Otóż kupiłem telefon z Androidem i nie wiem do konca jak to obsłużyć.
Stąd pytania:
1. Na starcie są jakieś śmieciowe apki, jak je można usunąć i w ogóle jak zarządzać tym co się ma wgrane?
2. Czy jest jakiś wygodny menadzer na kompa zeby moc zarzadzac apkami, danymi itp?
3. Da się korzystać z android marketu tak, ze przegladam na komputerze a zdalnie mi instaluje na telefonie?
4. Co i jak ustawić, żeby dane były pobierane tylko przez wi-fi a przez 3g tylko kiedy na to pozwole (bede chcial cos konkretnego zrobic)
Tak na początek tyle :)
1-> ustawienia -> aplikacje -> zarządzaj aplikacjami
2-> po co? odinstalowujesz jw., do przeglądania plików ściągnij ASTRO file manager; a do kompa wystarczy podłączyć kablem usb i całą zawartość telefonu widzisz jako dysk zewnętrzny. to nie iphone.
3-> linkujesz telefon ze swoim kontem google i -> http://play.google.com
4-> play market -> menu -> ustawienia -> aktualizuj tylko przez wi-fi
1. tak, ale 'bloatware' usuniesz dopiero po zrobieniu roota
2. jw (+ moje aplikacje android na google play)
3. jw
4. jw
2. Czy jest jakiś wygodny menadzer na kompa zeby moc zarzadzac apkami, danymi itp?
Czy wygodny, to już kwestia gustu, ale jest na przykład Airdroid (zarzadzanie telefonem przez przeglądarkę internetową w kompie).
4. Co i jak ustawić, żeby dane były pobierane tylko przez wi-fi a przez 3g tylko kiedy na to pozwole (bede chcial cos konkretnego zrobic)
Ręcznie wyłącz transmisję danych. Przytrzymaj odrobinę dłużej przycisk zasilania (sekundę) i z menu, które się pojawi, wybierz odpowiednią opcję (tryb sieci danych).
W normalnym markecie też możesz instalować aplikacje.
Co do pprzeglądania folderów w telefonie, korzystam z SwiFTP - stawiasz "serwer" i przez wifi możesz się nim łączyć, np. przez FileZillę (nie mam kabla USB w ogóle i śmiga) - widzisz wszystkie foldery.
Na stockowym sofcie nie usuniesz systemowych aplikacji, co najwyżej możesz je pousuwać z widoku.
Do przerzucania plikow po wifi polecam AndSMB, podpinasz sie do kompa podajac dane logowania i swobodnie przegladasz zasoby, download/upload obustronny bardzo szybki i wygodny.
Zezwalanie aplikacjom na 3G/WIFI to DroidWall, ale do tego trzeba miec roota.
Z jakiego widoku chcesz je ukryc? Z glownego pulpitu? Przytrzymujesz paluchem na ikonce i przenosisz do kosza jak sie podswietli. Jezeli chodzi o menu z wszystkimi aplikacjami, to tam tez sie da ale tylko w konkretnych launcherach.
Dobra, to jak najlepiej i najprościej pousuwać? Wkurzają mnie te apki bo do niczego nie bede uzywał a lubie miec porządek :P
W przypadku Samsunga - ustawienia -> komunikacja -> ustawienia sieci komórkowych -> (odhacz) używaj danych pakietowych
Deton - na pulpicie (nie wiem jak to się tam nazywa) przytrzymujesz na apce i przesuwasz na ikonę kosza.
W menu - przynajmniej u mnie tak jest, że pod przyciskiem menu otwierają się opcje, wybierasz Edytuj i na każdym z nich pojawia się ikonka minusa - ot klikasz i gotowe.
Chociaż zaraz - na systemowych nie ma tej ikonki :/ czyli albo przesuniesz je na sam koniec na kolejną stronę z której nie będziesz korzyztał, albo root, albo..przywzyczaisz się
Co to jest root i jak to się robi?
Mam prawie poltora strony tych smieciowych aplikacji...
Root daje pełną władzę nad telefonem. Możesz bardzo dużo zyskać na tym i wszystko stracić, jak coś spieprzysz.
Wejdź na http://forum.android.com.pl/, znajdź swój telefon i poczytaj dokładnie zanim zabierzesz się za rootowanie. Przykładowo SGS jest niesamowicie trudny do zbrickowania, z innymi modelami telefonów może być gorzej.
To dzieki wielkie za pomoc :) Póki co spróbuję się przyzwyczaic, jak nie da rady to poczytam :)
4. Droidwall bardzo ladnie sie do tego spisuje... na kazda aplikacje mozna oddzielnie ustawic
Jaki znowu root. Bez przesady, Jeśli wystarczy ci tylko ukrycie aplikacji w szufladzie, to wystarczy zmiana launchera na jakis inny (launcher to program odpowiedzialny za wyswietlanie pulpitu, szuflady aplikacji itp). Ja polecam oczywiscie Go Launcher EX
Herr Pietrus ---> Jak sie skonczy wsparcie producenta dla telefonu, to bedzie mogl wgrac nieoficjalna wersje nowego Androida :P Dzieki temu moj G1 i Spica dostaly drugie zycie ;)
[15] Zamroz i wykr... ups... zamroz i ukryj w Go Ex sie da. Sam na razie nie rootuje itd. ale wszelki systemowy a niepotrzebny badziew mam ukryty i nieaktywny.