Na TVN Warszawa pojawił się cholernie ciekawy nius. Reszta jest wiadoma co do mojego zdania.
Górkę wybiorę znając kierunek podejścia.
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,superjumbo-przyleci-do-stolicy,124057.html
ja nie mam juz 8 lat, takze nie chce mi sie
Trzeba musowo zobaczyć to :), nie wiesz może kiedy będzie wiadomo o której będzie leciał ? :)
Nie szukałem jeszcze informacji o godzinie, ale na 99% będą to okolice 14. Najlepszy medialnie czas na tego typu pokaz.
Gdyby nie dali ogłoszenia, że "jest taki fajny" to by nie było takiej fali zachwytu jaką zobaczyłem już w internecie.
A jakby napisali: "Do Warszawy przyleci samolot Jumbo, promujący połącznie Warszawa - USA" (i tylko tyle) to tylu "dziwaków" nie znalazłoby sie.
Muszę się kiedyś wybrać i zobaczyć, co takiego fajnego jest w sterczeniu na jakiejś górce i gapieniu na przelatujący samolot :>
ktoś wie co to dzisiaj za kobyła lądowała około 13 na Okęciu?
Był tak wielki i tak powoli leciał, że myślałem, że to ten airbus..
B-747 Australijskiego Quantasu.
Lądował czystym przypadkiem, bo któryś z pasażerów potrzebował nagłej pomocy lekarskiej.
dzięki mery,
i właśnie znalazłem info http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,awaryjne-ladowanie-boeinga-747,129230.html
"19 marca o godzinie 0640 UTC (0740 Local Time) na Okęciu ląduje DLH9915 (Airbus A380)" to sms od wujka pracującego w kontroli lotów z dnia 04.03.2011 z godziny 9:42 ;)))
tak więc kto w sobotę o 7 rano stawi się na Okęciu gdzie nie ma już dobrych miejsc na oglądanie olbrzyma bo wszystko rozkopane a górka przy Krakowskiej będzie robiła się od ludzi? ;)
ale na 99% będą to okolice 14
się zdziwisz :> to nie pokaz, nic medialnego, nic nie będzie promował tak na dobrą sprawę i ląduje w sumie na chwilę (odlot po 1,5h jakoś)...:) info z pierwszej ręki, czyli od osoby przyjmującej samolot na Okęciu tego dnia :)
EDIT: [12] o właśnie :)
Al FlNo Start End Pattern Orig STD STA Dest Own A/C
LH 9915 19.03.2011 19.03.2011 .....6. FRA 05:00 06:40 WAW LHF 388
LH 9916 19.03.2011 19.03.2011 .....6. WAW 08:10 10:20 IST LHF 388
LH 9917 19.03.2011 19.03.2011 .....6. IST 11:50 14:10 MLA LHF 388
LH 9918 19.03.2011 19.03.2011 .....6. MLA 15:40 18:10 FRA LHF 388
Paudyn --> koło Okęcia to raczej niewielka radocha, miałem kiedyś przymusowy postój koło salonu citroena i większość to shorthaul od święta coś większego z LOTu, teraz za miedzą mam Heathrow a to zupełnie inna para kaloszy...
A wiesz jakiego Kharman masz największego farta? Że właśnie teraz u Ciebie jest 22:47 a nie 23 :-D No i za to generalnie wypiję właśnie Twoje zdrowie, w zgromadzonym dookoła mnie gronie :-))
Na spott zostanie albo Citroen, albo Cargo na wirażowej. Górki żadnej nie ma w okolicy.
O godzinie słyszałem we wtorek, ale czekają z potwierdzeniem jej. Ta godzina do plan.
legrooch [ gry online level: 77 - MPO Squad Member ]
Na spott zostanie albo Citroen, albo Cargo na wirażowej. Górki żadnej nie ma w okolicy.
a co zlikwidowali ze juz nie ma? :) czy moze nie znasz miejscowki?
Kharman - Okęcie to katastrofalna wręcz bieda, o czym wielokrotnie pisałem, z szerokich lądują tam regularnie tylko sypiące się 767 (!!!), jak do warszawki od wielkiego dzwonu (czyli raz - dwa razy do roku) 330 albo 747 to warszawscy spotterzy onanizują się przez tydzień. :) No ale jak się w takim mieście jak Warszawa stworzyć jedno z najdroższych lotnisk na świecie, to później nie ma się co dziwić, że nikt nie chce tam latać. Np. taki Etihad. Lata nawet do Mińska (!!!). No ale do Warszawy nie. :)
legrooch - o czym Ty mówisz, przecież przylot 388 jest odwołany.
