Witam.
Otworzyłem internetowy zbiór ciekawostek i faktów pod adresem: http://www.epic-fact.pl
Celem strony jest zbieranie ciekawych faktów w postaci tekstowej, obrazkowej i filmowej opisanych rzetelnymi źródłami.
Bardzo prosiłbym o odwiedzenie strony :) Wszelka aktywność mile widziana i będzie to dla mnie wielka pomoc. Sugestie również mile widziane :)
Mam nadzieje, że nikomu się nie naraziłem niniejszym wątkiem. Pozdrawiam :)
Zajrzalem i juz w pierwszym epickim fakcie #160 jest kurewski blad merytoryczny. To nie krol August Mocny wynalazl porcelane, tylko jego nadworny alchemik, niejaki Bottger bodaj i nie wynalazl, bo byla juz od stuleci znana (w Chinach) tylko odkryl tajemnice jej wytwarzania. A dokladniej to uzyl kaolinu, ktory w tamtym czasie uzywany byl jako puder do peruk, jako surowca do jej wytworzenia i to bylo to. Wczesniej nikt nie wiedzial Z CZEGO sie robi porcelane (w Europie).
Wiec te "rzetelne zrodla" jak dla mnie nie brzmia za rzetelnie.
No ale poczytam dalej.
"Rekord świata w prędkości poruszania się pojazdem lądowym wynosi 685km/h i został ustanowiony przez Georga Poteeta w 2011r. pojazdem Speed Demon, zbudowanym przez Rona Maina."
To ciekawe co z tym kolesiem, ktory przekroczyl predkosc dzwieku w pojezdzie (naziemnym) napedzanym rakietowo?
Polacy są jedynym narodem, który zdobył stolicę Rosji. Dokonaliśmy tego w 1610 roku
>>>Ciekawe co na to Napoleon?
Gdyby jeszcze pod każdym epic-factem było podane źródło potwierdzające dane słowa.
Pomysł ciekawy, ale nie chce myśleć, ile tam jest błędów i informacji wprowadzających w błąd.
Smuggler - oczywiste jest przecież, że sam król się tym nie zajmował, tylko ktoś na jego zlecenie. Ale co wynalezienia/odkrycia tajemnicy wytwarzania się zgodzę.
Dzięki za sugestie, zaraz się tym zajmę.
Mutant z Krainy OZ - Na pewno nie ma tego tak wiele :) Staram się wszystko opatrywać źródłami. Wszystko jest jeszcze świeże i mogło się coś gdzieś zaplątać. Część faktów, które zweryfikowałem, a była nieprawdziwa usunąłem. Skończyłem zajmować się częścią techniczną i będę miał teraz dużo czasu, żeby przyglądać się treści merytorycznej :)
[5] Oczywistym jest, ze jesli sie pisze krol, to znaczy to, ze krol. Rownie dobrze moze napisac, ze Obama zjadl 80 hot-dogow, bo ci prawda to nie on, tylko jakis Amerykanin, ale skoro Obama jest prezydentem USA, to w sumie mozna mu to przypisac. Bez sensu.
August zlecil alchemikowi wynalezienie owego kamienia, bo mial niesamowite dlugi, alchemik kombinowal ale wiadomo, ze efektow miec nie mogl i robilo mu sie kolo d... bardzo goraco. No ale jak wpadl na to jak robic porcelane (ktora byla wowczas DROZSZA niz zloto), to wdzieczny krol kazal go... uwiezic, zeby nikomu nie wypaplal sekretu.
smuggler - Władysław Jagiełło wygrał bitwę pod Grunwaldem. Wiadomo, że nie sam, tylko miał tysiące żołnierzy.
Ale faktycznie macie rację Panowie. Źródło będzie teraz niezbędne, by móc dodać fakt. Dzięki za sugestię :)
On nimi dowodzil, wiec tym samym zwyciestwo mozna mu przypisac.
August nie mial nic wspolnego z pracami alchemika i jak pisalem powyzej nawet mu nie zlecil odkrycia tego sekretu, a tylko czego innego. Wiec jaki tu widzisz zwiazek pomiedzy krolem i tym odkryciem?
