Sprawa ma się tak, znajomy wczoraj zgubił telefon w nocy. Był to Htc Desire hd, miał gps itd.
Do godziny 15 z hakiem nikt go jeszcze nie znalazł, dzwonek miał dość głośny, tak więc myślę że przez te kilkadziesiąt prób dzwonienia na numer telefonu już dawno by ktoś go znalazł, niestety po godzinie 15 telefon był już rozładowany/wyłączony. Kolega nie bawił się nigdy usługą htcsense, nic nie ustawiał. Czy jest jakiś sposób na znalezienie go za pomocą gps, czy ostatnie połączenie, bądź próba połączenia się z telefonem. Czy operator ma taka możliwośc?
Mozesz isc z tym na policje , mozliwe ze telefon nie został przypadkowo zgubiony tylko skradziony.
Słyszałem ze mozna telefon namiezyc po ostatniej rozmowie , ale ona musiała by trwac cos koło minuty w góre ale pewny to nie jestem.
Teoretycznie operator ma taką możliwość, poprzez logowania do stacji bazowych (BTS) ale takie coś ma rozrzut 1-2 km nawet :(
Jeśli chodzi o GPS - to GPS w trakcie gubienia musiał by być włączony - a pewnie z powodu oszczędności baterii był wyłączony, a i tak aby po GPSie szukać musiał by wcześniej mieć wgrane w telefonie oprogramowanie śledzące, które po logowaniu się daje obraz gdzie ktoś jest.
i jeszcze jedno telefon był ubezpieczony w orange za 7,99. Od kradzieży (nie kieszonkowych) i uszkodzeń mechanicznych. Czy jest sens wymyślania historyjki z kradzieżą, iść na policje itd.?
A jaka jest różnica między zgubieniem a kradzieżą ?
Przecież nie musisz wiedzieć, że Ci ktoś ukradł telefon. Tak samo przy zgubieniu nie musisz wiedzieć, że się zgubił tylko myśleć, ze Ci ukradli.
Tak więc jeśli telefon był ubezpieczony, to musisz zgłosić sprawę na Policje, mówiąc że telefon został ukradziony - na zgubienia nie reagują i wziąć od nich zaświadczenie o kradzieży i z takim zgłosić się do ubezpieczyciela - ale najpierw przeczytaj zasady ubezpieczenia.
[1]Al Swearengen -> wczoraj w nocy? hmm niech kolega usilnie postara sobie przypomniec jakie rowy zaliczal wracajac w nocy do domu... napewno sie znajdzie
cóż chyba jednak będzie musiał się przejść na policję. Swoją drogą czy ktoś z golowiczów odzyskał skradziony telefon korzystając z ubezpieczenia?
jak obecnie wypada sprawa namierzenia tel za pomocą numer imei przez operatora? Dalej bardzo niechętnie to robią?
Al Swearengen --> a czy to ubezpieczenie nie opiera się na tym, że płacąc co miesiąc te 7,99 nie oznacza, że dostaniesz go z powrotem jak coś mu się stanie tylko pozwala Ci go nabyć w tej samej cenie w jakiej on był w trakcie jak podpisywałeś umowę (np. abonament 90zł = tel. 500 zł, ab. 120 zł = tel.300 żł itp)
bo takie coś proponowali mi w T-mobile, moze w Orange ma się lepiej :)