Allegro

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
02.05.2012 12:05
1
odpowiedz
zanonimizowany735851
40
Konsul

Allegro

Witam, jakiś czas temu zakupiłem przypadkowo 2 klucze do Gry, zapytałem sprzedawcę czy można odwołać zakup obu kluczy. Otrzymałem wiadomość że tak. Niedawno przyszła wiadomosć ,,Sprzedający wystąpił do Allegro o zwrot prowizji, wybierając następujący powód niesfinalizowania transakcji" . I o co w tym chodzi ? Mam mu odesłać jakiś procent z tej "zakupionej gry"

02.05.2012 12:09
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Napisz do sprzedającego i zapytaj się, ile masz mu zwrócić. Zazwyczaj jest to wyłącznie koszt wystawienia aukcji.

02.05.2012 12:10
3
odpowiedz
Hakim
253
Senator

Nie, nic nie musisz robić.
On odzyska prowizję od Allegro, którą musiał zapłacić za Twój zakup, a Ty dostaniesz od Allegro punkt karny za niewywiązanie się z transakcji z Twojej winy.
Chyba za 3 takie punkty jest ban, albo dawniej tak było. Po jakimś czasie się chyba takie karne punkty kasują.

dodane:
Ale możesz się oczywisćie dogadać tak jak pisze Narmo.
http://allegro.pl/help_item.php?item=190

02.05.2012 12:12
Raistand
4
odpowiedz
Raistand
188
Legend

[3] +1

Jak można kupić coś przypadkowo?

02.05.2012 12:15
5
odpowiedz
zanonimizowany735851
40
Konsul

@Raistand
Mam konto Junior, już wiesz :).

Dziękuję za podpowiedzi.

02.05.2012 23:03
6
odpowiedz
zanonimizowany735851
40
Konsul

Pan od sprzedaży napisał że to jedyna forma aby dostać zwrot z prowizji Allegro. Czyli jednak będzie ostrzeżenie i czy to ostrzeżenie coś daje (np. zawiadamia policje , blokuje konto?

02.05.2012 23:05
QamilekQ
😁
7
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

[6] Antyterrorysci wchodzą Ci na chate.

02.05.2012 23:42
8
odpowiedz
Hakim
253
Senator

Oficjalnie jedyna forma zwrotu, ale tak de facto to poza Allegro można też się umówić i zwrócić koszty wystawienia aukcji i prowizji od sprzedaży. Wówczas całość odbywa się "na gębę". Ty płacisz, a sprzedawca nie wypełnia wniosku o zwrot prowizji z Allegro (czyli nie dostaniesz tego ostrzeżenia).
W takim wypadku dochodzi już kwestia zaufania do sprzedawcy, bo teoretycznie nadal będzie miał możliwość wystąpienia do Allegro o zwrot poniesionych kosztów.
Ale w Twoim wypadku skoro już wystąpił o ten zwrot to nie pamiętam czy jest możliwość wycofania się z niego.

A co Ci grozi? Chyba tylko negatyw od sprzedawcy, ale skoro starałeś się wyjaśnić sprawę to całkiem możliwe, że nic nie wystawi. Zależy od człowieka.
Spokojnie, żadna policja nie zostanie zawiadomiona.
Ostrzeżeń można mieć chyba 2, dopiero przy 3 jest blokada konta.

02.05.2012 23:55
9
odpowiedz
zanonimizowany735851
40
Konsul

@Hakim
Wielkie dzięki i wielki plus dla ciebie, negatywa raczej nie będzie :).

03.05.2012 01:34
Igierr
👎
10
odpowiedz
Igierr
87
Helter Skelter

W tym mailu miałeś wszystko wytłumaczone. Ale byłeś zbyt leniwy żeby przeczytać i na tyle "mądry" by spytać o to na forum. Gratuluję!

03.05.2012 07:10
Belert
11
odpowiedz
Belert
182
Legend

w zyciu jak i na allegro trzeba za wszystko placic .Za wystawienie aukcji tez i za sprzedanie przedmiotu tez.
Gosc sie zgodzil na odstapienie od transakcji ale chce od allegro zwrotu oplat za niezrealizowana transakcje.
Oberwiesz tylko dwa ostrzezenia od allegro ( oni nie lubia zwracac kasy ) , po jednym za kazda transakcje i tyle.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl