Zasilacz podczas pracy na pulpicie czasem wchodzi na wyższe obroty, da się to zjawisko usunąć?

Forum Komputery
Odpowiedz
10.06.2026 21:45
1
odpowiedz
sabaru
37
Senator

Zasilacz podczas pracy na pulpicie czasem wchodzi na wyższe obroty, da się to zjawisko usunąć?

Mam zasilacz BE QUIET! Pure Power 13 M 750W 80 Plus Gol. Podczas przeglądanie stron co jakiś czas wchodzi na wyższe obroty. Poprzedni też miałem podobny tyle że trochę inny model i wydaje mi się że takiego problemu nie miałem. Komputer chodziło podczas robienia czegoś na pulpicie bezszelestnie. Musiałem przykładać ucho żeby coś usłyszeć ale i tak tylko leki szum kilku wentylatorów słyszałem. To zjawisko jest irytujące. Co prawda wiem że chyba nie da się złożyć takiego komputera, który w czasie grania chodzi cicho ale przynajmniej żeby podczas pracy na pulpicie było cicho. Da się coś z tym zrobić?

Pozostałe części:
P: i7-10700K
R: 32GB
K: NVIDIA GeForce RTX 4070
S: W10 64bit

10.06.2026 21:59
mirko81
2
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
mirko81
89
amd platform

Na pewno zasilacz, a nie od procka?
To raczej normalne. Mój też tak chwilami wchodzi na obroty.

Warto jedynie w bios sprawdzić ustawienia chłodzenia - w tym tryb quiet/normal i wyłączyć zintegrowane gpu.

post wyedytowany przez mirko81 2026-06-10 23:01:15
10.06.2026 23:37
2.1
odpowiedz
sabaru
37
Senator
Image

mirko81 Chyba się wygłupiłem i faktycznie to chłodzenie od procka wchodzi na wyższe obroty. Przy poprzednim zasilaczu miałem to tak ustawione że wentylator chodził w jednakowym rytmie. Po wymianie zasilacza musiałem to za jakiś czas znowu ustawiać bo nie wiadomo czemu ale zrestartowały mi się wszystkie ustawienia w biosie do domyślnych i tym razem musiałem coś źle ustawić. Ale szczerze powiedziawszy nie pamiętam już jak to wcześniejszej miałem ustawione. Wiem że w biosie trzeba zmienić krzywą wentylatorów i mam teraz to tak zrobione ale chyba jednak źle coś jest ustawione.

11.06.2026 01:03
2.2
odpowiedz
fenfir
195
Generał

sabaru Krzywa jest ok, na oko do 45C wentylator utrzymuje 20% prędkości a powyżej tej temperatury stopniowo prędkość wzrasta aż do 100% przy 75C. Żeby nie było tych skoków to musiałbyś przestawić tak żeby przykładowo do 55C trzymał stałe 20% prędkości bo pewnie procek nagrzewa się do temperatury trochę ponad ustawione 45C więc wentylatory wchodzą na chwilę na wyższe obroty po czym temp schodzi poniżej 45C więc wentylator zwalnia i tak w kółko.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl