Bagażnik na rower
Hej.
Czy ktoś z Was używa może takiego bagażnika na rower jak w linku ?
http://allegro.pl/bagaznik-na-tylnia-klape-rowerowy-3-rowery-uchwyt-i3351615612.html
Może jakieś opinie? Trzyma to rower, nie odpada?
Nie wiem, czy już zakupiłeś to urządzenie...w każdym razie mój kolega miał coś podobnego. Szkoda, że nie mozesz sprawdzić empirycznie i namacalnie jakości tego bagażnika.. brat bliźniak cierpiał na ogólną chwiejność całej konstrukcji - skrzypienie, kołysanie (zwłaszcza przy starszych rowerach, nie robionych z lekkich stopów). Pamiętam, że kolega, nie licząc na siłę zaczepów, wiązał rower przy użyciu plastikowych opasek zaciskowych - to chyba najlepszy komentarz w kwestii tego urządzenia.
Jak jest z tym konkretnym egzemplarzem..tego nie wiem.
Chcialbym do wypowiedzi wyzej dodac ze taki bagaznik zwiekszy zuzycie paliwa bardziej niz klasyczny na dach albo na hak, rowery najbardziej beda zaburzaly strumien powietrza.
Przy "nadachowym" też zabezpieczałem wiązał rower przy użyciu plastikowych opasek zaciskowych używając plastikowych opasek zaciskowych, więc to raczej zależy od jakości bagażnika.
Apropos - czy taki bagażnik, jako ponadgabarytowy i wystajacy poza obrys auta przedmiot, należy jeszcze zabezpieczyć jakimś czerwonym, odznaczającym się elementem?? Nie wiem jak to się ma do wymogów prawnych; po prostu często widuję kierowców wożących różne rzeczy, które wystają poza karoserię, z czerwonymi chustami bądź szmatami, dyndającymi na końcu tegoż przedmiotu