YouTube - zyski i straty

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
28.11.2011 12:01
Fett
1
odpowiedz
Fett
253

YouTube - zyski i straty

Jakiś czas temu gdzieś czytałem, że serwis YouTube dopiero niedawno zaczął przynosić zyski, gdyż konieczność ciągłej modernizacji serwerów i stały rozrost serwisu "zjadał" wszystko to co się udało zarobić.
Teraz niestety nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia tej informacji... Wydawało mi się, czy to rzeczywiście prawda?

Znalazłem tylko "artykuł" z 2009, ale też nie wiem czy można traktować go serio.
http://media2.pl/internet/49723-YouTube-nie-zarabia-na-siebie.html
Jeżeli to prawda, to jest to ciekawe, że pompuje się miliony dolarów w serwis, który nie zarabia :)

28.11.2011 12:29
2
odpowiedz
zanonimizowany15417
80
Generał

Zródeł tobie nie podam, ale to prawda że YouTube nie zarabiał. Treści tam dostępne są bezpłatne i ruch generowany przez użytkowników ogromny i stale rośnie. Koszty utrzymania infrastruktury są gigantyczne. A twórcy jeszcze chcą usuwania ich materiałów i czasem odszkodowań za ich umieszczenie. Jedyne zyski pochodzą z reklam, a to jakieś kokosy nie są.

A pompuje miliony dolarów bo Google zarabia na innych usługach i zarabia nie mało. YouTube jest dla nich sposobem na przeciąganie użytkowników (konto YT to konto Google) oraz zwiększenia prestiżu. Pamiętaj też ze Google odkupił ten serwis od innej firmy która nie była w stanie poradzić sobie z tak dużymi kosztami jego prowadzenia.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl