Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: AMD Phenom II X4 B40 i skaczące taktowanie procesora pod obciążeniem

21.08.2014 17:36
1
MaroX
25
Chorąży

AMD Phenom II X4 B40 i skaczące taktowanie procesora pod obciążeniem

Witam.Zauważyłem , że na moim procku skacze taktowanie pomimo wyłączonego Cool & Quitet i C1e support czy jakoś tak.Objawy te zauważyłem w programie CPU-Z , taktowanie skacze co jakiś czas od około 3000 MHz nagle do 800 MHz i tak w nieskończoność.Procek obciążałem programem Prime95 i wtedy właśnie coś takiego zobaczyłem , to samo w grze Far Cry 3.Ten procek to oczywiście odblokowany Athlon II X3 440.Jako Athlon II X3 440 skoków taktowania nie ma , po odblokowaniu są.Pytanie moje jest takie.Czy czwarty rdzeń jest uszkodzony ? W Windowsie w opcjach zasilania ustawiłem profil na wysoka wydajność więc taktowanie nie powinno spadać , a przynajmniej nie tak nisko.Dziwne tylko , że procesor przechodzi bezbłędnie wszystkie testy stabilności w programach Prime95 , OCCT , LinX i Intel Burn Test - maksymalne priorytety.Ostatnio zmieniłem kartę graficzną na nową i był konieczny update BIOSU.Na mojej płycie głównej MSI 970a-g46 była domyślnie wersja BIOSU 1.5 , którą zmieniłem na 2.6.Po tym zabiegu proc po odblokowaniu cały czas chodził na 800 MHz.Cofnąłem wiec BIOS do wersji 2.2 i taktowanie podskoczyło normalnie do 3 GHZ.Niestety pod obciążeniem taktowanie skacze co jakiś czas do 800 MHz niezależnie od wersji BIOSU.Później wgrywałem BIOS w wersji 2.3 , jeszcze później 2.4 i jest to samo.Na wersji 2.5 taktowanie jest cały czas na 800 MHz tak jak w wersji 2.6.Zasilacz mam marki Chieftec o mocy 500W.

02.09.2014 13:33
2
MaroX
25
Chorąży

Zmieniłem procesor na AMD Phenom II X6 1055T.Temat do zamknięcia

Forum: AMD Phenom II X4 B40 i skaczące taktowanie procesora pod obciążeniem