O co może chodzić z tą ilością cykli z poniższego raportu? Ta liczba to dokładnie 2^16, więc pewnie „przekręcił się licznik”. Tak się standardowo dzieje, czy wystąpił jakiś błąd i możliwe, że bateria sama w sobie nie jest jeszcze śmieciem, ale można ją zregenerować czy coś?
Komputer podłączony pod ładowarkę cały czas próbuje ją ładować, ale nic się nie dzieje, stoi na 0%.
Z raportu wygenerowane przez Windows 10:
Installed batteries
Information about each currently installed battery
BATTERY 1
NAME: X550A26
MANUFACTURER: ASUSTeK
SERIAL NUMBER: -
CHEMISTRY: LIon
DESIGN CAPACITY: mWh
FULL CHARGE CAPACITY: -
CYCLE COUNT: 65535
Laptop ma już te 2 lata, więc pad baterii nie byłby niczym dziwnym w dzisiejszych czasach, ale nie był intensywnie używany, więc dziwi mnie taki ewentualny twardy zgon baterii.
A może ten windowsowy raport jest niewiele warty?
Musisz pamiętać o tym, że bateria z czasem traci swoje właściwości przechowywania, nawet jak nie jest używana. Po 2 latach bateria wydaje się pracować prawidłowo.
Typowy integer overflow, a.k.a. wartości z dupy nie mające nic wspólnego z rzeczywistością - nie liczyłbym na jakąkolwiek wartość diagnostyczną tego raportu.
Coś pierdyknęło, nie sądzę żebyś cokolwiek wskórał bez wizyty w serwisie.
Z akumulatorami nie ma żartów, nie kombinowałbym we własnym zakresie, bo może się to skończyć toksycznymi fajerwerkami w pokoju przy odrobinie pecha ;)
cykl baterii to jest pełne naładowanie
wiec nawet jak zużyjesz 5% i naładujesz te 5% do 100% cykl leci
często też bywało że laptop cały czas na kablu zapętlał się w wieczne doładowywanie np 1%
ja miałem acera którego prawie nigdy bez kabla nie używałem i bateria siadła w nim chyba po 2 latach, miał on przycisk rozłączający baterię po fakcie domyśliłem się po co.
Aktualnie nowe laptopy ładują baterię dopiero jak jej stan spada np poniżej 10%
Jezeli bateria sie nie laduje to masz 2 opcje - zdechla bateria ( po paru latach to normalne ), lub zdechl uklad ladowania ( to juz wiekszy problem, czasem do poziomu wymiany plyty glownej wlacznie ). Najprosciej byloby wlozyc inna baterie i zobaczyc co sie stanie. Mozesz kupic baterie ciemno i liczyc na szczescie, dac lapka do serwisu na diagnoze, albo nauczyc sie z tym zyc - komp na stale podpiety do gniazdka.
Baterii sie nie regeneruje - nie oplaca sie to. Z mojej strony - ma 7-8 letniego lapka Asusa, podpiety do gniazdka caly czas - bateria nadal dziala calkiem niezle ( sporadycznie musze go odpiac na godzinke czy dwie i dzialac na baterii). Takze - nie ma zasad.