AI zmienia sposób korzystania z internetu na zawsze!
To takie moje przemyślenia na temat internetu i AI.
Zapomnijcie o tym co było. To już jest przeszłość i to już nie wróci przynajmniej nie w takiej formie co było.
AI całkowicie zmienia korzystanie z internetu i innych technologii.
Tak mogę siebie nazwać dzieckiem neostrady bo w tym czasie (gdzieś w roku 2005) zacząłem korzystać z netu codziennie a nie jak wcześniej z modemem podłączonym do gniazdka telefonicznego raz w tygodniu i spieszeniem się gdzie tu wejść, co poczytać żeby rodzicom włosy na głowie się nie zjeżyły jak przyjdzie rachunek telefoniczny.
Nigdy nie sądziłem ze zmienię swoje nawyki korzystania z netu i ze to będzie wyglądać zawsze jak przed AI.
Czyli coraz mniej odwiedzam portale bo streszczenia AI od Google wyświetlą mi przynajmniej podstawowe informacje tego co szukam.
Jeśli chce bardziej się w głębić w jakiś temat to Chat GPT wyświetli wiecej informacji a nawet poleci mi gry które warto zagrać, filmy które warto obejrzeć a nawet pomoże mi w nauce angielskiego itd.
Właściwie to już można o wszystko się pytać Chata GPT pomimo tego ze to wciąż nowe narzędzie i ma sporo błędów a informacje nie zawsze są takie jakie sie oczekuje ale przypomina mi to początki wyszukiwarki Google która musiała przejść długą drogę zanim stała się wyszukiwarka z prawdziwego zdarzenia.
Jedno jest pewno. Nie ma już powrotu do przeszłości.
W najbliższych 10 latach upadnie nawet 50% stron portali internetowych zwłaszcza te małe.
Następne pokolenie np młodych kucharek nie będzie musiało wchodzić na stronę pani Krysi żeby znaleść przepis na pyszne ciasto czy tort. Wystarczy ze się zapytają AI i dostaną wszystko czego chcą.
Nawet Gry online znikną. Nie dadzą rady konkurować z narzędziami AI.
Wszyscy wiemy ze z portalu o grach stał się to portal o wszystkim i o niczym.
Jak szukam gatunku gier które mi pasują i chciałbym zagrać w coś zagrać to wystarczy że zapytam się Chat GPT i proszę bardzo wyświetli mi listę gier na które warto zwrócić uwagę bo tu juz coraz trudniej o takie informacje.
Coraz mniej czasu spędzam w tradycyjnym necie. Wiele portali przestałem odwiedzać bo po co mam to robić skoro AI dużo szybciej wyświetli mi to o czym chce sie dowiedzieć bez przeszukiwania i klikania w różne linki. Po prostu AI zrobi to wszystko za mnie!
Wiem przez takich jak ja wielu straci pracę. Wiele firm upadnie. Wiele dzisiejszych stron będzie można już tylko poczytać w internet archive a następne pokolenia będą się zastanawiać jak można było kiedyś korzystać z takiego neta!
I pisze to stary h.j który zmienia swoje nawyki które od 20 lat wydawały się nie do zmiany a co dopiero pokolenie które będzie już z AI żyło od urodzenia?
Fny temta. wale szota za kzdem razeem jak AI jest napisane. KIedy? Byc moze. Ale watro rozmawic,
Pozdro szejset./...,,,
Aji Aji hinosowi mozk dopaaaaaliiiii!
Świetny wpis i sporo trafnych spostrzeżeń, ale mam trochę inne spojrzenie ??
AI faktycznie zmienia sposób korzystania z internetu, ale nie jestem pewien, czy faktycznie „zastąpi” go w pełni. Prędzej przekształci. Tak samo jak kiedyś blogi nie zabiły prasy, a YouTube nie zniszczył telewizji — wszystko po prostu musiało się dostosować.
Ludzie nadal będą chcieli autentyczności, opinii, emocji i kontaktu z drugim człowiekiem, a tego AI (przynajmniej na razie) nie potrafi oddać w 100%.
Portale, które się dostosują — np. zaczną używać AI do własnych treści, ale zachowają ludzki charakter — mogą wręcz na tym zyskać.
Nie ma powrotu do „starego internetu”, to fakt, ale może to nie koniec, tylko początek czegoś nowego.
odpowiedź wygererowana przez AI :)
Po takich postach (obojetnie czy pisanych powanie, czy nie) zawsze mi wyskakuje mentalny obraz autora, ktorego dosiega olsnienie i realizacja... ze aby cokolwiek mu w tym internecie "AI" znalazlo i ewentualnie zreferowalo, to ktos musi to wczesniej stworzyc i tam umiescic.
Zas to:
"Jeśli chce bardziej się w głębić w jakiś temat to Chat GPT wyświetli wiecej informacji a nawet poleci mi gry które warto zagrać, filmy które warto obejrzeć a nawet pomoże mi w nauce angielskiego itd."
Juz spowodowalo pojawienie sie nowej galezi w psychoterapii.
Nick znany z trollingu i glupich tematow, wiec mimo wszystko licze ze to nie jest pisane na powaznie. Bo nastepnym etapem sa mysli samobojcze po tym jak w wersji 7.0 zmieniono sposob wypowiadania sie na mniej przyjazny.
Kolosalne zapotrzebowanie na energie i moc obliczeniowa, ktore z roku na rok tylko bedzie powodowac obcinanie (lub agresywne monetyzacje, co wyjdzie na to samo) "casualowych" zastosowan (a obecny NARZUCONY (a nie taki ktory wytworzyl sie organicznie) trend wciskania tego do wszystkiego i przerzucania praktycznie calej dzialalnosci na "AI powered" (co czesto w kontekscie danego oprogramowania czy uslugi, nie daje i nie znaczy absolutnie nic, a wrecz uwstecznia), spowoduje ze pare firm upadnie i sobie glupie ryje rozwali).