Jestem aktualnie w posiadaniu 1050 ti która od nowości wydaje dość uciążliwy dźwięk. Nie jest on bardzo głośny, ale jednak trochę irytuje, gdyż w porównaniu do 750 ti którą miałem dawniej ta karta jest wyraźnie głośniejsza zarówno w spoczynku jak i pod obciążeniem. Tutaj zamieszczam wam link do nagrania gdzie słychać pracę wiatraka (prędkość 30%) gdy karta jest w spoczynku i mam do was drodzy golowicze pytania:
1) czy to jest normalne w tej karcie czy takie coś podlega gwarancji?
2) jest jakiś sposób na ograniczenie hałasu? Może wymiana samego wiatraka lub nasmarowanie łożyska?
Bawiłem się w Afterburnerze ale nie da się zmniejszyć szybkości wiatraka poniżej 30% mimo dość niskich temepratur.
Link do nagrania: https://youtu.be/4XyLeoMGWCs
Podmiana wentylatora na cichszy na pewno nie zaszkodzi, chyba ze to nieumiejetnie przeprowadzisz.
Jestem aktualnie w posiadaniu 1050 ti która od nowości wydaje dość uciążliwy dźwięk.
Tak jest właśnie kończy kupowanie grafiki, gdzie głównym kryterium jest cena, ja kupując swoją przeglądałem testy i wybrałem tą która najciszej chodzi, efekt taki że praktycznie jej nie słyszę :)
Co do wymiany to musisz sprawdzić czy w ogóle się da odkręcić sam wentylator, bo sporo tego typu rozwiązań na grafikach jest zrobiona na stałe, często jak już się da to wymiary nie pasują. Jak mi w starej grafie padł wentylator nowy musiałem przykleić na gorący klej wycinając większą dziurę w plastiku.
Wywal całkowicie wentylator, bo po pierwsze będzie ciszej i mniej kurzu w obudowie. Montują wszędzie te wiatraczki dla szpanu, a potem jest jak jest.
Ja na starej 560 TI jak mi umarł wentylator to wywaliłem go razem z plastikiem do szuflady i zamontowałem 2x 80 co okazało się na dłuższą metę błędem, chociarz temperatury spadły na grafie o 10 stopni :) Po roku karta trup :) w miejscu gdzie podłączało się dodatkowe zasilanie pcb pożółkło i kilka podzespołów w tym miejscu się spaliło. Po zatrudnieniu detektywa Rutkowskiego ak. spojrzeniu na stary plastik z szuflady i przymierzeniu go do grafy :) okazało się że ten feralny plastik powodował że część powietrza wiała sobie na ten spalony fragment pcb, a moje chałupniczo doklejone 80 nie :P
Jeszcze jedno pytanko, czy ktoś z was wie czy jest możliwość zmusić wiatrak karty do pracy poniżej tych 30%? Jakiś program do tego? Słyszałem coś o wgrywaniu biosu innego producenta danej karty ale to już chyba trochę ryzykowna zabawa, a ja też nie znam się na tym wszystkim zbyt dobrze.
Jak ci wiatrak wyje na 30% to już nic nie pomoże, możesz napisać do supportu producenta grafy czy zapewniają podzespoły na wymianę, ogólnie ciszę zapewni tylko zmodowanie grafy. Tu to różnie bywa, jak się nie znajdzie wymiarowo bardzo podobnego wentylatora z innej grafy to pozostaje doklejka :) a to powiększy grubość grafiki o 2 sloty, co nie zawsze jest możliwe.
Jak w afterburnerze nie możesz zejść poniżej 30% obrotów wentylatora to raczej inny soft nie pomoże. W zmianę vbiosu karty bym się nie bawił bo możesz uceglić sobie kartę. Najlepsze wyjście to zdjęcie tej plastikowej osłony razem z wentylatorem i doczepienie zamiast tego jakiegoś lepszego wentyla (tutaj zależy od budżetu choć sam polecam noctuę) na opaski zaciskowe i podłączenie go pod płytę główną.
Bardzo ciekawa opcja tylko z tego co widzę mam na płycie głównej dwa złącza na wentylator, CPU fan i chassis fan, oba już zajęte.
Możesz zaopatrzyć się w jakiś splitter/rozgałęziacz. Wtedy jednocześnie będziesz mógł kontrolować wentylator grafiki razem z tym od obudowy. Ewentualnie jest jeszcze opcja adaptera PWM/3-pin na sata lub molex. W tedy możesz poszukać takiego, który na sztywno dawkuje 5V na wentylator.
jednocześnie będziesz mógł kontrolować wentylator grafiki razem z tym od obudowy
Oba wtedy będą musiały pracować na takich samych obrotach czy będę mógł osobno sterować pracą jednego i drugiego?
opcja adaptera PWM/3-pin na sata lub molex
Tutaj przyznam że chyba nie do końca wiem o co chodzi, mógłbyś troszkę rozjaśnić jak to by wtedy miało być wszystko podłączone?
I w sumie jeszcze jedna rzecz, czy taki wentylator podpięty pod płytę główną będzie można ustawić tak żeby dostosowywał swoją prędkość do temperatury karty graficznej?