Witam. Ostatnio zmieniałem oprogramowanie (Android) w smartfonie Sony Ericsson Xperia ARC S (Oczywiście oryginalne) na nowsze i musiałem zrobić Wipe'a przez co jak wiadomo straciłem wszystkie aplikacje. Chciałem się zapytać czy można przywrócić dane tych aplikacji? (Np. postęp w Angry Birds) Bo z tego co wiem to jest chyba taka możliwość. A i przy okazji nie wiem czy to ma znaczenie ale w ustawieniach miałem ustawioną opcję "Utwórz kopię zapasowych danych na serwerach Google". Bardzo prosiłbym o pomoc kogoś kto się na tym zna.
W większości przypadków się da bo gry zapisują stany w chmurze (szczególnie obecnie gdy Google wypuscilo dedykowaną usługę ),albo na karcie SD. Jeżeli Save nie przywracają się automatycznie z chmury to wystarczy je przywrócić z sd. Istnieją rzadkie wyjątki gdy gra nie zapisuje postępu ani tu an tu (niestety starsze wersje angry birds miały taki problem), i wtedy nie ma możliwości uratować danych bez roota. Należy posłużyć się rootem i np Titanium Backup. Ale akurat do angry birds są w Markecie unlokery które odblokowują plansze.
Podobna zasada jest z programami. Programy po wipe / zmianie telefonu reinstalują się same automatycznie, po czym ściągają dane z chmury lub importują backup z sd.
Wogole do plików na sd warto zaglądać. Często są tam też pliki typu ini, które pozwalają w wielu grach zmienić ustawienia nie dostępne w inny sposób. Często też wiele plików (np językowych) okazuje się całkowicie zbędnych i można je usunąć bez straty dla samej gry, zyskując dużo wolnego miejsca (czasem można wywalić bez szwanku nawet połowę plików gry). Jest to jeden z powodów dla których klasyczne eksploratory plików to złota sprawa.
Ale jest jeszcze jedna rzecz bo mi się te dane z karty sd automatycznie nie zgrały więc jak to zrobić?
No, jeżeli program nie zrobił tego automatycznie a Ty nie zrobiłeś tego ręcznie to te dane nie istnieją już. Backupy robi się przed wipe a nie po.