Technologie Tanie i polecane Porady PC Windows Konsole Telefony Technika
Wiadomość sprzęt i soft 28 kwietnia 2021, 12:05

autor: Bartłomiej Sagan

Intel Core i9-11900K jako grill; efekty smażenia mięsa (nie) zaskakują

Nowe procesory Intel Rocket Lake-S zbierają w mediach mieszane recenzje. Jednak czy topowy i9-11900K pozytywnie zaskoczy sceptyków w najważniejszym teście, jakiemu mogło być poddane CPU, czyli grillowaniu mięsa?

Wielkimi krokami zbliża się weekend majowy, a więc okazja do wyjścia na ogródek i uruchomienia grilla. Niestety, ale może zdarzyć się, że takowej maszynerii się nie posiada, a i kupno urządzenia będzie utrudnione, gdyż wszystkie oszczędności zostały przeznaczone na nowy flagowiec Intela w postaci i9-11900K. Na całe szczęście redaktorzy japońskiego portalu ASCII w swoim teście topowego CPU z rodziny Rocket Lake-S sprawdzili, czy tak rewolucyjne jego wykorzystanie jest możliwe. W tym celu wyposażyli płytę główną (Gigabyte Aorus Z590 Tachyon) w mini ruszt, na którym następnie umieścili porcję mięsa.

Intel Core i9-11900K jako grill; efekty smażenia mięsa (nie) zaskakują - ilustracja #1
Stanowisko do grillowania dla gracza. Tylko gdzie RGB na ruszcie?

Rezultat? Nieco rozczarowujący. Po ponad godzinie ,,grillowania" mięso co prawda zaczęło brązowieć, ale temperatura rusztu wynosiła zaledwie 50 stopni Celsjusza (powinno być co najmniej 60-65 stopni, aby smażenie w ten sposób miało sens), podczas gdy sam procesor utrzymywał około 100 stopni. Przekazywanie ciepła było jednak utrudnione przez wykorzystanie dosyć grubego termopada na CPU. Dalsze ogrzewanie przez kolejne 2 godziny nie przyniosło rezultatów. Chociaż z wierzchu wieprzowina wyglądała na gotową do zjedzenia, w środku była surowa. Warto jednak podkreślić, że podzielenie mięsa na bardzo małe porcje znacznie zwiększyłoby skuteczność grillowania przy wykorzystaniu procesora. Wzrosłaby bowiem powierzchnia styku kawałka wieprzowiny i części rusztu, w którym grzanie było najbardziej intensywne.

Intel Core i9-11900K jako grill; efekty smażenia mięsa (nie) zaskakują - ilustracja #2
Prawie jadalne.

Na osłodę, czekoladowe fondue będzie możliwe do przygotowania na CPU bez większych problemów. Podzielona na części czekolada rozpuściła się po kilkunastu minutach, co ostatecznie spowodowało wyłączenie się platformy testowej, gdyż umieszczona na procesorze aluminiowa płytka służąca za podstawkę zablokowała możliwość skutecznego odprowadzenia i rozproszenia ciepła. Cóż, ważne, że fondue się udało i może nowe jednostki Intela z rodziny Rocket Lake-S nie są całkowitym marnotrawstwem piasku.

Intel Core i9-11900K jako grill; efekty smażenia mięsa (nie) zaskakują - ilustracja #3

Zapraszamy Was na nasz nowy kanał na YouTube – GRYOnline Technologie, który jest poświęcony zagadnieniom związanym z nowymi technologiami. Znajdziecie tam liczne porady dotyczące problemów z komputerami, konsolami, smartfonami i sprzętem dla graczy.