, ale ja nie mialem i nie mam zamiaru kupowac tych okularow wiec nie wiem po co to sciany tekstu. Ja nie jestem autorem tego topicu. Poza tym te twoje okulary do ogladania sa 2x drozsze od Quest 3. Juz nie wspomne o pico 3. Do tego koszt oprogramowania + adaptery to sie robi koszt Pimaxow, ktore maja 2x wiecej rozdzielczosci, 2 x wiecej fov,sledzenie oczu i dzialaja z pc od strzala. Jedyny ich plus to rozmiar i tyle. Poza tym jest bardzo duzo opini w sieci, ze wbrew temu co piszesz obraz jest przecietny i nie dorownuje tv oled. Nawet Twoja wersja pro.

post wyedytowany przez maciell 2026-07-20 22:35:22
25.07.2026 16:47
6.6
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

maciell ale co Ty gadasz za farmazony ? Quest 3 kosztuje dokładnie tyle samo, co te okulary, a często bywa od nich droższy (nie m,ówię o 3S, tylko o pełnoprawnej trójce) to raz. Dwa - wszystkie appki są za darmo z wyjątkiem Drivera4VR, który kosztuje ledwo 83zł i służy to tylko do sytuacji, jakbyś faktycznie chiuał na nich grać w gry VR. 3 - co do opinii - tych okularów masz dziesiątki na rynku. O jakości obrazu w XReal One Pro (powtarzam, mówię o serii One, a nie serii Air 2, lub jakichś Virture Luma które pewnie widziałeś, czego jestem niemal pewny) nie ma ani jednej złej opinii w sieci. Prawdopodobieństwo, że pokażesz mi tu choć jedną jest bliskie zeru. No i najgorsza część Twojej wypowiedzi podchodząca pod hipokryzję level mastere - wydajesz opinię o produkcie, którego nie widziałeś na żywo. To tak, jakby napisać, że ta gra jest fatalna, chociaż nawet nie wiesz, jaki jest jej gatunek, że o niezagraniu w nią nie wspomnę. Nie nawidzę, kiedy ktoś wypowiada się o czymś, z czym nigdy nie miał styczjnści. Dla mnie to największy wyraz hipokryzji,a hipokryzja to coś, czego najbardziej nie znoszę u ludzi.
PS - pamiętaj, że w przeciwiensatwie do Ciebie ja miałem styczność z prawie wszystkimi headsetami VR będącymi na rynku, podobnie jak i z okularami XR. Ty natomiast miałeś dwa headsety VR na krzyż i na tym się końcvzy Twoja wiedza, Nawet nie wspomnę o fakcie, że jestem niemaqlże pewny, że nie wiesz, jak grać w nich w stereoskopowym 3D w tradycyjne gry nonVR (mówię o headsetach VR), albo jak wyświetlić obraz filmu VOD w przeglądarce internetowej. Ba, pewnie nawet nie wiesz, że środowisko SDK nie przepuszcza takiego obrazu przez PC, które jest przepuszczane przez streaming WIFI 5Ghz. W związku z czym jakim prawem wypowiadasz się o okularach, które nawet nie wiesz, do czego zostały stworzone ?
Nie rozumiem czegoś takiego, skąd to się bierze.
PS - i muszę Cię rozczarować, AI w takich sprawach często się myli, więc byłbym tak samo jak Ty hipokrytą, gdybym zaufał w tej kwestii AI, pomimo iż Avisona jest odpowiednio trenowana i korzystam z niej na co dzień.

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-25 17:00:47
25.07.2026 18:06
6.7
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

Bezi2598 Niechcący dałem odpowiedź tutaj, więc już tutaj dokończę i tutaj Cię oznaczyłem) spiesze z wyjaśnieniami:
Najważniejsze ich zaleta jest taka, że mogę grać w dowolnym miejscu na Ziemi ze swojego PC będącego w domu. Jakość obrazu naprawdę w ogóle nie odbiega od tego telewizora OLED i powie Ci to każdy recenzent. Natomiast okulary nie dość, że mogą udawać VR (choć nie po to je kupiłem), to mają dwie największe zalety:
1 - stereoskopowe 3D działa na nich we wszystkim, co istnieje, wliczając w to przede wszystkim materiały, który nigdy nie były tworzone z myślą od 3D, w tym niemal każda istniejąca gra
2 - TV i PC mam w salonie, Natomiast ja wolę sobie leżeć w łóżku w sypialni wtulony w swoją kobietę i tam sobie w coś grać i oglądać filmy, a żadne inne urządzenie (poza ciężkimi goglami VR, gdzie zawsze widać Screen-Door-Effect) mi tego nie zapewni

post wyedytowany przez Benekchlebek 2026-07-25 18:23:11
25.07.2026 17:21
Bezi2598
7
odpowiedz
1 odpowiedź
Bezi2598
197
Legend

No i tyle zachodu zeby miec obraz gorszy niz telewizor? Nie rozumiem w jakiej sytuacji ten produkt jest lepszy niz zwykly ekran. Fajna ciekawostka, ale do uzytku na codzien lepiej kupic po prostu dobra TV.

25.07.2026 22:23
cycu2003
7.1
odpowiedz
cycu2003
270
Legend

Bezi2598 Żeby to ocenić to trzeba by sprawdzić na własnej skórze (oczach?)

Forum Forum Technologiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl