Assassin's Creed Shadows PC , Directx 12 Error

Forum Gry Przygodowe
Odpowiedz
14.01.2026 20:33
1
odpowiedz
Brother85
84
Pretorianin

Assassin's Creed Shadows PC , Directx 12 Error

Witam , mam ogromny problem z AC Shadows. Kupiłem grę na Steamie na promocji. Gra jest wręcz nie grywalna , co chwilę wyrzuca mi Error Directx 12 i wyrzuca do Pulpitu. Mój sprzęt to AMD Ryzen 9800 X3D , 64 GB Ramu DDR 5 i karta to Radeon 7900 XTX z 24 GB i 2 dyski po 4 TB M.2 (łącznie 8 TB). Wszystkie sterowniki aktualne , Directx 12 zainstalowany poprawnie , nakładki ze Steama i Ubisoftu powyłączane. Robiłem wszytko co było podawane w przypadku tego Problemu na youtubie. Jednak Gra nadal działa bardzo nie stabilnie. Muszę powiedzieć, że z innymi grami nie mam żadnego problemu , tylko ten nieszczęsny Assassin . Gra działa normalnie w 160 FPS w 2K , nie jest to problem z wydajnością. Jednak Problem jest , mam pytanie, czy ktoś może z was miał coś podobnego i jak się z tym uporał. BIOS jest aktualny , Windows 11 wszytko aktualne , Update do gry aktualny

14.01.2026 21:26
2
odpowiedz
Titakk
86
Konsul

Być może masz to już za sobą, jednak piszę dla formalności
1. Na nowo instalacja sterowników z ddu lub amd cleanup utility.
Aktualne sterowniki mogą być zbugowane dla shadows, dlatego sprawdziłbym też starsze wydania.
2. Reinstall directx end user runtime + visual c++ 2015–2022 x64.
3. Reset configów gry i cache, czyli dokumenty\assassin's creed shadows.
Usuń cały folder (wcześniej zrób kopię w razie W).
4. Borderless windowed (fullscreen ponoć lubi bugować w dx12).
5. Wyłączyć frame generation (ponoć częsta przyczyna crashy na amd)
6. Max frequency 2600 mhz. Limit clocka rzekomo zapobiega crashom dx12 w acs

Forum Forum Gry Przygodowe
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl