Od kilku dni gracze z całego świata mogą zagłębiać się w starożytny świat basenu Morza Śródziemnego.
Mija kilka dni od premiery a z moich obserwacji wynika, że gra nie poruszyła serc polskich fanów AoE. Oczywistym powodem są mikropłatności, a darmowe granie polega praktycznie tylko na zapoznaniu się z interfejsem gry. Mi to wystarczyło i na drugi dzień nabyłem dodatek premium dla cywilizacji greków. Zakup tego jedynego dodatku zapewnia całkowitą zabawę tą nacją wraz ze wszystkimi jej smaczkami (item, questy itp.) Questy starają się być zróżnicowane no ale cóż wymagać od gry strategicznej cel questów zazwyczaj jest ten sam. Nudę rozwiewają skarby, które na mapach questowych zdobywamy pokonując pilnujących je strażników. Skarby mogą przynieść ciekawe itemy pomagające nam potem w walce PvP, której jeszcze nie testowałem.
Jakie są wasze pierwsze wrażenia z gry, czy porzuciliście jej instalację dowiadując się, ze gra jednak nie jest darmowa?
Wiedzę, że gra naprawdę nie zdobyła dużej popularności w Polsce :)
P.S. Czy wiadomo już kiedy wyjdą dwie następne cywilizacje?
Grałem dobre kilka godzin jeszcze przed oficjalną premierą i gra niczym mnie nie zachwyciła, a AoE 2 jest jedną z moich ulubionych gier. Nie podoba mi się system twojej stolicy, nie podoba mi się questowanie - grałem 8-10 godzin a cały czas mogłem maksymalnie rozwinąć osadę do 2 ery co mnie niezmiernie irytowało. Przez to że tak wolno odblokowujemy następne budynki, technologie itp gra staje się potwornie monotonna, bo powtarza się ten sam schemat: zbieramy jagody -> era 2 -> kilka farm -> barak -> wojsko i koniec. Zagrałem też kilka meczy PvP, które też generalnie jakoś mnie nie wciągnęły. Jeszcze przed zagraniem miałem nadzieje, że komiksowa grafika nie będzie mi przeszkadzała bo sama mechanika gry się obroni - niestety tak nie jest i mnie jako wieloletniego wana starych dobrych AoE, nowa wersja strasznie zawiodła.
Miałem zamiar pograć ale ceny dodatków strasznie mnie zniechęciły. Koszt ich to jak zakup nowej gry na PC :/. Sama podstawka jest darmowa ale starcza podobno na bardzo krótki czas.
gralem w zamknieta bete, nabilem nawet max lvl, teraz zalogowalem sie przy premierze i juz na bodajze 5lvl dostalem nagrody za q ktore wymagaly updatniecia konta do premium. wtf :D
yakuz no niestety nie można robić wszystkich questów nie posiadając premium. Ilość darmowych zadań jest wystarczająca aby przekonać gracza do kupna dodatku. Komu się misje nie spodobały oraz nowy wygląd AoE ten nie będzie chciał wydawać pieniędzy na grę.