Witam. Dowiedziałem się, że nie jedna osoba ma problemy z nowym Battlefieldem co mnie dziwi bo wersja beta działała mi dobrze na ustawieniach ultra. Natomiast pełna wersja ma dużą ilość klatek, ale po pewnym czasie zaczyna rwać się nagle i to z taką częstotliwością, że granie w dobrym stylu jest uniemożliwiane. Coś takiego miałem kiedyś w Black Ops w multiplayerze kiedy karta graficzna dławiła procesor i w momencie zmiany na inny (większy) problem zniknął. Ale nie wydaje mi się żeby to było to samo podczas gdy w tamtym przypadku w nie jednej grze procesor nie dawał sobie rady. Natomiast mój obecny, który już wiele gier obsłużył czterordzeniowy AMD PHENOM 955 nie miał żadnych problemów.
Od razu zaznaczam, że BF 4 nie jest moją pierwszą wymagająca grą. Przed nim grałem w Metro Last Light i w Crysisa 3 na maksymalnych ustawieniach płynnie. I wątpię, że to z powodu ustawień BF 4 nie wyrabia bo liczbę klatek fraps pokazuje nie małą. Ponadto obniżyłem do nawet niskich i jest to samo.
W związku z tym zabrałem się za porządki gruntowne w komputerze pod kątem wydajności systemu i usuwaniu błędów chciałem uniknąć formatu ponieważ i tak mam porządek w komputerze. Mam najnowsze sterowniki od płyty głównej, najnowsze od karty graficznej. Zrobiłem defregmentację dysku i oczyszczanie. Ściągnąłem program AVG PC TUNEUP za pomocą którego zrobiłem te same czynności tyle, że porgram ten zrobiłe to dokładniej. Czyszczenie rejestru, usunięcie błędów na dysku i defregmentacja dysku oraz częściowe wyrzucenie niepotrzebnych plików. Obecna przestrzeń na dysku moim twardym gdzie jest BF 4 zainstalowany to powyżej 400 GB. Po wszystkich tych czynnościach system znacznie przyśpieszył, liczba klatek wydaje mi się, że wzrosła w grach, które uruchomiłem. Podczas gdy BF 4 nadal jest to samo. Choć loadingi wydają się krótsze bo również i z tym jest problem strasznie długo mapy wczytują się co okazuje się, że wiele osób ma z tym problem nawet ci co mają po 16 gb ram pamięci.
Ponoć mówi się, że na WIN 8 znikają te problemy, ja mam WIN 7. A to moja konfiguracja:
WINDOWS 7 HOME PREMIUM 64 BIT
GIGABYTE GA-770T-USB3
AMD PHENOM II X4 955 3,2 MHz
ASUS DIRECTU CU II GTX 560 OC
6 GB RAM 1333 MHz
I przypominam, że z żadną grą (prócz ROME II, ale to również zepsuta gra) nie miałem problemów z wydajnością między innymi takimi jak Metro Last Light (nawet teselacja włączona na maksa) czy Crysis 3. Wątpię, że to z powodu konfiguracji zwłaszcza, że moja przewyższa minimalne wymagania, a dla testów dałem ustawienia low. BF 4 został też zaktualizowany łącznie z najnowszym patchem, który chyba wyszedł 13 stycznia. Może ktoś z was wie jak naprawić te błędy w BF 4 swoimi metodami bez czekania na kolejne patche od DICE. Pozdrawiam.
W BF4 gram na laptopie - mam te same objawy - raz gra śmiga, a raz rwie jak diabli. Ciebie dziwi, że rwie, mnie że u mnie mam pełną płynność ;)
W ostatniej łatce, w szczegółowym opisie znalazłem informację o usunięciu tzw. "memory leak" - (przepraszam informatyków za kłamstwo uproszczenia) - BF4 po sobie NIE SPRZĄTA i po kilku rozgrywkach "pamięta" to co było wcześniej. Najczęstsze objawy, to długotrwałe ładowanie map i spadki płynności po kilku rozgrywkach. Win8 Ci nie pomoże.
Ostatnio widać, że nad tym pracują, bo (na laptopie to szczególnie widać) gra zdecydowanie płynniej działa. "Płynniej" NIE oznacza w pełni płynnie i pewnie jeszcze buraczków naprawią.
Czyli jak na razie trzeba czekać. Czy mogę spróbować jeszcze coś zrobić w kwestii naprawieniu tej gry?
Możesz zapamiętywać serwery, na których gra działa lepiej - są takie, na których jest wyraźna różnica na plus. To niestety świadczy, że kod związany z obsługą wielu graczy na raz też wymaga naprawienia.
Ostatecznie chyba trzeba czekać ;)