Zakpane - trasa
Cześć!
Pytanie z cyklu 'ile to kilometrów' ;p
Czy był ktoś z was na spacerze z Zakopanego na Hale Gąsienicową, Przełęcz Zawratu do Doliny Pięciu Stawów (o szlakiem niebieskim) a potem zejście na szlak zielony do Sikawy dalej na Wodogrzmoty i do Palenicy.
Interesuje mnie ile to jest kilometrów bo nigdzie nie umiem tego znaleźć
Mi przewodnik mówił, że w górach nie podaje się odległości w kilometrach a w czasie jaki jest potrzebny na jej pokonanie.
Według przewodnika "Tatry Polskie" Józefa Nyki (a więc wiarygodne źródło):
* Zakopane (Kuźnice) - Hala Gąsienicowa (przez Boczań) - 5 km; 1h 40 min
* Hala Gąsienicowa - Zawrat - Dolina Pięciu Stawów - 8,5 km; 3 h 15 min
* Dolina Pięciu Stawów - Siklawa - Wodogrzmoty Mickiewicza - 5,5 km; 1 h 35 min
* Wodogrzmoty Mickiewicza - Palenica Białczańska - 3 km; 30 min
W sumie: 22 km; 7 h bez odpoczynków
I tak jak Sizalus pisze - w górach podaje się czasy przejść a nie odległości bezwzględne - dochodzą jeszcze przecież różnice poziomów i nastromienie terenu (zwykle można stosować przybliżony przelicznik: 100 m różnicy poziomów odpowiada dodaniu 1 km odległości). No i same czasy to też kwestia bardzo indywidualna. Generalnie są one podawane dla przeciętnego turysty i bez odpoczynków.
PS. Nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie górskie, ale po pytaniu mogę zgadywać, że niewielkie (chyba że celowo pytasz nie o czasy tylko o kilometry, bo czasy dobrze znasz, a jesteś po prostu ciekaw odległości). Jeżeli tak, to wiedz, że trasa o którą pytasz nie jest spacerem, a dla przeciętnego mieszczucha (nawet takiego, który uprawia sporty, ale po górach nie za bardzo chodzi) może okazać się nie do pokonania w ciągu jednego dnia.
Tak, zdaje sobie sprawę z tego, że podaje sie w czasie do przejścia a nie w odległości ale ciekawiło mnie właśnie ile to kilometrów. Lubie wiedziec ile km udalo mi sie przejsc nawet jezeli ciezko to stwierdzic przez wzniesienia.
A trasa bardzo przyjemna i polecam każdemu taki spacerek ;] A fakt, juz troche p gorach w swoim krotkim zyciu pobiegalam ;]
dzieki wielki za info ;]