A kto z was kupił już rogala?
Jak wiadomo 11 listopada cała Polska organizuje marsze, składanie kwiatów, nabożeństwa itd. a Poznań ma jedyne w swoim rodzaju urodziny słynnej ulicy Św. Marcin! :)
I z tej także okazji, tradycyjne już poznańskie ROGALE!!! Najlepsze na świecie.
W tym roku można je było kupować poprzez serwis allegro, oficjalnie z certyfikatem. Ktoś z was to zrobił? :D A może ktoś się wybiera specjalnie do Poznania na rogale?
http://allegro.pl/my_page.php?uid=23269853
11 listopada i jakieś rogale?
rogale - św. Marcin - luteranizm - Niemcy - NRD - Rosja
Jak zawsze Ruskie chcą zniszczyć polskość
Polaco-->Milcz Trollu
Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu sięga 1891 roku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby - wzorem patrona - zrobili coś dla biednych. Od tej pory bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.
Rogal przez Allegro? odpada, ale chętnie bym spróbował tylko że z Łodzi trochę km jest :/
Wypie(k)rdalaj POZnaniaku ze swoimi rogalami!
Trawką stadionową lepiej sie zajmijcie a nie rogalami które i tak reszta świata ma gdzieś.
viesiek --> no to prawda. Ok. 29 zł za kilogram. No i schodzi tego w jeden dzień 600 ton :]Ale są przepyszne.
Nigdy nie jadlem tych rogali i bardzo chetnie wciagnalbym jednego na sprobowanie. Niestety juz chyba za pozno :(
nie widziałem w krakowie i okolicach do kupienia, a nie bedę kupował na allegro raczej jedzenia, aż tak mnie nie porypało ;)
pecet --> kupisz tylko i wyłącznie w Poznaniu świeże. A te z allegro rozeszły się w kilku tysiącach, więc musiały być dobrze :) I dużo zamówień szło za granicę. Nie wiem w jakiej formie (jak zapakowane) je sprzedawano ;]
ronn --> oj świeżutkie, gorące urywają dupę całkowicie :)
Bardzo lubię, ale żeby kupować jedzenie przez neta? Dziwne to... wola sobie krepla albo kołoczka w piekarni kupić.