Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedUkochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Zasilacz podczas pracy na pulpicie czasem wchodzi na wyższe obroty, da się to zjawisko usunąć?

Forum Komputery
Odpowiedz
10.06.2026 21:45
1
odpowiedz
sabaru
38
Senator

Zasilacz podczas pracy na pulpicie czasem wchodzi na wyższe obroty, da się to zjawisko usunąć?

Mam zasilacz BE QUIET! Pure Power 13 M 750W 80 Plus Gol. Podczas przeglądanie stron co jakiś czas wchodzi na wyższe obroty. Poprzedni też miałem podobny tyle że trochę inny model i wydaje mi się że takiego problemu nie miałem. Komputer chodziło podczas robienia czegoś na pulpicie bezszelestnie. Musiałem przykładać ucho żeby coś usłyszeć ale i tak tylko leki szum kilku wentylatorów słyszałem. To zjawisko jest irytujące. Co prawda wiem że chyba nie da się złożyć takiego komputera, który w czasie grania chodzi cicho ale przynajmniej żeby podczas pracy na pulpicie było cicho. Da się coś z tym zrobić?

Pozostałe części:
P: i7-10700K
R: 32GB
K: NVIDIA GeForce RTX 4070
S: W10 64bit

10.06.2026 21:59
mirko81
2
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
mirko81
90
amd platform

Na pewno zasilacz, a nie od procka?
To raczej normalne. Mój też tak chwilami wchodzi na obroty.

Warto jedynie w bios sprawdzić ustawienia chłodzenia - w tym tryb quiet/normal i wyłączyć zintegrowane gpu.

post wyedytowany przez mirko81 2026-06-10 23:01:15
10.06.2026 23:37
2.1
odpowiedz
sabaru
38
Senator
Image

mirko81 Chyba się wygłupiłem i faktycznie to chłodzenie od procka wchodzi na wyższe obroty. Przy poprzednim zasilaczu miałem to tak ustawione że wentylator chodził w jednakowym rytmie. Po wymianie zasilacza musiałem to za jakiś czas znowu ustawiać bo nie wiadomo czemu ale zrestartowały mi się wszystkie ustawienia w biosie do domyślnych i tym razem musiałem coś źle ustawić. Ale szczerze powiedziawszy nie pamiętam już jak to wcześniejszej miałem ustawione. Wiem że w biosie trzeba zmienić krzywą wentylatorów i mam teraz to tak zrobione ale chyba jednak źle coś jest ustawione.

11.06.2026 01:03
2.2
odpowiedz
fenfir
196
Generał

sabaru Krzywa jest ok, na oko do 45C wentylator utrzymuje 20% prędkości a powyżej tej temperatury stopniowo prędkość wzrasta aż do 100% przy 75C. Żeby nie było tych skoków to musiałbyś przestawić tak żeby przykładowo do 55C trzymał stałe 20% prędkości bo pewnie procek nagrzewa się do temperatury trochę ponad ustawione 45C więc wentylatory wchodzą na chwilę na wyższe obroty po czym temp schodzi poniżej 45C więc wentylator zwalnia i tak w kółko.

11.06.2026 09:15
mirko81
2.3
odpowiedz
mirko81
90
amd platform

sabaru
Niby szczegół ale chłodzenie masz podpięte pod złącze opcjonalne. CPU OPT
Główne jest wolne?
Istotny tryb PWM dla cpu. Jest OK

post wyedytowany przez mirko81 2026-06-11 09:17:01
11.06.2026 10:34
2.4
odpowiedz
sabaru
38
Senator

mirko81 To główne wolne jest, a to źle jest podpięte? Jak czytałem instrukcje to wydaje mi się że pisało właśnie żeby pod to wejście podpiąć wentylator od procka.

post wyedytowany przez sabaru 2026-06-11 10:37:54
11.06.2026 10:37
2.5
odpowiedz
sabaru
38
Senator

fenfir no właśnie później zmieniłem i teraz nie ma tych nagłych skoków.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl