Zagraniczne kanały na YT

Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz
08.11.2025 10:06
1
odpowiedz
Lester53
58
Pretorianin

Zagraniczne kanały na YT

Czy oglądacie jakieś kanały na YT w języku angielskim? Szukam czegoś ciekawego do pooglądania w wolnej chwili, ale założenie jest takie żeby przy okazji szlifować angielski. Macie coś do polecenia od siebie?

08.11.2025 22:24
Ange Ushiromiya
2
1
odpowiedz
Ange Ushiromiya
36
Konsul

To tak jak w skeczu moralnego niepokoju, kiedy wchodzisz do sklepu z drzwiami i mówisz "daj drzwi"

moze powiedz co sie interesuje i jakiego typu polskie kanaly lubisz ogladac

08.11.2025 22:52
WolfDale
😜
3
odpowiedz
WolfDale
92
~sv_cheats 1

Sądząc po pseudonimie w kręgu zainteresowań są pewnie używki.

10.11.2025 11:08
elathir
4
odpowiedz
elathir
116
Czymże jest nuda?

Rozrywkowe to Viva la dirt league, Squire (ten do ćwiczenia angielskiego będzie świetny bo to proper british english), mogą być starsze materiały Door monster.

Trochę historycznych jak Skaligrim czy scholagladiatoria. Kiedyś jeszcze Metetrona zanim zajął się zajmować tylko wideo poświęconym tylko polemice z innymi materiałami, Shaderversity (ale mi się znudził).

Neil deGrase Tysona jeżeli chodzi o ciekawostki.

Różne materiały z TED's talks jeżeli chodzi o ekonomię i kwestie społęczne.

StrongTowns i NotJustBikes o kwestie związane z urbanizmem.

Do tego okazjonalnie naprawdę sporo innych. W zasadzie na Polskim YT oglądam tylko TZO, kanały Kacpra, Grześka i Mateusza oraz Podcast wojenne historie, reszta po angielsku. Kiedyś TVGry ale po zmianie formatu to już nie dla mnie, widać, że adresowane do młodszego odbiorcy (próbowałem ale trafiał do mnie 1 na 5 materiałów a to za mało by je sprawdzać). No i TVTech dopóki kanał nie umarł.

10.11.2025 12:04
5
odpowiedz
Lester53
58
Pretorianin

elathir dzięki, sprawdzę :)
Ange Ushiromiya myślę że krąg zainteresowań jest szeroki (a krąg potencjalnych zainteresowań jeszcze szerszy) dlatego liczyłem po prostu na jakieś wasze propozycje, a ja już bym sobie coś z tego wybrał. Poza tematyką kanału moim zdaniem też mają znaczenie inne kwestie jak montaż czy prowadzący i generalnie styl. Jeśli chodzi o to jakie aktualnie oglądam to w sumie różne, ale najchętniej chyba jakieś popularnonaukowe i historyczne typu Ciekawe Historie, Podcast wojenne historie, HBC, Scifun, Kacper Pitala, Magia Natury, Prawdziwy Horror. Lubię też niektóre podróżnicze czy tam lifestylowe typu Banot. Chętnie też bym obejrzał coś o grach (jakieś zapowiedzi, premiery) albo jakieś porady życiowe dotyczące np relacji międzyludzkich czy innych typu "jak dobrze/zdrowo żyć" (najlepiej jakieś rzetelne oparte na dowodach a nie jakieś coachingowe pierdzielenie).

post wyedytowany przez Lester53 2025-11-10 12:05:58
Forum Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl