Access - wykorzystywanie relacji

Forum Komputery
Odpowiedz
14.12.2011 13:29
1
odpowiedz
Heretyk
100
Generał

Access - wykorzystywanie relacji

Mam dwie tabele: jedna ze spisem klientów, a druga ze spisem zamówień od tych klientów.
Tabele są połączone relacją jeden do wielu. Każdemu zamówieniu przyporządkowany jest jeden klient.

Jak mogę stworzyć w tabeli klient kolumnę, w której każdemu klientowi będzie przyporządkowana ilość jego zamówień?

14.12.2011 14:20
2
odpowiedz
Galihad_NPC
134
Legend

Albo zrób zapytanie, które zwróci klienta i liczbę zamówień, a jeżeli chcesz w tabeli klientów taką kolumnę, to dodaj i zrób kwerendę aktualizującą tą kolumnę, musi zliczyć zamówienia, zgrupować po kliencie.

14.12.2011 20:01
3
odpowiedz
Heretyk
100
Generał

Dzięki.

A zna ktoś może jakąś stronę z objaśnieniem tworzenia kwerend a Accessie 2007? Ta pomoc internetowa Microsoftu najlepsza nie jest.

14.12.2011 20:46
donzoolo
4
odpowiedz
donzoolo
90
Senator

takich rzeczy zazwyczaj z mojej wiedzy sie nie przechowuje w bazie, a wylicza kwerendami.

Przyklad kwerendy, jakiej potrzebujesz:

SELECT klient_id, count(zamowienie_id) FROM klient, zamowienie WHERE klient.klient_id = zamowienie.klient_id GROUP BY klient_id

gdzie:

klient i zamowienie to nazwy tabel
klient.klient_id to klucz główny w tabeli klient
zamowienie_id to klucz główny w tabeli zamowienie
zamowienie.klient_id to klucz obcy w tabeli zamowienie

w selecie mozesz umiescic inna kolumne identyfikujaca twojego klienta, jak np. klient.nazwa, tylko wtedy musisz po tym samym polu grupowac.

Mam nadzieje ze nic nie pomylilem.

14.12.2011 21:28
5
odpowiedz
Heretyk
100
Generał

Dzięki.

Muszę zrobić z tego kolumnę, bo potem chcę to wyeksportować do innego programu do obliczeń statystycznych.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl