Pisałem już w karczmie o fotografii, ale tam są tylko specjaliści od drogiego sprzętu i nikt jakoś nie jest w stanie mi pomóc. Może w nowym wątku uda mi się uzyskać jakąś pomoc.
Ostatnio doszedłem do wniosku, że chyba warto by wyposażyć się w jakiś aparat cyfrowy. Doświadczenie w tej kwestii mam zerowe. Nigdy się fotografiom jakoś nie interesowałem, a mój ostatni aparat dostałem na komunię więc bez waszej pomocy się nie obędzie. Chciałbym wydać na sprzęt około 400zł. Jakiś fajny kompakt by się w takiej cenie znalazł?
Planuje w niedalekiej przyszłości trochę podróżować i jakieś zdjęcia pasowałoby porobić.
Ciężko uzyskać pomoc, bo we wspomnianym przez Ciebie wątku siedzą ludzie, którzy znają się na bardzo szerokim przedziale cenowym aparatów. Za 400zł raczej nic nowego nie kupisz, aby miało ręce i nogi. Z używek zawsze da się wyczesać jakiegoś A610/A630 lub pewnie coś z nowszych modeli, jak na przykład panasonic TZ7
A610 moge ci polecic mimo ze ma pare lat to najlepsze co mozesz kupic za male pieniadze.Ma potezne mozliwosci ,ja sam korzystam tylko z 30% tego co potrafi a i tak raz mnie tylko zawiodl w czasie filmowania w duzym niedoswietleniu.Ale to kazdy kompakt na tym wysiada.
I jako automat i dzieki sporej ilosci ustawien tematycznych jest w pelni wystarczajacy dla amatora powiedzmy potrzbujacego sprzet do zastosowan cut lepszych niz zwykla fotka na wakacjach.
Też oddam głos na A610. Jest to przyzwoity aparat, robi ładne, ostre i kolorowe zdjęcia już w trybie auto. Mam wrażenie, że dużo energii pożera, ale to da się przeżyć. Widziałem na allegro, że można go dostać już za naprawdę małe pieniądze. Może są jakieś nowsze modele, ale nie interesowałem się tym, ten Canon mi jakoś wystarcza. Do turystycznych fotek jak znalazł.
Żeby moja poprzednia wypowiedź nie była gołosłowna - sam mam A610 od przeszło 4 lat i cały czas cyka fotki bez problemu. Ostatnio miałem problem z akumulatorkami - myślałem, że z racji wieku aparatu - wsadziłem zatem zwykłe panasoniki i zrobiłem na nich już około 500 zdjęć z lampą i jeszcze żyją.
Od niedawna dysponuję tym maleństwem: http://allegro.pl/listing.php/search?string=JX300&category=28164
Szału nie ma, ale w końcu to kompakt ;D i jak na swoją klasę sprzętu sprawuje się bez zastrzeżeń.