Witam i chciałbym z góry uprzedzić, że ten wątek nie ma charakteru ogólnego(nie zamierzam tworzyć kolejnej wojny fan boyów), a jest ściśle związany z moim indywidualnym dylematem. Zdaję sobie sprawę, że te gry są zupełnie od siebie różne, więc zacznę po kolei. Zastanawiam się nad kupnem jednego z tych dwóch tytułów, ale mam kilka niejasności... Przede wszystkim sprzęt, na którym ów tytuł będzie odpalany... Mam kasę na nowego kompa, ale z upgreadem postanowiłem się wstrzymać do 2013 roku i zdania nie zmienię, więc w tym momencie dysponuję takim oto cudem:
Nvidia 9800 GT,
Intel E8400 2x 3.50 GHz
4 GB ramu,
podawanie modelu zasilacza mija się z celem więc na tym poprzestanę... No i tu wygrywa pewnie CoD, bo BF3 może mieć problemy z płynnością(choć jak jeszcze za gówniarza grałem w BF2, to pierwszy raz odpalałem go na GF5200 FX, płynność wielka nie była, ale mnie to wystarczyło żeby cieszyć się grą)... Gdybym miał się sugerować tylko wymaganiami, wziąłbym z całą pewnością CoDa... Jednak pojawia się drugi element - co mnie bardziej "kręci"... Otóż, kampania w CoDzie bezapelacyjnie góruje nad tą z BF3(miałem okazję przejść i jedną i drugą), ja jednak, jeżeli mam wydać 120 zł, to patrzę głównie pod kątem multiplayera, a ten zawsze urzekał mnie w Battlefieldzie, szczególnie w dwójce, w którą grałem miesiącami... Modern Warfare 1 też mnie się spodobał, ale nie przyciągnął na długi czas do monitora(nie przepadam za taką bezcelową naparzanką, wolę taktyczne zagrania i pracę zespołową)... Tyle tylko że Multika w BFie 3 nie miałem jeszcze okazji testować i nie wiem czy dorównuje poziomem temu z dwójki... Tak czy siak, na tym polu wygrywa BF, ale CoD ma jeszcze inną(poza wymaganiami) przewagę... Mianowicie kupując go teraz za 120 zł, wiem, że za 2 lata mniej niż 90 kosztować nie będzie(nie mówię o promocjach, tylko standardowych cenach na półkach sklepowych), natomiast BF3 za jakiś rok będzie stał w dziale "EA Classics" za 49 zł... Grę zamierzam kupić na dniach, pytanie tylko którą, proszę o radę, z góry dzięki za odpowiedzi i proszę, żeby były one udzielane pod kątem tego co napisałem, a nie nasączone jadem w stylu "MW3 to gówno, bo BF3 ma lepszą grafikę". Pozdrawiam.
Na tym pc w bf3 nie pograsz więc sprawa rozwiązana.
No właśnie słyszałem już różne opinie na ten temat, jedni twierdzą, że nie da się grać, inni, że na "low" 30-50 FPSów wyciągnie... Żałuję, że nie ma dema, które pozwoliłoby mi samemu się o tym przekonać.
Multi MW3 vs BF3 wygrywa bez dwóch zdań BF3. W multiplayerze battlefielda trzeciego ustawienia grafiki niskie wcale nie przeszkadzają, gra się na nich bardzo przyjemnie. Na twoim miejscu kupiłbym battlefielda 3, a jak chcesz coś z CoDa to prędzej modern warfare 2.
Oczywiście, że nie będą mi przeszkadzać(jak mówiłem, z BF2 też przygodę zaczynałem na najmniejszych detalach), sęk tylko w tym, żeby dało się na nich grać(min. >30 FPS), dlatego fajnie by było gdyby ktoś, kto posiada tą kartę też się wypowiedział.
W bf3 grać na low to profanacja i meczarnia. multi cod liczy się tylko 2 z 2005 i pierwszy MW reszta to gowno.
Jeżeli nawet teraz lubię sobie pograć w BF2, który na max wygląda gorzej niż BF3 na low, to nie widzę problemu, jak mówiłem w styczniu wymienię kompa, teraz jednak mam ochotę w coś "świeższego" na sieci sobie pograć... Nadal nie jestem przekonany, choć bardziej skłaniam się jednak ku Battlefieldowi :D
No to po co pytasz? po co ten temat? kupuj i gitary nie zawracaj
No to po co pytasz? po co ten temat? kupuj i gitary nie zawracaj
Liczyłem na to, że wypowie się ktoś, kto posiada taką samą lub podobną kartę, bo nie chcę wydać 120 zł na coś co nie będzie mi działać(nawet na low) :P
[10] to kup w empiku a jak ci nie bedzie sie podobała wydajność gry na twoim PC to poprstu oddasz i ci zwrócą kase. Proste
I oddadzą mi pieniądze pomimo tego, że gra została już aktywowana w Originie? :P
Po pierwsze, to jakoś w to nie wierzę, bo każdy mógłby tak się z nimi bawić, a po drugie, nawet jeżeli to prawda, to ja wolę wiedzieć zanim kupię, a nie bawić się później w oddawanie. Jakbym wiedział, że będzie w miarę chodzić, kupuję w ciemno, jak nie to zadowolę się Modern Warfare 3. Ale na tym forum chyba pomocy w wyborze nie otrzymam...
Kup byle co najwyżej pójdziesz z powrotem do sklepu i oddasz im mówiąc że już ci się odechciało i niech ci oddadzą kase
Tak, na pewno to przejdzie :D
Dan590 -> dzięki za chęci, ale raz, że to już widziałem, a na YT były też cuda, że ktoś wstawił filmik, w którym niby płynnie na ultra na 9600GT chodzi, więc wiesz, wiarygodność takich filmików średnia, to raz... Dwa nawet jeżeli tym filmikom wierzyć, to akurat te, które wstawiłeś są z singla, a to mnie nie urządza, bo ponoć single chodzi 50% szybciej niż multi...
Widziałem już sporo filmików na YT, ale nie są one jakimś wiarygodnym wyznacznikiem...
U mnie na podobnym sprzęcie (procesor trochę gorszy) BF3 na ustawieniach średnio-niskich chodzi płynniutko w 1280x800 na podstawowych mapach. Te z pierwszego dodatku już trochę klatkują, ale ciągle da się grać. Zawsze też można zmniejszyć ustawienia. MW3 też mam (a w zasadzie mój brat), ale multi to kompletna powtórka z poprzednich części, jeszcze bardziej udziwniona. Mnie bardziej urzekł multiplayer z Battlefielda i szczerze go polecam, nawet na taki sprzęt (a tym bardziej, że za niedługo wymieniasz).
Pro Player Po pierwsze jest od chuja tych filmików, więc jakiś musi być wiarygodny. Równie dobrze możesz nie wierzyć nikomu, kto ci napisze że miał podobny sprzęt i mu chodziło normalnie. Po drugie mam bfa 3 i single chodzi max 15% szybciej niż multi.
STypoL9 - no nareszcie jakiś konkret. Mam jeszcze pytanko: masz Windows 7? Jeżeli tak, to byłbym ciekaw, ile Ci ten system pokazał w klasyfikacji wydajności, żebym miał porównanie jak faktycznie to wszystko jest podobne do mojego zestawu - tylko nie chodzi mi o wynik końcowy, a o cząstkowe dla tych 5 kategorii. Z góry dzięki.
EDIT, Dan590 - no wiem, że jest "od chuja", wpisywałem w YT "9800GT Battlefield 3", w wielu różnych szykach przestawnych i oglądałem :D
Wiadomo ze B3 i dodatki
Tak, mam 7. W klasyfikacji wszystko na 6,6 z wyjątkiem dysku - tam widnieje 5,9 i taki też jest wynik podstawowy. Komputer był trochę podkręcony. Procesor (E7400 2,8GHz) kręciłem do 3,5, ale zaczynał wariować, więc obniżyłem do 3,3. Było to dość dawno, kilka miesięcy po premierze Bad Company 2. Od tego czasu zero problemów. Co innego z kartą graficzną. Gdy tylko zrobiło się cieplej, zaczęła się strasznie grzać (czasy otwartej bety Diablo 3). Zrzuciłem do fabrycznych taktowań i tak gram w BF3. Ostatni patch chyba dużo pomógł, bo wcześniej nawet na podkręconej karcie zdarzało mu się klatkować na mapach z podstawki i dodatku.
Dawaj kup MW3. Ale na PC chyba nie pograsz bo hakerzy :/
No nic, na razie jestem bliżej tego Battlefielda, teraz tylko muszę znaleźć satysfakcjonujące mnie ceny(orientacyjnie szukam najtaniej MW3 i BF3), ten pierwszy tytuł najtaniej widziałem w Auchanie za 108 zł :D Jakieś propozycje?
Na Electro.pl Masz za trochę ponad 130 zł z wysyłką. Na GOLU też masz podobną cenę, tyle że trochę większą.
Za słaba grafa , gdybyś miał chociaż GF 275 to pograłbyś przy tym procku prawie na ultra :)
Za słaba grafa? na co? on nie ma zamiaru grać na ultra...
[26] jeszcze masz w empiku za 115 zł.
Za słaba grafa?
Na Battlefielda .
Człowieku. Wchodzisz w temat który jest już teoretycznie zakończony, bo autor wie już że mu pójdzie, ale ty musisz dodać swoje 5 groszy. Przeczytaj najpierw cały temat, a później się udzielaj. Jak będzie grał na średnio niskich to mu pójdzie na luzie.
Po dokładniejszym przemyśleniu sprawy, podjąłem ostateczną decyzję. Mianowicie: teraz kupię Modern Warfare 3. Dlatego, że
a) CoDy nie tanieją, Battlefield natomiast niedługo pojawi się w EA Classics(a już z Bad Company 2 popełniłem błąd kupując grę za 110 zł... jak wielkie było moje zdenerwowanie gdy zobaczyłem tą samą grę o połowę taniej miesiąc później na sklepowej półce)
b) w styczniu kupuję nowego kompa i jest duża szansa, że dostanę Battlefielda gratis do karty graficznej(tak jak to miało miejsce z Crysisem)
c) grałem w multi nowego CoDa i podoba mi się jakoś bardziej niż podobało mi się MW1(nie wiem czego to zasługa, może innego spojrzenia na gry, niekoniecznie tego, że multi MW3 jest lepsze od jedynki)
Podsumowując: kupię jedną i drugą, ale po co przepłacać, skoro wytrzymałem tyle bez BF3, to wytrzymam jeszcze trochę... Modern Warfare 2 w Media Markt kosztuje 99 zł, a liczy już dwa lata, więc przynajmniej nie muszę się obawiać, że za miesiąc będę rwał sobie włosy z głowy widząc drastyczną zmianę ceny... Tak czy siak, dziękuję wszystkim za pomoc, temat wyboru zamknięty, pozostaje mi tylko jeszcze znalezienie najtańszej opcji, ale chyba zostanę przy tej z Auchana, za 108 zł, no chyba że ktoś ma lepsze propozycje :D
Ja jeszcze co do BF 3... Słyszałem, że gra jakby różni się w multi i single tym, że np. jak w singlu gram na high/ultra to na multi będzie chodziło na low/medium. Wiem, że mi single będzie śmigac właśnie na high/ultra (przyznam się pożyczyłem od kolegi piratka, aby sprawdzić jak śmiga) i jak to wtedy będzie z multi? Trzeba będzie zmniejszyć ustawienia? Compjuter... A raczej laptop:
Intel Core i5-2410M
4GB RAM
AMD Radeon HD 6770M.
Proszę o odpowiedzi.
Już pisałem w tym wątku że wydajność zmniejsza się o jakieś 20 15 %. Czyli jak grasz na ultra w single to na high/troche ultra zagrasz na multi.
Dual Core 2.6ghz
4gb ram
geforce 9500 gt 512mb
30FPS na minimalnych rozdzilka 800x600 :)