Paudyn ---> Grucha zawsze był dziwny ;)))
Dessloch ==> Nie kojarzę górki przy długim pasie :) Możesz naprowadzić na temat?
Awerik ==> nie jest odołany, o co kaman?
Edit:
Właśnie doczytałem - rzeczywiście raczej go nie będzie 19.03
Kharman
Dom jeszcze stoi? ;P A Heathrow to zapewne w istocie inna skala. Większa częstotliwość, większe maszyny, to może i nuda nie taka wielka ;-)
smalczyk
Taka współczesna awangarda? :>
Ta, też potwierdzam odwołanie przylotu 388 ze względu na problemy z dostarczeniem egzemplarza do Lufy -_- padaka...
Uuu grubo, szkoda że nie będe miał okazji.
W Krakowie jak Herkules raz wylądował to reszta samolotów musiała kołować nad lotniskiem bo już dla nich miejsca nie było :P
C-130 to akurat mały jest :)
Ale tego dziada nie przeoczę ze względu na fotki, które miło będzie zrobić z ranka :)
Ciekawe jak pogoda będzie.
Jak nie zapiję w piątek wieczorem, to obowiązkowo się wybieram.
Legrooch --> Gdzie się ustawiasz? Wirażowa przy Cargo?
Diplo ==> O 7 rano sprawdzę, gdzie siadają i jadę na ścieżkę zejściową porobić fotki nadchodzącego. Później objazd na najlepsze miejsce do fotek, na chwilę do domu może i powrót na start (czyli w to samo miejsce, co zejście).
A masz jakąś dobrą miejscówkę na podejścia na 15? Gdzie tam się ustawić można?
Na sobotę na rano ICM zapowiada deszcz :/ Jak będzie padać to nie pojadę, szkoda aparatu.
grucha, jedziesz na górkę przy krakowskiej?
ma ktoś pożyczyć długi obiektyw do Alphy? :/
Na 15 ustawiłbym się dla świętego spokoju przy dawnym kinie Lotnik (Trend itd) koło Forda. Ewentualnie na piechotę przeskoczył na drugą stronę pod bramę autokomisu. Innej lepszej opcji nie ma niestety.
Na 33 natomiast spróbuję jakoś na koniec pasa się ustawić od strony Dawid, tyle że przez węzeł Lotnisko może być problem w dojeździe przez błoto. Ostatecznie na 33 ustawię się przy Cargo na Wirażowej, tzn do Cargo i później wzdłuż płotu pod sam pas.
hohner ==> Górka nic Ci nie da poza momentem lądowania. Ja chcę być pod nim, a w czasie startu kręcić jego ustawienie się na końcówce.
Hmh na 90% bedzie siadał na 15, gdzie tam sie ustawic by miec ladny widok -_-
Snakepit --> Skąd ta pewność? Wszystko od wiatru zależy.
Jak by siadał na 15'tkę to rozważę zostanie w domu :-) Mieszkam na Bemowie i mam ładny widok na podejścia na 15'tkę :)
Diplo - też mieszkam na Bemowie ;)
mam wujka w kontroli lotów i wlasnie dzwonilem do niego :) da mi jeszcze znac gdzie bedzie ladowal jakos o 5 rano bym mial czas podjechac w razie co :D
A jak bedzie siadał na 33 to do dupy bo nie wiem jak tam sie ustawic do filmowania/focenia :/ Zakladam ze 11/29 sa za krotkie dla niego :)
Na 15 jest najlepszy efekt ze względu na niskie podejście. W przypadku 380-ki będzie jeszcze lepiej z tego powodu, stąd chcę się załapać na lądowanie.
Start to będzie majestat ciężkości, więc też będzie sympatycznie na to popatrzeć.
Czyli najlepiej chyba się załapać na 15 pod siatę hmh...gdzie tam zaparkować? Zawsze na górkę jeździłem na 11 0_o
Ja jestem poza Warszawą ale liczę na jakieś dobre foty i filmiki :)
Tak, jak pisałem - koło Forda (kierunek Janki). Tam jest od groma miejsca i policja się nie przyczepi.
Sanakepit --> Napisz koniecznie jak będziesz wiedział gdzie siada.
A z tego co wiem to obecnie 11/29 jest tak czy siak jest zamknięty.
Kijowe prognozy są - Widoczność 500m, podstawa chmur jeszcze niżej. Z forda może być za daleko...
