Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zupy i inne posiłki w proszku.

22.07.2012 22:05
1
zanonimizowany751041
21
Generał

Zupy i inne posiłki w proszku.

Tak się zastanawiam o zupkach z paczki od Amino, Knorra itp. Czy są bardzo szkodliwe ? Wiadomo że znajdą się jakieś konserwanty albo barwniki, są wszędzie. Jak bardzo są niezdrowe ? Jem takie zupki lub makarony z sosem z torebki już bardzo długo, i jeszcze nigdy nie rozbolał mnie brzuch, a powszechnie uznawane są za szkodliwe. Czy poszczególne marki różnią się od siebie jakością ? Jeśli tak to które są najlepsze.

22.07.2012 22:07
2
odpowiedz
kupisada
37
Pretorianin

jedz codziennie a za kilka lat sie przekonasz

22.07.2012 22:09
3
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend
22.07.2012 22:10
Agent_007
4
odpowiedz
Agent_007
151
Kiss my Aces!

Raz na około dwa tygodnie lubie sobie zjeść jakąś zupke od Vifona i nic mi jeszcze nie odpadło ani się nie pomarszczyło. Ale jeśli ktoś to wpierdziela codziennie to na pewno potrafi zaszkodzić. Jak wszystko stosowane bez umiaru.

22.07.2012 22:11
.:Jj:.
5
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

Wifonki i Czokoszoki dostarczają wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu.

22.07.2012 22:15
fire
6
odpowiedz
fire
45
Spacz

^ Pozdrawiam.

A co do tematu, to pewnie na dłuższą metę, jakby tak jeść je codziennie, to żołądkowi mogłoby coś się stać, ale raz na jakiś czas jedzenie tego nie powinno szkodzić. Pomijając fakt, że w zasadzie te wszystkie dania z proszku nie mają prawie w ogóle wartości odżywczych.

22.07.2012 22:20
😍
7
odpowiedz
zanonimizowany851626
1
Legionista

Biedni studenci

22.07.2012 22:29
kokoju
8
odpowiedz
kokoju
109
Handlarz z Neverwinter

Popieram, uwielbiam te zupki, szczególnie te od Knorra, aż chyba jutro sobie sprawię na obiad:)

PS. Żeby nie zaśmiecac forum nowym wątkiem, znacie jakiś chipsy bardziej ostre od Lay's Piekielne Wasabi? Próbowałem wczoraj Inferno z Lidla ale przegrały starcie

Kompo - > prawda, pamiętam ten wątek i o ile się nie mylę to właśnie o tych Inferno była mowa:/

22.07.2012 22:34
ma_ko
👍
9
odpowiedz
ma_ko
61

Image

Tylko ---->

22.07.2012 22:35
Kompo
10
odpowiedz
Kompo
212
Legend

Ja czasem jem, bo lubię i szybko jest gotowe, Gorący Kubek i dania z makaronem Knorra zawsze na propsie. Klasyczny, ostry Vifon też.

kokoju - > kiedyś na forum była mowa o jakichś chipsach z Lidla, które są ponoć ostre po bandzie, nie wiem, szukałem w paru Lidlach i nie znalazłem, a chciałbym to sprawdzić, bo dla mnie ostatnio nic już nie jest ostre. [edit - a widzisz, zawiesiłem się i nie doczytałem, że już je sprawdzałeś]

22.07.2012 22:37
11
odpowiedz
147
    ENNIO MORRICONE    

Nie jem chipsów ale te Lays Wasabi mnie zaciekawiły.
Lubię Lorenza (?) orzeszki w wasabi. hm.

22.07.2012 22:59
Damiandi Team
12
odpowiedz
Damiandi Team
103

Warzywa i owoce z ogródka. Mięso i jajka od rodziny ze wsi. Gorąco polecam.

22.07.2012 23:01
👍
13
odpowiedz
kkazz
91
Konsul

jadłem codziennie takie o to zupki i chipsy przez jakiś czas, i wylądowałem w szpitalu, także nie polecam :D

22.07.2012 23:02
14
odpowiedz
Weteran gracz
72
Generał

jem naturalne rzeczy, radze unikać zupek chińskich, kebabów, mcdonaldów ,innego ścierwa, może i dobre, czasami można zjeść nie mówie, ale ja tak jadłem byle co a później wyszło aż do teraz: problemy z żołądkiem ,kurwa nie wiadomo co oni tam dodają, teraz patrze inaczej na żywność

22.07.2012 23:07
kokoju
15
odpowiedz
kokoju
109
Handlarz z Neverwinter

Hmm, byłem wczoraj na nowym kubełku w KFC (11vs11), ale w ramach wyrównania spędziłem 3 godziny na grze w Badmintona, może nie jest to tak wysilający sport jak dajmy na to koszykówka ,ale jest moim ulubionym, nawet zamiast kupna nowej gry wybrałem nową rakietę więc to zawsze coś:)

22.07.2012 23:13
16
odpowiedz
Weteran gracz
72
Generał

dużo jem a nawet wpier**lam ale gram troche w kosza i to rekompensuje troszke ,ale

spoiler start

i tak jestem gruby hehe

spoiler stop

22.07.2012 23:17
17
odpowiedz
zanonimizowany688961
26
Generał

Z tą szkodliwością jedzenia to w ogóle jedna wielka bujda. Jeżeli pijesz od czasu do czasu piwo lub inne napoje wyskokowe, albo, nie daj boże, palisz tytoń, to wprowadzasz do organizmu nieporównywalnie więcej toksyn niż w zupkach i innych wynalazkach. Zwłaszcza w przypadku zupek, chipsów, słodyczy i innych tego rodzaju produktów, wpływ konserwantów (nierzadko są to substancje potrzebne, np.: witamina C) i barwników jest nieistotny w porównaniu z wpływem soli, cukrów, tłuszczów etc.

