Automatyczne wyroki AI
Czy sędziowie powinni zostać zastąpieni przez bezstronne algorytmy AI analizujące dowody w ułamku sekundy? Usunęłoby to korupcję i ludzkie uprzedzenia z sądów, ale pozbawiło system sprawiedliwości empatii i zrozumienia kontekstu.
Tylko ktory wyrok ma byc wiazacy? Zapytasz ai o to samo trzy razy i dostaniesz trzy rozne odpowiedzi.
Ktory z trzech wyroków wydanych przez ai w tej samej sprawie ma być tym jedynym?
Jezeli pytasz o cos oczywistego, to odpowiedź jest prosta i zazwyczaj taka sama. Jezeli w pytaniu jest kilka niewiadomych, to w jednej rozmowie z chatem gpt dostajesz kilka różnych rozwiazan problemu. A czegos takiego nie może byc w przypadku sprawy sadowej, gdzie zależności i zmiennych sa tysiace. Za kazdym razem inny wyrok. A to nie pytanie o sledzie w zalewie, tylko kwestia zycia czlowieka, ile mu zasadzić lat pierdla czy tysiecy zl kary. Pomyłka, rozbieżność interpretacji w przypadku ai jest ogromna. Ludzcy sedziowie tez sie myla, ale rozprawy trwaja dlugo i jest czas na obrone.
Ono bedzie wybierac , ktory z 3 wyrokow jest najsprawiedliwszy.
Taki Nad-Sedzia.
Judge GPT
Topkek
SedziaAI: kara smierci
KatAI: wykonano
Publika: ale byl niewinny
SedziaAI: macie racje, sprobujmy ponownie
Topkek
SedziaAI: kara smierci
KatAI: wykonano
Publika: ale byl niewinny
SedziaAI: macie racje, sprobujmy ponownie
Myślę, że już się tak dzieje. Przecież taki sędzia na pewno ma ciekawsze rzeczy do roboty niż analizować te wszystkie dowody.
Nie powinny, narzędzia AI przy pracy na przepisach często wypluwają bzdury oraz nadal nie połączą wątków w stanie faktycznym jak człowiek, poza tym ktoś te AI trenował, więc nie są takie znowu bezstronne.
W sensie bezstronne algorytmy AI analizujace dowody w sekunde ktore sie biora z wygranego przetargu na rzadowy AI przez na przyklad takiego Elona Muska i jego Groka?
AI dałoby się łatwo oszukać. Widziałem taki komentarz typu "mam 150 metrów do myjni i muszę umyć mój samochód i czy lepiej iść pieszo czy przyjechać do myjni moim samochodem" i zarówno ChatGPT jak i Gemini odpowiedziało w stylu "Zdecydowanie lepiej iść pieszo."

Patrz tu, pytanie głupie, ale odpowiedź wcale nie lepsza. Jak uzyc sluchawki bez rak. Ai dalej ma dziury w logice, i to w tej prostej.
Na takie pytanie dziecko trudno zlapac, od ai za biliony czlowiek moze czegos wymagac.

lol, ale co ci się wykłada? Jakiej odpowiedzi oczekujesz do prostego i malopecyzyjnego pytania?
albo formułuj precyzyjne pytania albo kolejne prompty.
Ai jest super narzedziem, i
Chodzi mi tylko o to, ze obecnie trudno traktowac rozmowe z chatem jako cos powaznego.
Przed chwilą właśnie pytałem AI o jedno zagadnienie prawne. Koncertowo się wyłożyło, a potem przyjęło mój punkt widzenia z przeprosinami. W sumie tego, czy to ja miałem absolutną rację, też nie jestem pewien... :)
Powinni wyłączyć to całe dziadostwo i tyle!
Żadnych pozytywów AI nie ma, a AI w żadnym wypadku bym nie ufał, nawet jako sędziemu
nawet jako sędziemu
Rozumiem że można nie ufać co do podanego przepisu na obiad. Ale jako sędziemu? No daj spokój
Z mojej praktyki wynika, że AI potrafi nawet pełny tekst wyroku sądowego, na kilka stron A4 wymyślić, żeby tylko dać odpowiedź, zmyślanie dat, sygnatur i artykułów/paragrafów to norma. Skoro wymyśla wyroki sędziów, to tym bardziej sędziów piłkarskich :)
Wyroki jak wyroki, ale niedługo pewnie będą tutaj lecieć banany od stróża porządku który będzie EjAjem.
Bot od Elona skazywałby głównie lewaków. Tyle w kwestii bezstronności.