19.03 przed przyjazdem zadzwońcie na ATISa i się wszystkiego dowiecie gdzie jechać :)
(022)6502111
Na 11/29 na stówe nie będzie lądował, zbyt krótki pas. (Poza tym zamknięty)
Zależy od pogody... Jak pochmurnie będzie, deszczowo, to tylko 33, podchodzenie z przyrządami. Na 15 tylko visual, przy dobrej widoczności, tak czy siak wiatr ma tutaj największe znaczenie :) Będę oglądał koniecznie:)
Na 11 leży wielka hałda ziemi, więc co najwyżej podejście może robić od 29 celem wyhamowania dla niej ;)
No i nie jadę :( będę obserwował z okna :(
Widziałem już to gó... na żywo, wiec i tak bym ie pojechał. Samolot jak samolot. Ale jakby znów B17 lądowało to byłoby coś.
na facebooku na profilu Lotniska Chopina bedzie stream na zywo
[36] dołączam do prośby :D
Dobra, ja się zwijam za chwilę.
Lądowanie na 33, czyli Wirażowa Cargo :(
Pichtowy ==> Tego już widziałem, więc zlewka :P
Wróciłem :)
Piękna sztuka... :)
Filmiki na YT się uploadują, więc później wkleję w tym poście.
Aaa, czyli jednak pojechałeś na start też :-) To widzę po zdjęciu, że tam również staliśmy koło siebie, tylko że już nie dzwoniłem drugi raz, żeby Ci dupy nie zawracać :-)
Najlepsze, że jak wszyscy zaczęli ruszać z parkingu, to ta cała godzina, która dzieliła lądowanie od startu bardzo szybko zleciała :-D
++++++
Aha, no i pozdrowienia dla panów z komisu, którzy w godzinach pracy nie chcieli udostępnić widzom terenu...
Kurde, pierwszy raz wyjeżdżałem po chodniku, łamiąc przepisy... Ale z Cargo nie było się jak wydostać przez te wszystkie pipy...
Przezornie zaparkowałem koło baru Okęcie tym razem :)
Ale ludzie to jednak wieśniaki - ile mięsa narzucałem na gości, którzy z aparatami wpieprzali się w obiektyw kamery mając obok od cholery wolnego miejsca....
Mina gościa, któremu najpierw pokazałem dłoń w obiektywie, a później swój ryj bezcenna :)
- "Panie, co Pan?"
- "Skoro fagasie chcesz być na filmie, to ja chcę być na zdjęciach"
I to wszystko z dzieciakiem na rękach robiłeś? :-D
HAHAHHAHAHAHAHAHA
http://www.alert24.pl/alert24/51,84880,9281359.html?i=1
warszafka/polska zjechała się popatrzeć na samolot, haahhaahahhaha. CO ZA WIOCHA! :D :D :D :D
ciekawe czy jak jakieś porsche czy ferrari jedzie ulica to tez polaczki wyjmują aparaty? :)))))))))))))))))))))))))))
[56] zamknij jadaczkę paszczaku :)
legrooch
a TVN24 nadał na zywo wejscie zanim wylądował, a gdy właśnie dotykał pasa, to puscili reklamy :D
a na odlocie, o dziwo, pokazali w okienku obok okna z relacją z rady krajowej PO.
co by nie było - fajnie się prezentuje i nawet szybko się podniósł
Mnie A380 nie kręci tak bardzo (choć chciałem go zobaczyć) bo jest brzydki jak noc listopadowa, za to nowego 747-8 Intercontinental to bym chciał zobaczyć na żywo i to z bliska :>
Mnie się już standardowe samoloty przejadły. Brakuje ciekawostek takich, jak DC-10/MD-11/12 czy właśnie A380/A340.
Jumbo często gęsto są gośćmi Okęcia. Akurat Intercontinentala jeszcze nie widziałem, ale to kwestia czasu. Na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia.
PS. Wolę już, jak F-16 czy Blackhawki lądują na Okęciu niż Jumbo :)
Na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia.
Ślepyś Panie !! :D
Ciekawostką jest to, że samolot, który dzisiaj wylądował na Okęciu, był pusty - bez pasażerów.
dla idioty ciekawostka tylko...
normalnie nikogo nie dziwi, że samolot "transatlantycki" leci w celach marketingowych do sąsiedniego kraju pusty...
- "Panie, co Pan?"
- "Skoro fagasie chcesz być na filmie, to ja chcę być na zdjęciach"
- :D
BTW. Dzięki za filmy legrooch :)
".. o juz nie dotyka, juz nie dotyka !"
skoro byl pusty, to mogli chociaz kilka osob zabrac za free :P
SAmolot samolotem. Fakt największy, jest na co popatrzeć.
Ale dlaczego niektórzy się zjeżdżają tylko po to by zobaczyć taki samolot?
Zastanawia mnie to.
Niech przyleci Mirya An-225 ;P
Nie Mirya, tylko Mrija - to po pierwsze :)
Po drugie niektórzy mają na miejsce od 5 minut do 10 minut samochodem zależnie od lokalizacji :)