Płatne czy darmowe?
Polecam Kaspersky Internet Security 2013 - wszystko w jednym pakiecie, dużo opcji do konfiguracji, brak problemów z grami (co uwidacznia się przy korzystaniu z AVG), regularnie aktualizowane bazy, ochrona w chmurze. Jak dla mnie lepszej płatnej opcji nie ma.
Darmowy czy płatny? Automat czy niekoniecznie? Jak najprostszy w obsłudze czy dający bogate opcje co do konfiguracji? Bez odpowiedzi na te pytania wybranie czegoś jest w zasadzie niemożliwe :]
eJay - oczywiście, że jest - Bitdefender. Kaspersky przy nim to żółw chodzący dodatkowo w smole.
Darmowy czy płatny?
Raczej płatny, ale jeżeli macie coś dobrego i darmowego to możecie polecić ;)
Automat czy niekoniecznie?
Raczej automat
Jak najprostszy w obsłudze czy dający bogate opcje co do konfiguracji?
Obojętne ;)
Osobiście polecałbym więc któryś z tej trójki: Bitdefender Internet Security 2013/Norton Internet Security 2013/Kaspersky Internet Security 2013.
Wybór będzie dobry niezależnie od tego, na który pakiet padnie (z jedną uwagą - Kasperky zamula i dłuuugo skanuje, więc jeśli nie posiadasz wydajnego blaszaka to raczej bym omijał). Polecałbym bitka z uwagi na jego lekkość i szybkość. Najlepiej jednak byłoby pobrać wersje trial i zwyczajnie sprawdzić :)
Zainteresuj się również Sandboxie. To REWELACYJNA aplikacja uzupełniająca, do tego z licencją lifetime.
Jeśli natomiast chciałbyś mieć więcej kontroli, to świetnym wyborem będzie Emsisoft Internet Security Pack :]
Jak interesuje Cię płatny to polecam Kasperkyego. Używam go od kilku miechów i jestem bardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o zamulania to nie odczułem aby znacząco obciążał mojego kompa.
Jako, że lubię sobie ponudzić na temat bezpieczeństwa systemów, pozwolę sobie na chamskie wklejenie linka do własnego artykułu:
https://www.gry-online.pl/forum/komentarz-bezpieczny-i-czysty-komputer-gracza-5-czy-potrzebny-nam/z7c0c287?N=1
Taki średni, ale coś tam przekazuje.
spoiler start
Po co mam pisać milion razy to samo;p
spoiler stop
Jak płatny to Kasperky, jeśli darmowy to Avast + Malwarebytes Anti Malware, świetna ochrona jak na darmowe programy
Antywirus to za malo na zabezpieczenie systemu.
Od siebie polecam nod32 antivirus security suite, spyware search and destroy oraz spyware blaster.