Zużycie CPU i GPU

Forum Komputery
Odpowiedz
15.10.2011 22:50
1
odpowiedz
zanonimizowany803925
3
Legionista

Zużycie CPU i GPU

Cześć
Zna może ktoś jakiś sposób jak wykorzystać GPU na 100% w battlefieldzie bad company 2 ? Już wyjaśniam o co chodzi ;d . Gdy gram w bf zużycie karty jest na poziomie 40-65% (sprawdzam w msi afterburner), a CPU 77% (wynik uśredniony z programu process lasso ). Dla porównania w wiedźminie 2 GPU jest cały czas na 99%. Jest jakiś sposób żeby wykorzystać kartę na max (z wymaganiami jestem gdzieś między minimalnymi a a zalecanymi, bliżej minimalnych ;p ). A może to proc hamuje kartę (bf strasznie go żre ;p choć 77 to nie 100 ;p ) Z góry dzięki za odpowiedź ;)

15.10.2011 22:54
ryder  wieczny palacz
😊
2
odpowiedz
ryder wieczny palacz
81
miszczupiszczu

Myślę (choć się na tym dobrze nie znam ) ,że można to zrobić tak, wchodzisz w menadżer zadań ,ale musisz mieć uruchomiona grę, zamaczasz grę (jej proces) i prawy przyciskiem myszy klikasz priorytet wysoki czy jakoś tak.Nie wiem może to coś da ,ale wątpie ,bo gra zawsze pobiera tyle procesora ile jej potrzeba :)

15.10.2011 23:01
3
odpowiedz
Aureliusz_NPC
87
Legend

Nie ma czegoś takiego jak zużycie procesora czy GPU. Jest UŻYCIE. Różnica jest kolosalna. Procesory się nie zużywają. Działają tak samo dopóki się nie zepsują całkowicie. Zużywać może się silnik w samochodzie, a w komputerze na przykład wiatraczek.

To, że jakaś gra nie wykorzystuje w 100% mocy kary nie oznacza od razu, że powinna. Po prostu nie jest to wymagane do dostatecznie płynnego wyświetlania obrazu. BC2 z tego co wiem ma standardowo wymuszaną synchronizację pionową, co oznacza, że osiągniesz maksymalnie 60 klatek na sekundę (odświeżanie monitora). Jeżeli karta potrafi więcej, to po prostu nie musi się wysilać.

15.10.2011 23:12
4
odpowiedz
zanonimizowany803925
3
Legionista

ryder ustawiłem priorytet I/O na wysoki a klasa priorytetu, ta o której mówisz prowadzi raczej do niestabilności bo system kieruje moc przede wszystkim do obsługi gry co może powodować ( przynajmniej u mnie ;p) zacinanie się myszki i różne dziwne akcje w grze. Narmo srry za literówkę chodziło mi o użycie (nie czepiaj się ;p) Tyle że mnie w bf laguje jak cholera a karta czasem nie jest nawet w połowie wykorzystana ;/

15.10.2011 23:18
5
odpowiedz
Lutz
173
Legend

Blad rozumowania, procesor i karta grafiki nie robia tych samych rzeczy, GPU nie moze supportowac rzeczy ktorymi musi zajmowac sie procesor i vice versa (chociaz to drugie da sie robic w wiekszosci zastosowan).

Jezeli w grze jest duzo skomplikowanej geometrii do liczenia, AI, fizyka (chociaz tutaj karty grafiki wspomagaja procesor), zajmuje sie tym procesor, karta grafiki zajmuje sie generowaniem grafiki, wypelnianiem teksturami, nakladaniem shaderow, itp.

Jezeli procesor ma wysokie zuzycie znaczy ze jest niedoskalowany do karty grafiki - chociaz to nie ma tak naprawde zadnego przelozenia bo zalezy od konkretnego zastosowania.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl