Tak się zastanawiam czy jest możliwe w dzisiejszych czasz złożyć komputer, który będzie niesłyszalny nawet pod dużym obciążeniem?
Sam mam komputer, który podczas normalnego korzystania komputera, np. podczas przeglądania stron www, oglądania filmów czy pisania tekstu w programie do pisania jest praktycznie niesłyszalny. Komputer mam jeszcze pod biurkiem to go w ogóle nie słyszę. Dopiero go słychać jak włączę np. jakąś wymagającą grę czy jakiś program do renderowania filmów. To już w tedy sprzęt nabiera obrotów i jest dość hałaśliwy. Więc tak się zastawiam czy jest to możliwe.
Chłodzenie wodne. Albo jakieś dobre Wenty jak Noqtua.
Chłodzenia wodne nie są jakoś specjalnie ciche, o ile się nie myle nie są cichsze od normalnych coolerów a mogą być głośniejsze zależnie od modelu bo ostatecznie ciepło jest odprowadzane wentylatorami z radiatora przyczepionego do górnej części obudowy.
Polecam poszukać komponentów i chłodzenia powietrzem o pokaźnych rozmiarach + dobrą wyciszoną obudowę.
Z obudów polecę serię Define od Fractal Design, kupiłem bratu Define R6 i świetnie wycisza.
Karta graficzna = musisz znaleźć poziom wydajności jaki szukasz, a potem przeglądać testy aby wybrać najcichszą.
Procek = kup jakiś topowy cooler od BeQuiet, największy jaki zmieścisz.
Dwuwieżowe chłodzenie i dwa, lub trzy wentylatory i masz dosłownie bezgłośny procek. Sam mam Ryzena 1700X i chłodzenie MSI Frozr L, który podczas grania słychać w formie minimalnego szumu, a nie jest to jakiś topowy cooler (I nawet go nie polecę bo powinien być sprzedawany z 2 wiatraczkami).
Btw: z MSI Frozr L miałem ciekawe doświadczenie. Frozr L jest sprzedawany włącznie z jednym wentylatorem, który ze względu na budowę radiatora i gęstość żeberek (bardzo gęste) nie wyrabiał z przepychaniem powietrza przez co był gorszy niż inne coolery o podobnej wadze. Dopiero jak dokupiłem drugi wentylator i podpiąłem, to sam cooler zaczał pokazywać swoją wartość.
pasywne obudowy :P
które pełnią funkcję chłodzenia :)
https://itpc.net.pl/calyos-nsg-s0-zebrano-pieniadze-na-w-pelni-pasywna-obudowe/
https://gadzetomania.pl/58533,streacom-db4-pasywne-chlodzenie
Wentylatory obudowy do 1000 obr, cpu do 1500. Najlepszej woda i śmigła do 1000 chlodnica/obudowa.
Wydajne zestawy chłodzące mają fabrycznie często wentylatory 1800-2500 obr co jest głośne. Pewnie, że schłodzi w każdych warunkach, ale można dostosować to pod siebie przy dobrej temperaturze.
Skoro głośna chłodnica pracuje np przy 60-65 to można wymienić wentylatory na wolniejsze i ciche do 75 st.
Gram w nocy przy audio na 10-40 % i kompa nie slysze
Sporo daje undervolting plus własna krzywa prędkości wentylatorów, wbrew pozorom da się nawet jednocześnie podkręcić i obniżyć temperatury. Na swoim gtx 1070 mam pobór prądu:
145W na ustawieniach domyślnych
95W po UV (bez straty wydajności)
115W po jednoczesnym UV i OC
co oczywiście przekłada się na mniej generowanego ciepła więc i układ chłodzenia się nudzi. Generalnie karta graficzna pod obciążeniem po UV ma 630 obr/min także tyle co nic. Po UV i OC poniżej 1000 obr/min.
Do tego odpowiednia obudowa, wysokiej klasy chłodzenie na cpu plus dobór wentylatorów, tylko ssd, zasilacz z najwyższą możliwą sprawnością.