Głównym problemem to braki w diecie. Jeżeli regularnie jeść same zupki chińskie (czyli makaron z wodą, przyprawami i odrobiną oleju) bez niczego innego, to moga pojawić się problemy z układem trawiennym typowe dla niedoboru błonnika (z zaparciami na czele) i krwionośnym (głównie nadciśnienie wywołane nadmiarem soli). Jeżeli dla kogoś zupki są zatem częstym posiłkiem (np.: w pracy), to lepiej będzie przejść choćby na kanapki.

22.07.2012 23:17
18
odpowiedz
zanonimizowany851559
1
Pretorianin

Jak mnie smaki nachodza to jem i tyle w temacie. W duzych ilosciach wszystko szkodzi :)

22.07.2012 23:29
Apokalipsis
😊
19
odpowiedz
Apokalipsis
64
Senator

A co do tematu, to pewnie na dłuższą metę, jakby tak jeść je codziennie, to żołądkowi mogłoby coś się stać, ale raz na jakiś czas jedzenie tego nie powinno szkodzić.

Zupki przede wszystkim atakują wątrobę, bo to ona rozkłada szkodliwe substancje w organizmie (a w konsekwencji - żołądek).

Nie dość, że te wszystkie potrawki nie mają w sobie żadnych składników odżywczych, to jeszcze nie brakuje w nich chemicznych wzmacniaczy smaku, spulchniaczy, barwników, aromatów (w tym glutaminian sodu). Co ciekawe, taka zupka zawiera więcej soli niż wynosi jej dzienne zapotrzebowanie - stosunek 8:6 (g) - ta druga, to dzienne zapotrzebowanie. Jej nadmiar zaburza funkcjonowanie nerek; zatrzymuje wodę w organizmie. Powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej z kilku powodów (tycie).. Takie tam. Podobnie jak zabawki z fast-foodów, po jej spożyciu nadal odczuwamy głód.

Edit: O czym warto wspomnieć, jej systematyczne spożywanie upośledza tkankę mózgu (nerwową..).

22.07.2012 23:30
20
odpowiedz
zanonimizowany851212
5
Centurion

Ja tam tylko goracy kubek nie raz wypije w robocie i tyle. Wydaje mi sie ze takie przeznaczenie maja takie zupy a nie jadanie ich na codzien.

22.07.2012 23:35
Zielona Żabka
21
odpowiedz
Zielona Żabka
117
jaka jestem rozpieprzona

wszystko jest dla ludzi, od niczego nie umrzesz o ile będzie miał umiar :)

22.07.2012 23:40
Kompo
😊
22
odpowiedz
Kompo
212
Legend

Zielona Żabka - > trochę tych rzeczy, od których człowiek może umrzeć jednak jest, więc nie wszystko jest dla ludzi, na przykład rycyny nie polecam. :P

22.07.2012 23:45
Zielona Żabka
23
odpowiedz
Zielona Żabka
117
jaka jestem rozpieprzona

okay, okay, ale nie bądźmy tacy radykalni :) iykwim

23.07.2012 00:16
HUtH
😐
24
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

jest tak wspaniale łatwo kupić sobie zapas zupek czy innych kubków i raz dwa je przygotować i wszamać, zamiast np. zrobić sobie kanapeczki z szynką prawdziwą i warzywami albo zrobić sobie w domu granolę, którą można potem jeść z jogurtem... jest tak bardzo trudno robić takie rzeczy, a przecież zupka raz-dwa i gotowa

23.07.2012 01:27
Herr Pietrus
25
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

Mnie brzuch boli jak czuje smród tych zupek, co dopiero mówić o jedzeniu... Chyba bym nad zupką puścił klasycznego pawia...

za to z Fast-Foodami się nie zgodzę. taki BigMac dłużej mnie "trzyma" niz najlepsze kanapeczki z serkiem, szynką, jajkiem, pomidorkiem, majonezem itp...
Ale często to ja tych Maców nie jadam... Juz chyba częściej Twistera z KFC, a to też, raz na miesiąc, góra dwa tygodnie...

23.07.2012 07:50
DARKI
26
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

Lepiej kupujcie mrożone zupy warzywne(np Hortex), przynajmniej są zdrowe, smakują wybornie a przy tym można się najeść:)

23.07.2012 08:08
jarekao
27
odpowiedz
jarekao
162
PAX

Nie jest to zdrowa żywność, ale w małych ilościach nie powinna szkodzić. Problem może powstać, gdy ktoś będzie jadł je codziennie.

Forum: Zupy i inne posiłki w proszku.