Przy czym to nie moja broszka, mozesz pisac ze Einstein osobiscie rozbijal jadra. Atomom. :)
To twoja strona i jak bedziesz do upadlego bronil ewidentnie blednych wpisow, zamiast je poprawiac i podziekowac, ze komus sie chcialo babola znalezc, to zycze powodzenia.
PS. Napoleon nie zdobyl Moskwy, tylko jego zolnierze, nie? :P
PS, A czepiajac sie na sile, to Jagiello nie mial "zolnierzy" gdyz slowo to (a takze "zoldacy") oznacza czlowieka walczacego za zold, czyli zaplate. Rycerze walczyli dla idei i lupow, ale krol im nie placil za to. Co najwyzej moze choragwiom zacieznym, czy Tatarom, jakby juz szukac na sile. Pojecie "zolnierz" bylo wowczas nieznane, byli rycerze, wojownicy, moze i najemnicy (jurgieltnicy) ale zolnierzy nie bylo. :)
Jestem Ci bardzo wdzięczny, tylko próbowałem nawiązać jakąś dyskusję, ale mnie ostatecznie przekonałeś.
Spoko. :)
Wbrew temu co pisza fakty nawet ciekawe, bede tam wracal i sie czepial. :)
PS,
Budowa Titanica kosztowała 10 mln $, produkcja filmu pochłonęła 200 mln $
To akurat prawda ale nalezaloby przeliczyc wartosc 1 $ z poczatku XX wieku z ajktualnym, wtedy to porownanie ma sens. Z tego co pamietam, to tamtejszy dolar wart byl 8-10 $ dzieijszych, wiec koszt budowy wyniosl ok. 1/2 budzetu filmu.
Swoja droga koszt nakrecenia filmu o ataku na Pearl Harbour tez przewyzszyl rzeczywisty koszt tego ataku, jaki poniesli Japonczycy. Ponoc ktorys z emertyowanych dowodcow sobie westchnal, ze jakby mieli tyle kasy co filmowcy, to by sie Amerykanie pare lat nie mogli pozbierac. :)
Fakt o alchemiku i Auguście poprawiłem :) Dzięki jeszcze raz za bardzo cenne uwagi. Życzcie mi powodzenia i trzymajcie kciuki! :)
Jesli moge cos podpowiedziec - przytnij go, bo z faktu robi sie wypracowanie. To ma byc krotki strzal z bata, a nie EPICKA epopeja.
np.
Zadłużony po uszy król August II Mocny kazał pochwycić alchemika Johanna Friedricha Bottgera, by wytworzył mu złoto "z niczego". Zagroził mu, iż zostanie ścięty, jeśli tego nie dokona.Bottger znalazł sposób na to, by uniknąć utraty głowy. Odkrył sekret wytwarzania porcelany, która do tej pory była sprowadzana z Chin i była wówczas cenniejsza niz złoto.
Witam.
Wziąłem sobie do serca wasze porady i proszę o odwiedzenie strony ponownie :) W między czasie wszystkie fakty dorobiły się potwierdzenia, najczęściej stosownymi artykułami, bądź książkami oraz poprawiłem kilka mankamentów technicznych. Serdecznie zapraszam i proszę o opinie :)
Pozdrawiam!
Miło słyszeć pozytywne opinie :) Każdy przejaw aktywności, np. lubię to jest mile widziany i dla mnie pomocny. Dzięki!
EPIC FACT #90
Serce krewetki znajduje się w jej głowie.
Krewetki mają głowotułów, nie głowę.
Dobrze, że pozostałeś przy wersji angielskiej i nie przetłumaczyłeś tego na "Epickie Fakty", bo dzięki temu oszczędziłeś mi ok. 10 min jakie spędziłbym na pisaniu wiązanki :)
Bardzo fajna sprawa, dodaje do zakładek.
Jedyne zastrzeżenie (ale to tak lekko naciągane) jakie mam, to dla mnie wikipedia to średnie źródło IMO... ale na bezrybiu...
Edit: Typographical Error.
PatriciusG. - no zabieg celowy, bo to w tym języku ma sens :) Ciężko o coś bardziej wiarygodnego od wiki, ale się staram.
Dobra stronka. Na pewno będę odwiedzał.
Jak kurczak z uciętym łbem mógł przeżyć jeszcze 18 miechów ? WTF
Kurczak o imieniu Mike żył 18 miesięcy po ucięciu jego głowy.
WTF?
Naukowcy z Rosyjskiej Akademii Nauk przewidują, że kontakt z obcymi formami życia nastąpi najpóźniej w 2031 roku.
Bardzo ciekawe... ;D
Fajna stronka. Na pewno będę odwiedzać ;)
Rozumiem też, że jest możliwość dodawania własnych ciekawostek? Mogę coś powkładać czasem ciekawego :)
Gilmur - najwięcej wydają pieniędzy na gry w przeliczeniu na mieszkańca :)
Z tym kurczakiem to też mnie ostro zdziwiło. Właściciel go karmił skraplaczem :p
TheBeziko - oczywiście, że jest możliwość dodawania. Można dodać jako gość, albo zarejestrować się. Mam w planach również uruchomienie konkursu z nagrodami, także warto zaglądać :)
Pozdrawiam i dzięki za opinie!
Fajna stronka :D
Kurczak niezły i banan też nie najgorszy :)
Więcej takich to się poleci tu i ówdzie :P
Edit. Co do wiarygodności wiki - mogą być z tym problemy. Czasami dają w przypisach artykuły, książki, które uwiarygadniają treści.
Dobrze było by zrobić tak, aby źródło było "klikalne", a nie ctrl+c/ctrl+v.
Edit2. Kurczak to cienias przy żółwiu :DD make my day
Bardzo piękna kopia Demotywatorów, Mistrzów, Kwejka, Komixxów (...) Życzę Ci sukcesu finansowego na który na pewno po cichu liczysz :) Pomysł niestety wtórny, fakty do dupy.
Obawiam się, że możesz mieć kłopot z jakością treści, bo strony tego typu są odwiedzane głównie przez osoby niezbyt ogarnięte i kumate - a Ty wymagasz od nich tworzenia czegoś wiarygodnego.
Wykonanie na plus, chociaż kodu do końca nie rozumiem i przydałoby się poprawić te prawie 60 błędów, które wypluwa walidator.
Tak czy inaczej - powodzenia i koniecznie dodaj filtrowanie (najwyżej oceniane/najczęściej oglądane) + ocenianie.
Daje radę, oby rosło w siłę :)
Dzięki za kolejne komentarze :)
bartek - filtrowanie - rankingi jest po prawej stronie w tabelkach. Wiadomo, że jakość zależy od użytkowników, ale nie nastawiam się tylko na nich. Sam trochę dodaję i jeszcze kilka osób, które wiem, że ogarniają. Na sukces finansowy nie liczę, obym nie musiał do tego dokładać :) Na co dzień zajmuje się sieciami teleinformatycznymi a programowanie to moje hobby, po prostu cieszę się, że sam wszystko, co na stronie się znajduje zrobiłem. Choć mam kilka poważniejszych pomysłów w zanadrzu, życie pokaże :)
Prośba z mojej strony - zrobić oddzielną kategorię na różne obrzydliwce, szokujące, wyjątkowo brutalne i takie tam. Długi czas walczyłem z tym, żeby zapomnieć, tym, że istnieje taka choroba skóra jak w którymś tam fakcie, a teraz musiałeś mi kurwa przypomnieć..bleee. Na demotach też czasem, przeglądam..przeglądam..o cycki..o fajne autko..o fiut...wtf? :D
Ale ogólnie spoko stronka.
Sorry, wybacz :P Co noc wrzucam jakiś update, także kategorie również się niedługo pojawią, bo mam je w planach.
Ciekawi mnie obecnie opinia Smugglera, który wypowiadał się na początku wątku. Jak tu zajrzysz, to skrobnij słowo :)
Pozdrawiam!