Witam, mam ciekawy problem, otóż przy nowszych sterownikach (dawniej szły jakieś mega stare) nie wyskakiwał żaden komunikat, po zmianie płyty i procesora (MSI 870-C45 i II X2 245) po starcie systemu wyskakuje okienko z wymogiem podłączenia dodatkowego zasilania, które o dziwo jest wpięte do karty i nie mam pojęcia jak temu zaradzić, a to bardzo wkurza, bo gra typu Risen nie działa jak powinna (płynnie) nawet na minimalnych ustawieniach. Zasilacz to Tracer 400W, pomocy..
Tracer 400W
Dziękuję, dobranoc.
Pozbądź się tego szrotu jak najszybciej. Najwyraźniej ten wyrób zasilaczo-podobny daje się we znaki.
A coś bez wymiany zasilacza? Jest, bo jest, takie coś dostałem i chwilowo funduszy brak.
To jest wina albo samego (pseudo)zasilacza, albo uwalonej karty przez (pseudo)zasilacz i uwalonego (pseudo)zasilacza.
Prawdopodobnie nowe podzespoły pobierają więcej mocy w porównaniu do starych, przez co zasilacz nie jest w stanie zapewnić odpowiednich napięć karcie graficznej. Ewentualnie coś źle wpiąłeś montując nowy sprzęt. Spróbuj podpiąć dodatkowy kabel od grafiki w inne gniazdo zasilacza - jeśli takowe jest. Raz miałem uwalone dodatkowe gniazdo od zasilacza (były 2) przepiąłem w drugie i było ok.